Vučić: Ne nasedati na provokacije 1Foto: Fonet

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas Srbe sa Kosova i Metohije da ostanu mirni, da ne nasedaju na provokacije i da ne napuštaju svoja ognjišta.

Mir je najvažniji interes Srba i Srbije. Zamolio sam sve srpske predstavnike, gradonačelnike i poslanike da poslušaju Vladu Srbije i mene, ako imam ugleda kod njih, da ne napuštaju sve kosovske institucije, što je bio jedan od predloga, rekao je Vučić u pauzi razgovora sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u Raškoj.

Premijer je tražio da se Vladi Srbije omogući vreme za pregovore, a ona će se boriti i pomagati naš narod na KiM. Političke odluke sačuvaćemo za drugo vreme, a za napuštanje svih kosovskih institucija uvek ima vremena, kazao je Vučić, prenosi KiM radio.

Vučić je rekao da su razgovori u Briselu bili teški i da je Srbija prihvatila sve traženo, dodavši da je naša delegacija bila suočavana sa raznim pritiscima i da su neki predlozi menjani četiri puta u roku od sat vremena.

Pre samo mesec i po dana dogovorili smo u Briselu rešenje problema mosta, uz prisustvo predstavnika EU. Priština je nakon toga odustala od tog dogovora, uz obrazloženje da oni nemaju mandat da to prihvate, objasnio je Vučić i dodao da za predstavnike Prištine ne važe ni kosovski zakoni, po kojima je taj potporni zid u nadležnosti lokalne samouprave.

Posle toga je, kazao je Vučić, krenula haranga i zahtevi da se zid sruši, što je gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić prihvatio. Onda su rekli da to mora hitno da se uradi. Zašto mora hitno, ZSO ne mora četiri godine, a zid mora hitno da se ruši, upitao je Vučić. Dovedeni smo u Brisel da prihvatimo sve, a ako za jednu stvar kažemo „ne“ da budemo optuženi da smo krivi za sve. ZSO nema četiri godine, a sad na silu hoće da napadaju i da ruše, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbi i srpska javnost ne znaju pravu istinu o pritiscima koje država trpi i o lažima koje državni funkcioneri slušaju. Da mi neki ambasador određuje gde će u Srbiji biti raspoređena vojska i policija, u Zrenjaninu ili Blacu, to neće moći. Ambasadore, neće moći, da si tri puta veći i pametniji, zaključio je Vučić.

Vučić je ranije izjavio da je situacija je prilično kompleksna. Zabrinut sam, ne zavisi sve od naše strane. Dajemo sve od sebe da se tenzije spuste. Odlazim u Rašku jer su Srbi zabrinuti, izjavio je Vučić nakon otvaranja novog pogona fabrike Knot Autofleks Jug.

Odgovarajući na pitanje o dolasku predsednika Vlade Albanije Edija Rame u Prištinu, gde bi, po najavama, trebalo da razgovara sa funkcionerima Alijanse za budućnost Kosova, čiji je lider Ramuš Haradinaj, Vučić je rekao: Zamislite da sam ja otišao negde u region da posetim predstavnike najekstremnijih srpskih partija, kako bi reagovali Evropa i svet.

Vučić je prethodno, prilikom otvaranja pogona fabrike, izjavio da su nova radna mesta i fabrike najvažniji cilj Srbije. Državni novčanik je u najboljem redu, javni dug se smanjuje, građani će sve bolje živeti, rekao je Vučić.

Dojče vele o pregovorima

Informaciju radija Dojče vele da je sinoć u Briselu sastanak najviših zvaničnika Beograda i Prištine završen „napako“ i bez rezultata, potvrdile su današnje vanredne aktivnosti predsednika Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića.

Kako je saopštila Nikolićeva pres služba Nikolić je razgovarao je danas u odvojenim sastancima sa ambasadorima Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom, Narodne Republike Kine Li Mančangom i Sjedinjenih Američkih Država Kajlom Skotom.

Predsednik Nikolić je informisao ambasadore o toku razgovora srpske delegacije sa predstavnicima privremene administracije u Prištini, vođenog u Briselu prethodne večeri, i sa ponašanjem delegacije iz Prištine, koje nije bilo u cilju postizanja dogovora.

Na sastancima predsednika Nikolića sa ambasadorima Ruske Federacije, Narodne Republike Kine i Sjedinjenih Američkih Država zaključeno je da je neophodno u danima koji dolaze nastaviti dijalog i sačuvati stabilnost u regionu, kao i da se ne sme dozvoliti da dođe do bilo kakvog ugrožavanja bezbednosti građana na Kosovu i Metohiji, navodi se u saoštenju. Sastanku prisustvovao direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Nemački radio Dojče vele u emisiji na albanskom jeziku jutros prenosi, pozivajući se na neimenovane izvore, da je sastanak delegacija Beograda i Prištine, sinoć u Briselu, „u potpunosti propao“, a na srpskoj strani, prema saznanjima Tanjuga, rastu strahovanja da Priština ne odustaje od ideje napada na Srbe na severu Kosova. Šta se prošle večeri dogodilo u Briselu, na drugom sastanku Beograda i Prištine na visokom nivou, nije saopšteno, a učesnici sastanka su sinoć u Briselu poštovali dogovor sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini da ne daju izjave novinarima.

Dojče vele navodi, pozivajući se na neimenovane, mada prepoznatljive izvore, da, „osim bilateralnih sastanaka sa posrednicom EU u dijalogu Federikom Mogerini i jedne zajednicke fotografije zbog domacina i javnosti, medu delegacijama nije bilo ozbiljnog razgovora, jer su im pozicije u potpunosti suprotstavljene“. Diplomatski izvor DW iz Brisela je istakao: „Sastanak je bio veoma loš i bez ikakvog rezultata. Strane se nisu dogovorile o nastavku dijaloga i nisu odredile datum kada bi ponovo mogle da se sastanu“.

Koha ditore na naslovnoj strani izveštava da ni predstavnici Beograda ni predstavnici Prištine nisu davali nikakve izjave nakon sastanka, a da se visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini zahvalila obema stranama na spremnosti za dijalog i dodala da to doprinosi smanjenu tenzija.

Taj list citirao je neimenovani izvor iz EU, koji je rekao da se očekuju da naredni sastanci na visokom nivou kako bi se stvari pokrenule napred.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari