Vučić sa ambasadorima Kvinte o vladavini prava u Srbiji, regionu, EU, dijalogu s Prištinom 1Foto: Budućnost Srbije/instgram

Ambasadori Kvinte i šef Delegacije EU danas su na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksnadrom Vučićem pozdravili opredeljenje nove Vlade Srbije da intenzivira rad na unapređenju vladavine prava, borbe protiv korupcije, slobode medija, kao i ostalih oblasti koje su od suštinskog značaja za put Srbije ka EU, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Ambasadori su takođe istakli da su Deklaracija o zajedničkom regionalnom tržištu i Zelena agenda, koje su potpisale Srbija i svi lideri regiona, toplo pozdravljene u Briselu i u zemljama EU, te da dobra i čvrsta povezanost i integracija regiona umnogome olakšava saradnju EU sa Zapadnim Balkanom u svim oblastima od zajedničkog interesa, dodaje se u saopštenju sa sastanka.

Sa ambasadorima Britanije, Francuske, Italije, Nemačke i SAD i šefom Delegacije EU, Vučić je, kako se navodi, razgovarao o borbi protiv kovida-19, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Samitu Berlinskog procesa u Sofiji, regionalnom povezivanju Zapadnog Balkana, kao i o brojnim regionlanim projektima i Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime, a posebna pažnja je posvećena evropskom putu Srbije i saradnji sa državama Kvinte „u svim oblastima od zajedničkog interesa“.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine Vučić je, kako se navodi, naglasio da „između Beograda i Prištine i dalje postoje razlike u pristupu, ali da je Srbija odlučna da nastavi putem očuvanja stabilnosti u regionu i da će ostati posvećena dijalogu i nalaženju kompromisnog rešenja po pitanju Kosova i Metohije“.

On je zahvalio ambasadorima zemalja Kvinte i šefu Delegacije EU „na iskazanoj snažnoj podršci za nastavak dijaloga Beograda i Prištine,“ kao i „na tome što su izrazili optimizam da će dijalog dati jasne i pozitivne rezultate za građane svih zemalja Zapadnog Balkana“.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Vučić je naveo da je napravljen prvi konkretan korak u realizaciji inicijative Mali Šengen“ potpisivanjem medjudržvanog sporazuma Albanije i Srbije o slobodnom kretanju gradjana sa ličnom kartom, kao i da su Srbija, Severna Makedonija i Albanija potpisale Memorandum o razumevanju i saradnji u borbi protiv kovid-19, dodajući da ti sporazumi donose konkretnu korist koju će osetiti gradjani sve tri zemlje.

Vučić je sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Delegacije EU razmenio mišljenja i o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji i istakao važnost programa nove Vlade koja će nastaviti da vodi odgovornu politiku u pogledu makroekonomske stabilnosti, daljeg ekonomskog rasta, unapredjenja vladavine prava i ubrzanog procesa reformi.

Vučić je, kako se dodaje, „istakao da dalje učvršćivanje partnerstva i saradnje sa svim relevantnim institucijama EU ostaje jedan od prioriteta u narednom periodu, imajući pre svega u vidu dobru praksu zemalja članica EU“ i izrazio spremnost da Srbija poveća ulaganja u Zelenu agendu.

Kada je reč o borbi protiv pandemije kovid-19, Vučić je rekao da će „EU, Velika Britanija i SAD u Srbiji uvek imati pouzdanog prijatelja i partnera“ za tu borbu i zahvalio EU, SAD i Britaniji na kontinuiranoj podršci Srbiji za borbu protiv pandemije, kao i na spremnosti da pomogne u otklanjanju njenih ekonomskih posledica.

Vučić je rekao i da je Srbija zainteresovana za intenziviranje političkog dijaloga, ekonomske i druge saradnje sa zemljama Kvinte, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari