Vulin: Istraga o krivičnim delima Belivukove grupe dobro napreduje 1Aleksandar Vulin Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Ministar Aleksandar Vulin gostujući na Radio Beogradu govorio je o prisluškivanju predsednika Vučića, istrazi krivičnih dela Belivuka i uvođenju pozornika.

Vulin je podsetio da su svi uhapšeni u pritvoru i rekao da je u međuvremenu uhapšen još jedan broj lica koja su povezana sa klanom Belivuk-Miljković i njima je određen pritvor, prenosi RTS.

– Naše pravosuđe je veoma ozbiljno u poštovanju slova zakona i kada određuje i produžava pritvor onda imate veoma siguran i čvrst slučaj. Istraga veoma dobro napreduje, otkrivamo nova krivična dela, rasvetljavamo neka krivična dela za koja nismo znali ko su počinioci i, naravno, sve će to biti vrlo brzo pred javnosti“, rekao je Vulin i dodao da ono zbog čega su uhapsili Belivuka i Miljkovića i njihove saradnike je, što se policije tiče, apsolutno dokazano.

– Gotovo svakog dana imate hapšenja koja su povezana sa ovim klanom. Neko je za njih radio, neko je dilovao drogu, nego je bio logističar, neko je krio drogu, neko je za njih nabavljao oružje, municiju neko je obezbeđivao stanove gde su sakrivali svoje ubice, dakle, puno je stvari zbog kojih sada nalazimo određene ljude i možemo da ih procesuiramo“, naveo je Vulin i istakao da je jedan deo istrage uvek usmeren i na one koji su pomagali kriminalcima, a deo su državnog aparata.

„Svako novo saznanje se istražuje i nijedno neće biti ostavljeno sa strane. Nema zaštićenih“, naglasio je Vulin.

Ministar je za Prvi program Radio Beograda potvrdio da je policija predala Tužilaštvu za organizovani kriminal dokaze o ilegalnom prisluškivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove porodice i naglasio da se istraga proširuje.

„Mi smo predali Tužilaštvu za organizovani kriminal dokaze za 1.572 ilegalno prisluškivana razgovora i istraga se proširuje. Došli smo do nekoliko stotina novih, dokumentovanih, ilegalno prisluškivanih razgovora predsednika Vučića i njegove porodice i to je dostavljeno tužilaštvu. Mi smo dužni da ispratimo sve gde postoji neko saznanje o ilegalnom prisluškivanju. Aleksandar Vučić i članovi njegove porodice su, u 1.572 razgovora i plus ovih par stotina koje smo tek pronašli i predali tužilaštvu, razgovarali sa velikim brojem ljudi. Niko od tih ljudi, a svi su bili stavljeni na mere, bilo ih je 26, nije ni uhapšen, čak ni priveden, a pogotovo niko nije osuđen za bilo šta. Nameru prisluškivanja, šta je pozadina, to mora da dokaže tužilaštvo. Mi smo dokazali da je to postojalo“, kaže Vulin.

Pokrenuta inicijativa za angažovanje pozornik

Ministar  je napomenuo da je pokrenuta inicijativa za angažovanje pozornika. Da bi neko postao pozornik mora da završi obuku od devet meseci.

„Pozornik ili policajac u zajednici, je policajac koji će imati jasnu teritorijalnu nadležnost, koji će najveći deo svog radnog veka provesti baš na prostoru koji mu je dodeljen. Pozornik je policajac koji poznaje svako dete, svaku porodicu, koji zna koji su problemi, koji zna ko krši zakon i ko pravi probleme u toj oblasti. Pozornik je čovek kome ćete se obratiti. Kad sam ja bio dete, roditelji su me, kad sam odlazio u školu, učili da, ako se izgubim, priđem policajcu i kažem kako se zovem i gde živim“, kazao je Vulin.

Smatra da smo izgubili taj odnos poverenja, pa treba i da ga vratimo.

„Pozornik će biti taj koji će vratiti poverenje. Prvo ćemo pozornike angažovati u Beogradu, očekujem da ćemo do kraja godine u celom gradu imati pozornike, a paralelno krećemo i sa velikim gradovima u Srbiji i onda će se to naravno spuštati i na druge gradove. Mislim da je to dobra inicijativa, imamo snage da je sprovedemo, a to će sigurno dati veoma brzo i pozitivne rezultate. Građani moraju da budu bezbedni, moraju da znaju da imaju, tu gde žive, da se jave nekom“, naveo je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari