Vučić: Jel' treba da uđem u Notr Dam i uzmem šipku da skinem zastavu? 1Foto: EPA-EFE/MARKUS HEINE (arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Helsinkiju da će sutra ići u Brisel na nove razgovore o Kosovu, sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom Evropske unije Federikom Mogerini, kao i da je od nemačke kancelarke Angele Merkel dobio poziv za sastanak u nedelju tokom boravka u Parizu.

„U Briselu će biti mnogo teški razgovori i sa predstavnicima EU, od kojih očekujem da obezbede sprovođenje CEFTA sporazuma“, povodom uvođenja carina za srpske proizvode na Kosovu, rekao je Vučić novinarima u Helsinkiju, gde učestvuje na Samitu Evropske narodne partije (EPP). Primetio je i da se u slučaju prištinskih carina prvi put ne pominju dve strane, već se zna ko je krivac.

Boriću se da ne dozvolimo da budemo okrivljeni za zaustavljanje procesa sporazumevanja, razgovaranja i pronalaženje kompromisa, za šta se zalažemo, rekao je Vučić.

Navodeći da u ovakvim uslovima ne očekuje ništa posebno, ocenio je da će biti veoma teška atmosfera, ali je bolje da razgovaramo, „jer kada razgovaramo, znam da barem jedan dan posle toga neće preduzeti potez poput ovog“.

Vučić je rekao da je poziv za bilateralni sastanak u nedelju u Parizu sa Angelom Merkel dobio iz njenog kabineta i ocenio da to govori o značaju i mestu Srbije. On smatra mi da će Evropa mnogo izgubiti kada ona ode i dodao da uvek želi sa njom da razgovara. „Veoma sam uplašen za stabilnost Balkana.

Znam šta je sve ona radila“, istakao je Vučić. Ko je taj u budućnosti koji će okrenuti neki broj i reći nešto što svi moraju da poštuju? Plašim se da takvog neće biti u dogledno vreme, dodao je Vučić. Izjavio je i da će ići u Pariz na svečanost povodom stote godišnjice pobede u Prvom svetskom ratu uprkos „pridikama“ zbog kosovske zastave. Prema njegovim rečima, realnost je da naša zemlja mora da radi sa Francuskom i Nemačkom, koje su priznale Kosovo pre deset godina i svaki pogrešan napad na Francusku, Nemačku, SAD, Kinu bio težak udarac za Srbiju. „Da li treba da ne razgovaram sa Angelom Merkel, koja mi je zakazala sastanak u nedelju ujutro u Parizu.

Znate li koliko malih zemalja čezne da se sretne sa predsednikom Emanuelom Makronom ili kancelarkom Merkel. Vratite se u život i realnost“, istakao je Vučić. „Hoćete li predsednika koji bi vodio u rat zbog jedne zastave, koja je bila tu i pre pet i deset godina? Svaki put na svakom sastanku sa našim ljudima bilo je zastave. Jel’ treba da uđem u Notr Dam i uzmem šipku da skinem zastavu?“, upitao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari