Vulin: Vučić s pravom zabrinut 1Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da najavljeno formiranje vojske Kosova predstavalja „pretnju za bezbednost u regionu“ i ocenio da je „predsednik Srbije Aleksandar Vučić s pravom zabrinut“ zbog svega što se dešava na Kosovu.

„Formiranje vojske Kosova pokazuje namere i kakvu politiku hoćete da vodite i kakva je potreba da se formira bilo kakava oružana snaga na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vulin u emisji „Novo jutro“ TV Pink.

On je pitao čemu će služiti oružane snage Kosova i šta će im biti svrha.

„Šta će vam vojska, za šta ona služi, protiv koga ćete da se borite? Napašćete Crnu Goru, Severnu Makedoniju, KFOR ili Albaniju?“, pitao je Vulin.

On je, indirektno se obraćajući prištinskim vlastima, poručio da Srbija nema nikakvih ratnih ambicija.

„Ako vam (vojska) služi za borbu protiv Srbije, odmah je raspustite jer Srbija nema nameru da napada svoju južnu pokrajinu i nema nameru da učestvuje u bilo kakvim ratovima i sukobima“, naglasio je Vulin.

On je ocenio da bi „zbog pokušaja formiranja tzv. vojske Kosova najviše trebalo da se plaše Albanci“.

„Neće tu paravojsku služiti Srbi, neće ići da ginu Goranci. Srbi nisu ni ušli u tu formaciju, a i to malo ljudi što se prijavilo – shvatili su da su izmanipulisani, da ih koriste kao ikebanu da bi formaciju pokazali pred strancima“, ocenio je Vulin.

Ministar odbrane sugeriše kako Srbija mora da veruje da je NATO dao reč kako niko iz oružanih formacija kosovskih Albanaca neći moći da se pojavi severno od Ibra bez prethodne najave i saglasnosti sva četiri gradonačelnika srpskih opština na severu.

„Moramo da im verujemo. Rezolucija 1244 dovela je strane trupe na prostor Kosova i Metohije i mi tada nismo bili srećni zbog toga, niti ćemo zbog toga ikada biti srećni. Da li je to činjenica i da li tako mora da bude? Pa, mora. KFOR je nešto što je kakva-takva sigurnost Srbima na prostoru Kosova i Metohije“, rekao je Vulin za TV PINK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari