Vuksanović: Ponašanje vlasti CG prema Srbima je neprihvatljivo 1Foto: freeimages

Predstavnici Crne Gore u reakcijama na izjavu patrijarha Irineja nisu ni pokušali da demantuju navode o njihovom odnosu prema srpskom narodu i SPC u Crnoj Gori.

 To je izjavio predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore Momčilo Vuksanović. Prema njegovim rečima, ponašanje crnogorske vlasti prema srpskom narodu je „žalosno i neprihvatljivo“, a izjava patrijarha Irineja „upozorenje da je takav odnos neodrživ“.

„Sve državne institucije u Crnoj Gori su za Srbe zatvorene, srpskom narodu su pretpostavljene sve manjinske zajednice, kada su preimenovali većinski srpski jezik, kada su ćirilično pismo u potpunosti zapostavili i eliminisali iz službene upotrebe, kada su u obrazovnim programima, od predškolskog do visokoškolskog obrazovanja, eliminisani gotovo svi sadržaji vezani za srpsku književnost, kulturu, istoriju i istoriju umetnosti“, naveo je Vuksanović u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

On je naveo da se ta netrpeljivost ogleda i u slanju crnogorskih vojnika u NATO vojne misije na Kosovu, „uvođenje sankcija vekovnoj zaštitnici Crne Gore i pravoslavlja u Crnoj Gori – Rusiji i kroz proglašavanje srpskog naroda u Crnoj Gori za neprijatelje sopstvene države koju su kroz vekove stvarali uz ogromne žrtve i odricanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari