Vučić odbio odlaganje izbora do 30. avgusta 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV (Arhiva)

Razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima bio je neočekivano konstruktivan, tvrde za Danas pojedini predstavnici opozicije, dok lider Nove stranke Zoran Živković navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sam odlučio o datumu održavanja izbora, iako ne postoji ni minimum uslova za poštene izbore.

„Nisam ja išao na sastanak kod Vučića da bih bio zadovoljan ili nezadovoljan. Išao sam da vidim koje su opcije u igri. Rečeno nam je da se ukida vanredno stanje, a onog trenutka kada se ukida vanredno stanje, više nema velikog prostora za kalkulacije. Nikome iz opozicije izbori ne odgovaraju sada, ali zakon je takav, izborni proces je počeo i po ukidanju vanrednog stanja nema mesta za kršenje propisa“, kaže za Danas Aleksandar Šapić, lider SPAS-a.

Dodaje da je značajan epilog tog sastanka to što je prihvaćeno da se potpisi za izborne liste za lokalne izbore mogu overavati i u opštinama. On napominje da će ta mogućnost značiti ljudima koji nisu još predali izborne liste, jer će biti daleko veći broj overivača potpisa nego što je do sada bio slučaj.

„Ne mogu da se tačno setim čiji je to predlog bio, ali više predstavnika stranaka je to predložilo, a ta mogućnost odgovara svima. Doduše mi smo predali listu za parlamentarne izbore, a izaći ćemo na lokalne izbore u pedesetak opština i gradova“, objašnjava Šapić.

Dodaje da su bila i dva predloga za odlaganje izbora za avgust. Jedan predlog došao je iz udruženja Jedan od pet miliona, a drugi da se izbori održe 30. avgusta bio je Zorana Živkovića. Doduše, kako kaže Šapić, Živković je tražio da se produži vanredno stanje, što je Vučić odmah odbio.

Vučić odbio odlaganje izbora do 30. avgusta 2

I Živković potvrđuje da je predložio da se izbori odlože za 30. avgust,ali da je „Vučić sam odlučio“ da to bude 21. jun.

„Ne mislim da je to dobar datum, moj predlog je bio 30. avgust, jer smatram da bi to bilo sasvim dovoljno vremena da se vidi kako će se razvijati situacija u vezi s epidemijom. Vučić je odlučio sam, a nama ostaje – meni i Novoj stranci, koji to ozbiljno shvatamo, da odlučimo šta ćemo da radimo“, napominje Živković i dodaje da je saglasan sa svima koji navode da nema ni minimum uslova za slobodne i fer izbore, ali da smatra da ipak treba pratiti šta se događa i „hvatati Vučića u lažima i krađi na izborima“.

„Mi ćemo u Novoj stranci imati novo odlučivanje, ali mislim da mu ne treba dati ni sekund da bude bez kontrole i treba izaći na izbore, makar da kontrolišemo obim krađe“, ističe lider Nove stranke.

Marko Đurišić iz Ujedinjene demokratske Srbije ističe da je razgovor kod Vučića bio neočekivano konstruktivan.

„Tu se razgovaralo malo o datumu, ali nije bilo prostora za druge termine izbora. Jedini način za odlaganje izbora bio je ili produžavanje vanrednog stanja ili leks specijalis, ali to nije bila neka velika tema. Više se razgovaralo o nekim tehničkim detaljima za izbornu kampanju i kako će se sprovoditi predizborne aktivnost u okolnostima epidemije koja će i dalje postojati, bez obzira što neće biti vanrednog stanja. Što se tiče prikupljanje potpisa, moguće je da se taj proces nastavi već danas, ali uz poštovanje mera bezbednosti. Mi iz UDS-a smo predložili da se za dan glasanja uključe ljudi iz Kriznog štaba kako bi se definisao način glasanja u oknostima epidemije“, napominje Đurišić za Danas.

EU: Bojkot nije opcija

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj izjavio je juče u razgovoru sa novinarima iz Srbije da bojkot izbora nije realna opcija, zbog čega EU poziva sve političke aktere da učestvuju u izborima i zastupaju interese svojih glasača. Upitan da li će EU nadgledati izborni proces, Borelj je rekao da jedino mogu da se pošaju posmatračke misije. U ovom trenutku ne znam da li smo pozvani da to uradimo. Sada ne mogu da odgovorimo na to pitanje, jer zemlja u kojoj se održavaju izbori mora da pozove posmaračku misiju, predočio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari