Vučić: Sledeći forum u Srbiji 1Foto: Fonet/Vlada Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić predložio je u Pekingu da se sledeći Forum inicijative Jedan pojas – jedan put za međunarodnu saradnju održi u Srbiji, saopšteno je danas iz Vlade.

Mi smo jedna od najmanjih zemalja ovde, ali sam slobodan da predložim da se sledeći forum održi u Srbiji. Znam da ovo nije skromno s moje strane, ali dobrodošli ste u Srbiju, rekao je Vučić u govoru na Forumu Jedan pojas – jedan put.

On je dodao da je saglasan sa čileanskim i grčkim predlogom da se taj forum održava jednom godišnje, ili jednom u dve godine.

Vučić je istakao da je Srbija već dosta uradila na bilateralnoj saradnji sa Kinom, jer je sagrađen most na Dunavu, a gradi se nekoliko pruga i autoputeva sa kineskim kompanijama, uz njihovu tehničku i finansijsku podršku.

On je naglasio da je poznat projekat pruge Beograd – Budimpešta, koja će biti glavna deonica pruge jugoistočne Evrope, i iskazao nadu da će radovi na njoj započeti krajem godine i da će im prisustvovati premijeri Kine, Mađarske i Srbije.

Beogradski aerodorom „Nikola Tesla“ je nedavno postao najbrže rastući aerodorom u Evropi. Očekujemo ponude iz više zemalja za koncesiju i nadam se da će tada veze sa svim ostalim zemljama biti još bolje, naveo je Vučić.

On je ukazao da se radi i na „broud bend“ aktivnostima, na modernizaciji i održavanju optičkih sistema u Srbiji.

Vučić je rekao i da se nada da će Srbija imati i bolju železničku i putnu infrastrukturu u pravcu Soluna, o čemu je danas razgovarao sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Govoreći o energetskom sektoru, premijer je naglasio da je Srbija već deo Transbalkanske elektroenergetske mreže, ali da joj je je potrebno da nađe način da dođe do ruskog gasa u budućnosti.

Hteo bih da se osvrnem na reči ruskog predsednika Vladimira Putina i da kažem da je Rusija naš odgovoran snabdevač gasom. Potrebno je da napravimo interkonektor između Srbije i Bugarske, kako bismo dobijali gas kada Rusija izgradi gasovod do Turske, rekao je on.

Vučić je podsetio da Srbija, istovremeno, ima više projekata sa Evropskom unijom za izgradnju autoputa između Beograda i Prištine, što joj je veoma važno.

Nakon Vučićevog govora, kineski predsednik Si Đinping je istakao da Srbija veoma mnogo polaže na infrastrukturnu saradnju i da konstantno napreduje.

On je poručio da ceni Vučićeva aktivna zalaganja za unapređenje infrastrukturne saradnje, navodi se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari