Vučić zahvalio Rumuniji za glas protiv prijema Kosova u Interpol 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Rumunije Teodorom Meleškanuom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i prioritetima rumunskog predsedavanja EU.

Kako piše u saopštenju Vučićevog kabineta, on je izrazio zadovoljstvo tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima dveju zemalja, naglasivši da je neophodno raditi na jačanju saradnje u oblasti ekonomije, infrastrukture i energetike. U prvih deset meseci 2018. godine trgovinska razmena iznosila je 1,29 milijardi evra, što je povećanje od 21,8 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Zahvalio je Rumuniji na tome što je glasala protiv prijema tzv. Kosova u Interpol, kao i na principijelnoj poziciji prema teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Takođe, izrazio je zahvalnost na interesu koji Rumunija pokazuje za dijalog Beograda i Prištine, na podršci implementaciji Briselskog sporazuma, objektivnom sagledavanju činjenica o uzrocima opstrukcije dijaloga, kao i rumunskom insistiranju na tome da se dijalog Beograda i Prištine odvija odvojeno od procesa evrointegracija.

On je naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena pronalaženju dugoročnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, uz puno uvažavanje državnih interesa i poštovanje međunarodnog prava i Rezolucije 1244 i izrazio zabrinutost nizom jednostranih poteza koje je Priština sprovela, kao što su pokušaj uzurpacije energetske mreže na KiM, odluka o transformaciji snaga bezbednosti u tzv. Vojsku Kosova i uvođenje taksi na promet srpske robe, što predstavlja najgrublje kršenje CEFTA sporazuma.

Ministar Meleškanu je istakao važnost uzajamne podrške i naglasio da je za Rumuniju Srbija najvažniji partner u regionu i naglasio da je neophodno raditi na jačanju ekonomske saradnje. On je dodao da će se Rumunija tokom predsedavanja EU zalagati za politiku proširenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari