Vučić i Čović razgovarali o unapređenju saradnje Srbije i BiH 1Foto: N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Mostaru sa liderom HDZ BiH i zamenikom predsedavajućeg Doma naroda parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem o intenziviranju saradnje dve države.

„Razgovarali smo o svim temama saradnje BiH i Srbije, o pitanjima našeg priključenja Evropskoj uniji, našoj privrednoj saradnji, čisto da vidimo kako dalje možemo unaprediti našu dalju saradnju“, rekao je Čović novinarima posle sastanka.

Na novinarsko pitanje je li bilo reči o NATO integracijama, Čović je odgovorio da je to tema o kojoj će se u budućnosti još dugo razgovarati, prenela je regionalna N1 televizija.

„Kada je u pitanju taj deo, mi do kraja uvažavamo interese Republike Srbije i poštujemo volju izvršne vlasti Republike Srbije“, naveo je Čović.

Vučić je rekao da već petu godinu zaredom dolazi na otvaranje Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, dodavši da je tu uvek dobro dočekan, na čemu je zahvalan Čoviću.

„I ove godine imamo srpske kompanije iz različitih delova Srbije koje su došle da se predstave na Mostarskom sajmu. Žao mi je što ih nije više i verujem da će sledeće godine to biti u puno većem obimu“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da želi da se srpski proizvodi prodaju u Širokom Brijegu, Mostaru i Grudama, a da se proizvodi iz Širokog Brijega, Mostara i Gruda prodaju u Beogradu i Novom Sadu.

„Želim još tešnju saradnju Srbije i Bosne i Hercegovine. U 2015. godini imali smo razmenu od milijardu, a 2018. to je dostiglo 1,873 milijardi. Ove godine očekujemo razmenu od dve milijarde. Za nas je BiH ključni ekonomski partner i moje prisustvo ovde je razumljivo i normalno“, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da, bez obzira na teško istorijsko nasleđe i razlike u stavovima u vezi sa događajima iz prošlosti, treba „graditi budućnost u miru i stabilnosti u sve većem razumevanju i sve bližoj saradnji“.

Na Sajam privrede u Mostar nije stigao niko od predstavnika bošnjačkog političkog vrha.

Čović je ocenio da je to loš potez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari