Vučić: Putin mi je rekao da neće dozvoliti da bilo ko dira Srbiju 1Foto: Beta: (Xinhua/Cai Yang)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu da mu je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da će pomagati i podržavati Srbiju i da „neće dozvoliti da je bilo ko dira“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu da mu je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da će pomagati i podržavati Srbiju u rešavanju kosovskog pitanja i da „neće dozvoliti da je bilo ko dira“.

„Pet minuta sam nasamo razgovarao s Putinom, dodatno smo učvrstili međusobno poverenje i dogovorili se oko nekih drugih bitnih stvari za Srbiju. U jednom trenutku je Putin rekao da će pomagati i podržavati Srbiju i da neće dozvoliti da bilo ko na bilo koji način dira Srbiju ili u nekakvom drugom, a ne političkom smislu, vrši napade na našu zemlju i naš narod“, rekao je Vučić novinarima.

Vučić, koji u Pekingu učestvuje na Drugom forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put, kazao je da je Putin „bio zaprepašćen time da su Albanci pokušali da zabrane izlazak Srpske liste na izbore“.

„Čovek me je u čudu pogledao, ja sam samo slegao ramenima i rekao da nemam želju da mu oduzimam vreme, jer bi sve što bih rekao izgledalo kao da se žalim i kukam nad našom sudbinom“, naveo je Vučić.

On je rekao i da „ne može da razume“ šta je cilj Prištine i da „nema nadu da je moguć kompromis“ u Berlinu u ponedeljak, na sastanku lidera Zapadnog Balkana, Francuske i Nemačke.

„U čudu sam svakog dana sa novim izjavama i zahtevima, i ne mogu da kažem da imam strah od onoga što će se zbivati u Berlinu, ali ne osećam neku veliku radost što ću da vidim te ljude iz Prištine, niti nadu da je moguć neki kompromis. Nadam se da neće biti dodatnog dolivanja ulja na vatru“, kazao je predsednik Srbije.

On je dodao da će srpska delegacija u Berlinu biti „potpuno usamljena“ po pitanju Kosova, jer će tamo biti „svi koji su priznali nezavisnost Kosova“.

„Nije nam pozicija ni laka ni jednostavna, ali posle razgovora sa (predsednicima Kine i Rusije) Sijem i Putinom, čini mi se da smo učvrstili ne samo prijateljstvo već i našu poziciju – racionalan, realan, odgovoran i ozbiljan pristup rešavanju problema Kosova“, naveo je Vučić.

Kazao je da u Berlinu neće biti nastavka dijaloga s Prištinom jer Kosovo nije ukinulo takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Nek ukinu takse i imaće dijalog, dijaloga neće biti bez ukidanja taksi. Ne znam kako to neko misli, možete i glavu na panj da mi stavite, to se neće promeniti“, rekao je.

On je upitao o čemu da razgovara sa predstavnicima Kosova koji su, kako je kazao, u novembru 2018. godine srušili Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA), koji je Beograd poštovao i 2008. godine, „posle najtežeg neprijateljskog akta prema Srbiji – odvajanju dela njene teritorije“.

„Nema razgovora dok ne ukinu takse. O čemu da razgovaramo, o nekom sporazumu, a oni nisu u stanju da poštuju sporazum koji su potpisali pre 13 godina? Uslov svih uslova (za dijalog) je slobodan protok robe, kapitala i ljudi, potpisali ste to 2006. godine. Čim to vratite, dolazimo da razgovaramo s vama“, rekao je predsednik Srbije.

Kazao je i da je „izuzetno zadovoljan“ današnjim sastankom s Putinom s kojim je razgovarao i o novim tehnologijama, upotrebi nuklearne energije u medicinske svrhe, o vojnotehničkoj saradnji i o zajedničkim vojnim vežbama.

Vučić je naveo da je sa Putinom analizirao kompletne odnose Srbije i Rusije i da su „prošli kroz sve sfere društvenog života“.

„Zajednički smo konstatovali da je važno da raste trgovinska razmena Srbije i Rusije, to smo uspeli da promenimo u poslednje tri godine. Srbija je sada ekonomski pouzdan partner Rusiji“, rekao je srpski predsednik.

On je dodao da Srbija sada plaća Rusiji obaveze za gas, što ranije nije bio slučaj, i ne duguje novac za Petrohemiju, a uz to uvećava izvoz i pokušava da obezbedi izlaz na treća tržište i „organizovanje zajedničke proizvodnje u određenim domenima vojne industrije“.

Vučić je rekao da je danas dugo razgovarao s austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, da je imao dobar bilateralni sastanak s predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, i da se sastao i sa predsednicima Švajcarske, Mozambika, Kenije, Vijetnama i Grenade.

Naveo je da je za Srbiju velika čast što će on sutra biti jedan od tri lidera koji će zatvoriti skup u Pekingu.

Upitan da li će uskoro doneti odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora, Vučić je kazao da prvo treba doneti mere oko Kosova.

„Prvo nam ostaje, posle 10. maja, da donesemo mere oko Kosova, pošto ovo više nikakvog smisla nema, pa ćemo da vidimo. Razgovaraćemo o tome i sa našim zapadnim partnerima i sa našim prijateljima sa istoka, pa da vidimo šta je to što možemo da uradimo“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari