Vučić: Izbori u zakonskom roku, opozicija favorit na beogradskim izborima 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će naredni izbori biti održani u martu ili aprilu 2022. godine, odnosno u zakonskom roku.

On je u intervjuu za današnji Blic rekao da ne vidi potrebu da predsednički i parlamentarni budu razdvojeni, kao i da je spreman da razgovara o tome, a da su spekulacije o prevremenom održavanju nekih od izbora „besmislice“.

„Što se tiče izbora u Beogradu, verujem da naši politički protivnici imaju ogromnu šansu, da su favoritit na tim izborima, da su naše šanse nevelike, ali borićemo se“, naveo je Vučić.

On je takođe rekao da će uloga Aleksandra Šapića, lidera pokreta SPAS, na beogradskim izborima i na „mnogim drugim“ biti „značajna“.

„Odavno smo se sve dogovorili, Ali je život nešto drugo, morate da pratite, sagledavate ono što se dešava i u skladu s tim donosite odluke…. Nije stranka htela da prihvati ni (zamenika gradonačelnika Beograda Gorana) Vesića, pa se na kraju to dogodilo“, rekao je Vučić.

Govoreći o početku dijaloga sa predstavnicima opozicije, predsednik Srbije i Srpske napredne stranke je kazao da mu „ne pada na pamet“ da ispunjava nečije želje, ali da planira da uradi nešto što je „pravično i što je suštinski demokratski“.

„(Na platforme koje su objavile opcije okupljene oko Stranke slobode i pravde) slatko sam se smejao. Da oni prave i uređuju prvih 15 minuta (TV) Dnevnika, pa to nije bilo ni devedesete godine“, smatra Vučić.

Komentarišući „non pejper“, nezvanični diplomatski dokument navodno potekao iz država članica EU o podeli Kosova, Vučić je kazao da uprkos nekim spornim stvarima to predlog „bolji od Ahtisarijevog plana i od svega što smo do sada dobijali“.

„Za nas je tu teška i neprihvatljiva stvar priznanja, ali ima i drugih… Detalj oko Mitrovice. To je jedina urbana zona koju Srbi imaju i žele da im je oduzmu. Ima i drugih stvari, ali je papir sastavio neko vrlo kompetentatn, ko sve razume“, ocenio je Vučić.

On je kazao da će Srbija napraviti fabriku za PCR testove, čime bi rešila problem testiranja na korona virus.

„Kako ćemo u aprilu imati manji deficit nego što smo predviđali, daćemo još 15 milijardi Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje za (lekove protiv COVID-19). To je oko 125 miliona evra… Biću srećan kad dođemo do tri miliona revakcinisanih, ali ćemo to da uradimo“, naveo je predsednik.

Vučić je naveo i da kao predsednik Srbije ne može da potpiše Zakon o istopolnim zajednicama, ako ga Narodna skuptšina usvoji, jer je „dužan da štiti Ustav“.

„Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene. Stoga, zakon o istopolnim zajednicama ne bih mogao da potpišem i vratio bih ga Narodnoj skupštini“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić: Ne bih potpisao zakon o istopolnim zajednicama

Vučić je naveo da je svojom funkcijom obavezan da štiti Ustav, zbog čega ne može da potpiše Zakon o istopolnim zajednicama, ako ga Narodna skupština usvoji.

On je u intervjuu za današnji Blic rekao da ne isključuje mogućnost da se u najavljenim izmenama Ustava, koje se trenutno tiču samo pravosuđa, uključe i odredbe koje bi omogućile takvim manjinskim zajednicama da ostvari svoja prava, ali da je najviši pravni dokument za sada jasan.

„Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene. Stoga, zakon o istopolnim zajednicama ne bih mogao da potpišem i vratio bih ga Narodnoj skupštini“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je takođe rekao da je svoj lični odnos prema tom zakonu pokazao „izborom Ane Brnabić za premijera“, ali da istovremeno nije „gorljivi zagovornik“ istopolnih zajednica.

On je dodao da ga ne interesuju reakcije zagovornika ili protivnika istopolnih zajednica, već da Srbija treba da postane „moderna i normalna zemlja“, ali u kojoj se poštuje pravni poredak.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

18 reagovanja na “Vučić: Izbori u zakonskom roku, opozicija favorit na beogradskim izborima”

  1. Nije stranka htela da ga prihvati ali se eto, to dogodilo. Pametnom dosta. Nema u $N$-u demokratije.

  2. Kada razmišljaš da nas već jednom,oslobodiš od samog sebe?Idi molim te.

    • Koji ste to vi, i koliiko vas ima? Evo, ja na primer ne zelim da on ode, i zelim da bude dozivotni predsednik. Ne bih u tudje ime, nepristojno je. Izbori ce pokazati koliko istomisljenika imam ja, a koliko vi.

  3. Ako ce Opozicija razdvojene predsednicke i parlamentarne izbore onda ce za parlamentarne moraju da cekaju 2024.godinu.

    • Oooo Prvorođeni, ti da si malo bolje pročitao taj isti ustav shvatio bi valjda, po logici stvari, jer si bio najbolji student prava, da ti imaš samo protokolarnu funkciju i da ne možeš da se pitaš za sve, ajde čitaj Ustav ponovo ali sa razumevanjem i uključi bar gram mozga.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.