Vučić: Narednih nedelja i meseci će rušiti Srbiju (FOTO) 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ma koliko radili protiv Srbije, ona je danas jača i snažnija nego što je ikada bila.

Srbija je danas deset puta jača nego 1999. i 20 puta jača nego 2008. Više puta se dizala iz pepela- zbog NATO bombardovanja, sankcija, pljačke i uništavanja ekonomije posle 2000, a zahvaljujući našem narodu to čini i danas, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Danu sećanja na žrtve NATO agresije i 20 godina od početka bombardovanja SRJ, koji su obeleženi sinoć u centru Niša.

Pred dvadesetak hiljada ljudi, koji su stigli iz različitih gradova sa juga Srbije, najčešće u organizaciji lokalnih samouprava i Srpske napredne stranke, Vučić je kazao da je Srbija „sve jača, zaposlenija, bezbednija“.

Vučić: Narednih nedelja i meseci će rušiti Srbiju (FOTO) 2
Foto: Vesna Torović

Pre 20 godina skoro da nije imala prijatelje, a neprijatelji su joj bili najmoćnije zemlje sveta, dok danas „ima prijatelje a nema neprijatelje, uprkos različitim stavovima o nekim pitanjima“.

Spremna je na kompromis i pomirenje, ali uz uslov da ne zaboravi na svoje žrtve, među kojima je i „2500 života za vreme NATO agresije“.

Ubijanje srpskih civila i dece, koji su za bili „dozvoljene mete“, za njih je i danas samo greška a za nas agresija, kazao je on.

– Krenuli su da narednih nedelja i meseci da sruše Srbiju. Šta god da se dogodi meni ili bilo kome od nas- nikad nemojte da dozolite bilo kome da sruši samostalnost i nezavisnost Srbije – poručio je Vučić, obraćajući se patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju i predsedavajućem Predsedništa BiH Miloradu Dodiku koji su prethodno kritikovali aktuelne građanske proteste „1 od 5 miliona“.

– Ovo što vidimo danas na našim ulicama nije dobro, to daje snagu našim neprijateljima. Zna se kako se dolazi do vlasti, na ovaj način to se neće desiti, a mogu nauditi svom narodu, što verujem da oni ne žele. Moraju da razmisle šta čine i da se više okrenu svom narodu i otadžbini – poručio je patrijarh Irinej učesnicima protesta, ponavljajući i da Kosovo i Metohiju, koju je nazvao svetom zemljom, „ne smemo nikome pokloniti i moramo ga braniti svim dopuštenim sredstvima“, moleći se Bogu da „ne dođemo u takvu priliku da ga branimo silom“.

Vučić: Narednih nedelja i meseci će rušiti Srbiju (FOTO) 3
Foto: Vesna Torović

Patrijarh SPC je izneo ocenu da su moćnici bombardovali Srbiju sa ciljem da je unište i raskomadaju, a potom oklevetali srpski narod, kako bi opravdali svoje akcije, koje je nazvao paklenim i đavoljim. Na taj način su Srbiju unazadili za 50 i više godina, rekao je on, uz poruku da će im suditi bog.

I Dodik je poručio da „ono što se danas valja ulicama Srbije, treba da se sto vrati u legalni sistem“, jer su „izbori mesto gde se odlučuje o vlasti“. On je kazao da je „zahvaljujući Vučiću“ pitanje Kosova i Metohije danas opet na dnevnom redu, a da su oni koji su pre 20 godina bombardovali Srbe u Srbiji i BiH danas otvoreno na strani kosovskih Albanaca.

– Zato je važno da svi budemo jedinstveni oko funkcionera i naših pregovarača i da damo snagu gospodinu Vučiću i njegovoj pregovaračkoj poziciji- kazao je Dodik, poručujući da on ne veruje u BiH već je uveren da će „godine i decenije koje dolaze biti vreme našeg državnog ujedinjenja“, jer „ako mogu drugi narodi da imaju svoje države, to mogu i Srbi“.

Vučićeve suze

Slađan Vučković, pripadnik Vojske Srbije i deminer koji je 1999. godine na Kopaoniku, prilikom čišćenja kasetnih bombi, ostao bez obe šake, ispričao je okupljenima kako se to dogodilo i kako danas živi, a potom prišao Vučiću i zagrlio ga. Vučić je zaplakao, a to je učinio i kada je govorio o nato žrtvama, navodeći da „na to ima pravo, za razliku od Vučkovića, koji je vojnik i deca bi mu to zamerila“.

Obeležavanju su prisustvovali i premijer Ana Brnabić, minIstri u Vladi, deo diplomatskog kora, zvaničnici Vjske Srbije i policije. Program je započeo zamračivanjem centra grada, zvukom detonacija i sirena za vazdušnu opasnost, a građanima su podeljene sveće koje su oni zapalili.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari