Vulin: Nema pregovora o onome što je ispregovarano 1Foto: FoNet / Aleksandar Levajković

Srbija neće uraditi ništa što je na uštrb njenih vitalnih nacionalnih interesa i nema tih pritisaka zbog kojih bismo pristali da priznamo Kosovo.

Ovo je izjavio danas ministar odbrane Aleksandar Vulin odgovarajući na pitanje kako komentariše pisanje medija da su Sjedinjene Američke Države pripremile specijalni „kosovski paket“ koji će u narednim nedeljama biti predstavljen najpre predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

– Nije prvi put da se vrši pritisak na Vladu Srbije i na prvom mestu na predsednika Republike Aleksandra Vučića, ali on je čovek koji odlično podnosi pritiske i ume da se nosi i sa željama velikih sila da nas stave tamo gde misle da treba, a da ne pitaju građane Srbije i našu zemlju šta ona misli o svemu tome. Dakle, može svako da piše šta hoće i da spekuliše, ali država Srbija ne menja svoj stav. Naši razgovori sa predstavnicima vlade u Prištini nisu razgovori o tome kako nešto treba da se prizna već kako da ljudi koji žive na prostoru Kosova i Metohije žive bolje.

Priština ne primenjuje Briselski sporazum zato što on ne radi u korist nezavisnosti već protiv. Zar neko misli da bi Priština propustila za ove četiri godine da primeni Briselski sporazuma da on pomaže da se postigne nezavisnost i da država Srbija ode sa prostora Kosova i Metohije? Briselski sporazum, na način na koji ga je ispregovarao Aleksandar Vučić, pomaže da država Srbija ostane na prostoru Kosova i Metohije i nikako drugačije, zato ga oni sabotiraju. Veoma je važno opet to ponoviti – nema pregovora o onome što je ispregovarano.

Zajednica srpskih opština je definisana, određena je Briselskim sporazumom i ona ne može biti predmet novih pregovora. Mi smo već pregovarali o njoj, ona samo treba da se sprovede, da se implementira. Sve preko toga, eventualno nova pitanja, možemo da rešavamo u novim pregovorima ali ne možemo da se stalno vraćamo unazad i da činimo ustupke da bismo dobili nešto što smo već dobili i nešto što smo već uradili – rekao je ministar  Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari