Vučić razgovarao sa Lavrovim: Rusija pouzdani saveznik Srbije 1Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon susreta sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim, da je „dobro za Srbiju da u Rusiji imamo pouzdano prijatelja i  saveznika po svim važnim pitanjima za našu zemlju“.

„Rusija će biti uz Srbiju i to su reči predsednika Rusije Vladimira Putina koje nam je preneo Lavrov“, izjavio je Vučić novinarima u Njujorku, govoreći o rešavanju kosovskog problema.

On je rekao da je to bio „veoma, veoma dobar, isrkren i prijateljski razgovor“.

Vučić je naveo da su on i Lavrov sinoć razgovarali i o situaciji u Bosni i Herecegovini i da je naglasio da je za Srbiju važno da se poštuje Dejstonski sporazum.

Ministar Lavrov je, preneo je Vučić, takođe rekao da je to međunarodno pravni ugovor, da ne sme biti njegovog kršenja i ako bi neko ulazio u kršenje morao bi da računa na negativne posledice.

Vučić je najavio da će ruski premijer Dmitrij Medvedev prisustovati obeležavanju godišnjice oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu, koje je, oktobra 1944, izvedeno zajedno sa Crvenom armijom.

Takođe je najavio da će 25. oktobra premijerka Srbije Ana Brnabić potpisati trgovinski sporazum sa Evroazijskom unijom.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je naveo da će biti još zemalja koje će povući, suspendovati ili zamrznuti priznanje Kosova, kao i da su se Vučić i on susreli u Njujorku sa predstavnicima brojnih zemalja.

Prema Dačićevim rečima, može se očekivati da će do kraja godine broj zemalja za koje se može reći da su priznale Kosovo kao nezavisno, pasti ispod polovine članica Ujedinjenih nacija. „Ako uopše bude nekog glasanja na Interpolu, oni neće proći“, rekao je.

Lavrov: Uvlačenje Srbije u NATO nema nikakvog smisla

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da uvlačenje Srbije u NATO nema nikakvog smisla.

U intervjuu dnevniku Komersant, Lavrov je ocenio i da NATO ništa ne dobija ulaskom Crne Gore i Makedonije u Alijansu.

„NATO ništa nije dobio za svoju bezbednost ulaskom Crne Gore i Makedonije, koja se za to priprema. Uvlačenje Srbije u NATO, nema za bezbednost Alijanse  nikakvog smisla“, rekao je Lavrov za Komersant.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari