Vučić: Zamoliću Merkel da nam pomogne u više pitanja 1Foto: EPA-EFE/MARKUS HEINE/ Arhiva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se u sredu u Davosu sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i da će je zamoliti za pomoć u više pitanja, uključujući Kosovo.

Nikada ne tražim susrete sa njom, ali ona pokazuje odgovornost time što traži da vidi šta radimo i da nam ukaže kakva je Nemačka politika, rekao je Vučić novinarima u Davosu, prenela je Televizija Pink. Ona je izuzetno ozbiljna i morate biti dobro pripremljeni i dobro razumeti šta je to što Nemačka želi, ali i šta Srbija želi i šta može, predočio je Vučić.

Upitan o taksama Prištine i izjavi Ramuša Haradinaja da se tu ništa neće menjati, Vučić je ocenio da je to loša vest i loš signal za ceo region. Dovoljno smo snažni, borićemo se i izboriti do samog kraja. Oni mogu to da rade i dalje su nečiji najbliži saveznici. Međutim, hvala onima koji su čak i formalno rekli da se ukinu takse, rekao je Vučić. Vučić je ocenio i da je uvek korisno doći na Svetski ekonomski forum u Davosu. Ovde smo začeli priču o rešavanju problema Železare. Izuzetno je važno razgovarati, truditi se i boriti. Mislim da sam govorio otvoreno i iskreno na način na koji nisu očekivali, rekao je Vučić.

Prema Vučiću, Srbija je jedna od zemalja koja ima najviše litijuma u svetu. Želimo da dovedemo fabriku i da proizvodimo električne autobuse. Moramo da uradimo i da dovedemo velikog investitora i u Užice i u Prijepolje, rekao je Vučić. Prema njegovim rečima, na društvenim mrežama u Srbiji se vodi rasprava o tome da li će se poneti jaja ili toalet papir na proteste, ali ne i o ekonomskim temama.

Reagujući na izjavu glumca Sergeja Trifunovića, Vučić je rekao da niko nema pravo da vređa. Svako ima pravo da odgovori, ali ne i da vređa. Trudio sam se da odgovaram na pristojan način svima i da odgovaram na pitanja svih novinara. A onda na sve to dobijemo nešto sumanuto: one koji pričaju o pristojnoj Srbiji, a sami nisu pristojni, zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari