Vučić: Srbija ključna država u regionu 1Foto: FoNet/Imre Szabo

Razgovarali smo pre svega o ekonomskoj saradnji i njenom unapređenju, kompanije iz Hesena ovde zapošljavaju osam hiljada radnika, rekao je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

On je sa premijerom nemačke savezne pokrajine Hesen Folkerom Bufijeom, održao zajedničku konferenciju, kojem se zahvalio na podršci Srbiji na evropskom putu.

Saglasili smo se da je Srbija na dobrom ekonomskom putu, rekao je Vučić i dodao da je još dosta toga potrebno uraditi, navodeći da je pre svega bitno održati političku stabilnosti, „što je za njih od ključnog značaja“ i popraviti poslovni ambijent.

Vučić je rekao da je izneo ideju koja je „od ključnog značaja za stabilnost Zapadnog Balkana, kao i za naš ekonomski napredak.

To je, kako je rekao, predlog za uvođenje istinske carinske unije zapadnog Balkana i stvaranje jednog većeg tržišta koje bi se integrisalo i u evropsko tržište.

On je istakao da se sa Bufijeom saglasio da je Srbija na dobrom putu ekonomskih reformi, ali da treba još toga da se menja, kako bi se popravio poslovni ambijent i pravna sigurnost investitora.

Ponosan sam što smo privukli kompanije koje izvoze svoje proizvode u Nemačku, tako da danas imamo suficit sa pokrajinom Hesen – 176 miliona evra izvoza, a 138 miliona uvoza, naveo je Vučić.

Ukazujući da je malo zemalja koje se time mogu pohvaliti, Vučić je prezentovao podatak da je izvoz Srbije u Hesen veći nego iz Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije zajedno.

Uvereni smo da Srbija, kao što je uspela da reši probleme svojih javnih finansija i poslovnog ambijenta, može i druge stvari da rešava i da možemo da pripadamo onom krugu zemalja koje sebe nazivaju razvijenijim ili najbolje razvijenim, konstatovao je on.

Vučić je ocenio da je za to potrebna decenija ili dve, ali da za to vreme Srbija mora da „trči brže i snažnije nego do sada“.

On je rekao i da je nemačka kompanija Fraport zainteresovana za učešće u koncesiji za beogradski aerodrom, kao i mnoge druge firme, a da će 7. marta u Subotici biti otvoren novi pogon jedne kompanijen iz Hesena, koji će zapošljavati 1.050 radnika.

Vučić je ukazao da u nekim gradovima u Srbiji gde su došli strani investitori postoji problem pronalaženja kvalifikovanih radnika i da će zato Vlada pokušati da stvori uslove za dovođenje novih investicija u Kruševac, Kraljevo i Leskovac.

Bufije je rekao da su reforme koje se sprovede u Srbiji priznate što pokazuje otvaranje još dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.

U Nemačkoj postoji veliko interesovanje za saradnju sa Srbijom, naglasio je Bufije, navodeći da je upravo zato i stigao u Srbiju sa delegacijom.

Ocenjujući da je Srbija ključna država u regionu, on je naglasio da se u očuvanju ujedinjene Evrope ne može uspeti bez stabilizacije Zapadnog Balkana.

Bufije je podsetio da mnogi u EU smatraju da je dovoljan broj sadašnjih članica i da je ne treba proširivati, ali da on smatra da bi EZ bila potpuna ako se ne prime još neke zemlje, poput Srbije, čije Vlade sprovode reformske projekte, jer im „to treba priznati“.

On je zahvalio Vladi Srbije što je odlučila da priznaje baštinu „podunavskih Švaba“, kao i da im podigne spomenik, što je najavio Vučić.

Govoreći o nastavku ekonomske saradnje, Bufije je najavio da će se ona intenzivirati, ali da investitori sami odlučuju u koju će zemlju ići i odluka zavisi od političke stabilnosti, okruženja koje će pospešiti ekonomski razvoj i kvalifikovane radne snage.

On je poručio da u Srbiji treba ohrabriti ljude da pokrenu zanatske radnje, mala i srednja preduzeća i tako investiraju u spostvenu budućnost, a pokrajina Hesen je spremna da pomogne.

Dvomesečni suficit 5-6 milijardi

Vučić rekao da je suficit budžeta u prva dva meseca između pet i šest milijardi dinara, a dogovorom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) bilo je predviđeno 27 milijardi deficita, što pokazuje rast ekonomije i koliko su prihodi bolji.

Za nas je od ključnog značaja da ojačamo privatni sektor, gde radi svega 1,4 miliona ljudi, i to je bila ključna tema razgovora sa MMF u ponedeljak, naveo je Vučić i ocenio da rashodi nisu dobri, jer još nije promenjena svest i svi traže da oni idu samo za primanja.

Ljut sam kada vidim da svi samo traže od države „daj, daj i daj“, umesto da se država meša što manje, umesto da pričamo da razvijamo privatni sektor, o čemu niko ne želi da priča, ukazao je Vučić.

On je ponovio da će plate u javnom sektoru, uključujući i administraciju, biti povećane u ovoj godini.

Na pitanje da li će o tome govoriti na Ekonomskom forumu na Kopaoniku, on je odgovorio da neće ići tamo, jer će „otvarati neke fabrike i biti sa radnicima“.

Vučić je dodao da je dobro što će na Forumu biti i predstavnici MMF, jer će onda taj skup imati ozbiljnija izlaganja.

Mislim da je Srbiji dobro da naučimo da govorimo ono što je moguće, da ne živimo od ispraznih obećanja i besmislenih tvrdnji, nego od rada, rekao je on.

Upitan da prokomentariše događanja u regionu, Vučić je rekao da se situacija u Makedoniji prati, a da se Srbija ne meša u njihove unutrašnje stvari, niti će to da čini ubuduće.

Imali smo uvek dobre odnose između Beograda i Skoplja, verujem da ćemo moći da ih zadržimo, ali nikom nećemo dozvoliti da Srbiju ponižava, poručio je on

Vučić je dodao da je o situaciji u Bosni i Hercegovini dosta razgovarao sa Bufijem, a to će učiniti i večeras, jer je to „teško pitanje za Srbiju“.

On je naglasio da je Bufijeu obećao, kao i građanima Srbije, da će Vlada dati sve od sebe da sačuva mir i stabilnost u regionu, jer je to uslov napretka i dolaska nemačkih investitora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari