Vučićevo obraćanje, još jedna obmana 1Foto: FoNet Velimir Ilić

Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića građanima na protestu protiv njegove vlasti koji je održan u subotu pod nazivom „Svi kao jedan“ bilo bi pre svega izviždano, nezamislivo, čak i da je on zaista planirao da im se obrati.

Ovako sagovornici Danasa komentarišu izjavu ministra policije Nebojše Stefanovića da je Vučić nameravao da se obrati građanima na protestu, ali da je odustao zbog malog broja prisutnih i kasniju izjavu Vučića da je slušao demonstrante sa terase Predsedništva.

Iz ovih izjava javnosti, građanima a i našim sagovornicima ostaje nejasno kako je to tačno Vučić zamislio da se obrati građanima, te zato svi ocenjuju da se radi o njegovoj laži, pošalici, odnosno „spinovanju“.

Srbijanka Turajlić, profesorka u penziji, kaže da je ona izjavu ministra policije shvatila kao da je rekao da je Vučić želeo da se obrati građanima putem konferencije za medije, ali da je zbog broja demonstranata ocenio da nema potrebe za tim, te je zato posla Stefanovića.

– Ja mislim da je to pogrešno interpretirano, ne verujem da je Vučić zaista mislio na to da hoće da se obrati demonstrantima na samom protestu. A najiskrenije, prosto mi je više besmisleno da komentarišem laži predsednika moje države. Toga čovek može samo da se stidi. Kao i onih besmislenih navoda da je bilo 7.500 ljudi. Ne znam da li Vučić ima više zdravog razuma u sebi, navela je Turajlić.

Profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević smatra da Vučićevu izjavu ne treba shvatati ozbiljno i da svakako ne bi bilo uobičajeno da se on obrati demonstrantima.

– U celom ovom kontekstu takvo obraćanje je nezamislivo. To je pre neuspela pošalica, i odraz arogancije koju vlast pokazuje u odnosu na sve ovo što se dešava. Čisto sumnjam da bi on rizikovao da se obrati, na kraju krajeva imao je priliku za to i to mnogo direktnije, kada je bilo značajno manje demonstranata okupljenih ispred zgrade Predsedništva i tada je to moglo da ima efekat, ali to nije uradio, podsetio je Pavićević.

Lazar Runjanin, jedan od učesnika organizacije protesta u Novom Sadu, koji je ove subote došao sa grupom građana na protest u Beograd, smatra da nijednu Vučićevu izjavu više ne treba shvatati ozbiljno, i da tehnički ne bi bilo moguće da se on obrati građanima, sve i da je neko iz organizacije bio spreman da tako nešto dopusti.

– Vrlo je jasno da je to klasičan spin da je on slušao demonstrante sa balkona i navodno na osnovu zvuka ocenio koliko ih ima. Sve je to suludo. To obraćanje bilo bi kao da neko od lidera opozicije želi da govori na njegovom skupu. Vučić je namerno izazvao polarizacije države, podelio građane na dve strane i sada kao da ih izaziva, zato stalno i pominje neko nasilje, koje se naravno na protestima nije dogodilo i ne postoji, ističe Runjanin.

On dodaje da bi i u organizacionom smislu bilo nemoguće da Vučić fizički dođe do bine da govori građanima, da je nejasno kako je to uopšte zamislio, a da se eventualni prenos preko video-bima ne bi čuo.

– Čak i hipotetički kada bi se prenosio njegov govor preko nekog linka i razglasa, to se ne bi čulo od buke i negodovanja građana. Bio bi izviždano i to bi izazvalo samo negativne reakcije, naveo je Runjanin.

Predsednik Srbije: Da vas vidim kako tučete

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je izjavio da je sa terase Predsedništva u Beogradu slušao govornike na protestu „Svi kao jedan – Jedan o pet miliona“ i da ih nije bilo više od 7.500. On je kazao i da se ne plaši opozicije i njihovih pretnji i pozvao ih da sprovedu nasilje na koje pozivaju.

„Uradite više to nasilno delovanje da vidim nemojte samo više da pretite, ajde upadajte da vidimo kako ćete da tučete, ajda samo da vas vidim“, rekao je Vučić. Prema njegovim rečima, opozicija je planirala da upadne u Skupštinu, ali su ih poslanici SNS „preduhitrili pa su ostali bez ideje i plana i zato su izgledali izbezumljeno na protestu i sve je izgledalo kao izbezumljena papazjanija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari