Vučić: Makron veruje u kompromis Beograda i Prištine 1Foto: EPA-EFE/ LUDOVIC MARIN POOL (Arhiva)

Sigurno je da Evropa i Makron žele jasnu ulogu u daljem dijalogu Beograda i Prištine, ali stav Srbije je nepromenjen – najpre da Priština ukine takse, pa tek onda mogu biti nastavljeni razgovori, rekao je novinarima u Parizu predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon jučerašnjeg susreta sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Trojni razgovor organizovan je na inicijativu Makrona, koji je bio domaćin Pariskog mirovnog foruma. Kako je preneo RTS, Vučić je istakao da je na sastanku bio „veoma realističan i pomalo pesimističan, ali i potpuno iskren“.

– Nije bilo dubinskog sastanka, niti je nesuglasice moguće rešiti na ovakav način… Tači je govorio kako će da formiraju vladu početkom decembra, rekao je srpski predsednik, koji nije želeo da odgovori kome je bio naklonjeniji francuski lider, „jer bi u protivnom bio subjektivan“.

Prema Vučićevom mišljenju, Makron je organizovao sastanak sa Tačijem i njime „kako bi pokazao evropsku posvećenost rešavanju problema na evropskom tlu“.

Kabinet Hašima Tačija saopštio je da je on prilikom razgovora „potvrdio da je Kosovo spremno da nastavi dijalog sa Srbijom, u potrazi za mirovnim sporazumom, koji će značiti međusobno priznanje i članstvo Kosova u UN“.

Budući da se Samoopredeljenje, koje će imati najvažniju ulogu u narednom sazivu kosovske vlade, protivi tome da Tači u ime Prištine nastavi da pregovora sa Beogradom u Briselu, pitanje je da li će on ostati pregovarač posle formiranja izvršne vlasti.

Vučić je sa Makronom razgovarao i preksinoć, nakon večere koju je predsednik Francuske organizovao za učesnike Mirovnog foruma. Predsednik Srbije je taj susret opisao kao „veoma srdačan, dobar, otvoren i prijateljski“. Kao glavne teme razgovora naveo je „sveukupnu budućnost Evrope“, traženje podrške od Makrona za inicijativu „mini Šengen“, i odnose Beograda i Prištine.

– Pitao sam Makrona i da li EU može da garantuje da će Srbija, ako reši problem Kosova i neke druge probleme, ući u EU 2025. godine… Nisam dobio nikakav odgovor… Želimo da znamo kada i šta, kako bismo mogli da to kažemo narodu, napomenuo je Vučić, koji je konstatovao da francuski predsednik veruje da je moguć kompromis Beograda i Prištine.

Diplomate za Danas nezvanično komentarišu da sudeći prema retorici srpskog predsednika razgovori sa francuskim liderom „nisu doneli ništa novo“, ali da je značajno što je potvrđena spremnost zvaničnog Pariza da se aktivno uključi u narednu fazu pokušaja rešavanja kosovskog problema.

„I sam Vučić je svestan da od Makrona u ovom trenutku nije moguće dobiti odgovor na pitanje kada bi Srbija mogla da očekuje članstvo u Uniji. Makron tvrdokorno zagovara stav da bi integracija Zapadnog Balkana zakomplikovala unutrašnje probleme u EU“, navode naši sagovornici. Prema mišljenju diplomata, EU ne bi mogla da garantuje „konkretan datum“ pristupanja Srbije čak ni u slučaju da se u skorije vreme postigne dogovor o Kosovu, jer se insistira i na drugim pitanjima, pre svega na izgradnji pravne države.

„Tramp prekinuo razgovor“

Vučić je kazao da je njegov razgovor sa Makronom nakon večere prekinuo američki predsednik Donald Tramp, koji je telefonom pozvao francuskog predsednika. „Nastavili bismo još da pričamo da ga Tramp nije zvao… Sat vremena imati razgovor s Makronom posle večere je ogromna čast za našu zemlju… Makron nas je odveo u posebnu salu a ne negde usput na marginama, kako s nekim drugima to radi, izjavio je on za RTS. Na Instragram nalogu „Budućnost Srbije“ objavljene su fotografije sa razgovora Vučića i Makrona. Komentar uz jednu fotografiju glasi: „Uz armanjak (konjak) iz 1914. godine završavamo veoma dobar jednosatni razgovor.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari