Vučić: Zadovoljan sam što je postupak za ubistvo Ćuruvije došao do kraja 1Foto: Instagram/Budućnost Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je veoma zadovoljan što je postupak za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije današnjom presudom pred Specijalnim sudom doveden do kraja i da je to veoma važna poruka.

„Ne želim da se mešam sudijama u posao, da ne idem protiv odbrane ili tužilaštva, jer ne znam ko će se žaliti. Ali to je važna karika u stvaranju istinski pravne države u Srbiji“, rekao je Vučić novinarima u Savamali.

On je podsetio da je to prvostepena presuda i da je zato neće detaljno komentarisati, ali da je to veoma važna poruka.

„Poruka da niko nema pravo da ubija bilo koga, na bilo koji način i iz bilo kojeg razloga, pa makar neko smatrao i da je to državni razlog“, rekao je Vučić.

On je dodao da je ponosan što u vreme kada je on bio predsednik i premijer ništa nije stavljano pod tepih već je taj postupak vodjen i doveden do presude.

Sudsko veće Specijalnog suda osudilo je danas za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije na po 30 godina zatvora bivšeg šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića i bivšeg šefa beogradskog centra DB Milana Radonjića, dok su druga dvojica optuženih dobili po 20 godina zatvora.

Operativci DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, dobili su po 20 godina zatvora.

Slučaj nelegalnog objekta na Kopaoniku biće rešen i tačka

On je izjavio da će slučaj bespravno sagrađenog objekta na Pančićevom vrhu na Kopaoniku „sasvim sigurno biti rešen reakcijom onih državnih organa koji pripadaju izvršnoj vlasti“.

„To će biti rešeno i tačka“, kazao je Vučić novinarima posle obilaska radova na projektu Beograd na vodi.

Upitan kada će slučaj Savamala dobiti sudski epilog, predsednik Srbije je rekao da je to pitanje za nadležne sudske organe.

„U odluke sudova ne mogu da se mešam ali ne mislim da je uporediv novi grad koji nastaje u odnosu na to što se dogodilo sa rušenjem baraka i nelegalnih objekata. Ja sam uvek za to da pravna država funkcioniše“, kazao je Vučić.

Šoping mol u Beogradu na vodi 7,5 puta veći od tržnog centra na Ušću

Vučić je rekao da će šoping mol u Beogradu na vodi biti najveći u jugoistočnoj Evropi, 7,5 puta veći nego šoping mol na Ušću.

On je, obilazeći Beograd na vodi, rekao da je budžet Grada Beograda ove godine veći za 300 miliona evra, a da je deficit sve manji.

„Beograd je sve više uređen grad, a izgradnja šoping mola će još više doprineti razvoju ekonomije“, rekao je Vučić.

Dodao je da će izgradnja novog mosta koštati 70 miliona evra i da će biti pešački, biciklistički i most za metro.

On je ocenio da će šoping mol biti najveća turistička atrakcija u Beogradu i da će povećati broj turista, a da se rast svake godine udvostručuje.

https://www.instagram.com/p/Bv3sUffBvQ9/

On je rekao da je cilj da Beograd po turističkoj poseti dostigne Budimpeštu „jer je Beč daleko“.

Vučić je istakao da će se raditi i na ulepšavanju fasada u drugih delova Beograda kao i na izgradnji kanalizacije.

U Beogradu će se prema njegovim rečima ovog leta otvoriti nove brodske linije Dunavom ka istoku Srbije.

„Jedna od velikih investicija u Beogradu biće izgradnja metroa jer svake godine broj automobila u gradu raste za 35.000“, rekao je Vučić.

Dodao je da je prosečna plata u Beogradu preko 600 evra i da je daleko veća nego u siromašnim krajevima Srbije.

Prisustvo albanskih vojnika u severnoj Mitrovici smišljeno u cilju zastrašivanja Srba

On je ocenio da je prisustvo pripadnika albanske vojske u severnom delu Kosovske Mitrovice u okviru kako je Kfor saopštio, „izvidjačkih aktivnosti“ NATO, „smišljeno i planirano“ u cilju zastrašivanja kosovskih Srba i provociranja Srbije.

On je posle obilaska radova na projektu Beograd na vodi rekao da je sasvim logično da je prisustvo albanskih vojnika „unelo nemir medju ljude“ na severu Kosova i Metohije.

„To je nedvosmislena naznaka Kforu da vode računa o takvim stvarima. Vodite ih u Djakovicu ali nemojte da ih vodite u severnu Mitrovicu“, kazao je predsednik Srbije i ponovio da ukoliko Kfor ne bude obavljao svoj posao u zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji, „ima ko hoće“ to da uradi.

Komentarišući najave da će bivše državne sekretarke SAD Medlin Olbrajt i Hilari Klinton posetiti Prištinu 12. juna, povodom godišnjice ulaska snaga Kfor na Kosovo, Vučić je kazao da je to očekivano jer su njih dve „stvarale nezavisno Kosovo“.

„To je njihovo čedo, oni su stvarali nezavisno Kosovo, suprotno normama medjunarodnog javnog prava što danas vidi većina čovečanstva a postaraćemo se da i u Trampovoj administraciji vide ko je stvarao nezavisno Kosovo“, rekao je predsednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari