Za svakog novinara paket mesa i torta 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Na desetom spratu zgrade na Terazijama, u sedištu Jedinstvene Srbije, bilo je kao u košnici – kao da se ni domaćini nisu nadali da će se novinarske ekipe odazvati u tolikom broju, a došlo ih je 46. Razlog: predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, u društvu predsednika Skupštine Ivice Dačića, pevačice Svetlane Cece Ražnatović, pevača Radiše Trajkovića Đanija, te ambasadora Rusije, Kube i Grčke, održao je konferenciju za štampu na kojoj je novinarima objašnjavao kako se suši meso.

Na stolovima je bilo i posluženo suvo meso, pihtije, sir i krastavci, a konobari su novinare služili bezalkoholnim i alkoholnim pićima. Sa ozvučenja, koje nije bilo glasno da bi moglo da se razgovara, smenjivale su se Cecine i Đanijeve pesme.

Ličilo je na slavu, rođendan, koktel ako hoćete, samo ne na konferenciju za štampu u sedištu političke partije, što je, pretpostavljamo, i bila Markovićeva zamisao.

Predsednik JS je goste dočekivao ispred svog kabineta i u maniru domaćina pitao novinare da li su probali nešto i nudio ih posluženjem. Kada je reporter Danasa stigao u sedište stranke, u Markovićevom kabinetu već su sedeli Ceca i Đani, uskoro je stigao i ruski ambasador Bocan-Harčenko, a poslednji je sa sinom došao predsednik Narodne skupštine i lider SPS-a Ivica Dačić.

Za svakog novinara paket mesa i torta 2

– Mogao si ovaj događaj „onlajn“ da organizuješ, rekao je Dačić svom koalicionom partneru Markoviću kada je događaj počeo.

– „Onlajn“ da probate meso? Jel vidite šta radi predsednik na Skupštinu Republiku Srbiju – uzvratio je Marković. On je zamolio novinare da ne postavljaju politička pitanja jer, kako je kazao, „danas pričamo o ishrani“.

Marković je pre svega pozdravio, kako je rekao, „njegovu sestru“ Svetlanu Cecu Ražnatović i zahvalio joj se što je došla.

– Ona je došla danas da proba pihtije pošto dolazi kod mene na slavu i ona samo to jede; pihtije i sarmu, kao kad odem ja kod nje na slavu, jedem pasulj prebranac, mnogo dobar i punjene paprike – rekao je Marković. Potom je nadugačko predstavio i ostale goste na konferenciji, da bi najzad prešao na najavljenu temu: suvo meso.

– Vidite ovo suvo meso; ovo suvo meso je sušeno u pušnici porodice Marković. Pre neki dan sam video u medijima da Bil Gejts savetuje celom svetu da se jede veštačko meso koje će se proizvoditi u laboratoriji, jer to je kao najbolje meso. Ja pozivam Bila Gejtsa da dođe u Srbiju i da bilo kog domaćina on izabere, gospodina poljoprivrednog proizvođača, i da proba šta je srpsko meso – poručio je Marković.

Za svakog novinara paket mesa i torta 3
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

A onda je predstavio svoju recepturu za pripremu suvog mesa.

– Ovo je tovljenik od 130 kilograma, proizveden u štali porodice Marković, na farmi. Usoli se meso, pet dana stoji usoljeno. Posle toga ide u pušnicu, suši se između 12 i 15 sati i posle 15 sati sušenja vidite kako izgleda, prste da pojedete. Sa moje desne strane, ispred Đanija i Cece, stoje pihtije. Pihtije su staro srpsko jelo, ali zahtevaju malo više rada i truda – objašnjavao je Marković.

A zašto je na konferenciju o sušenju mesa pozvao i goste? Marković je naveo da su oni veliki prijatelji Srbije. Takođe, on je konstatovao da ne živimo istim životom kao 2019.  i zamolio okupljene da ne gledaju „neke programe gde nam samo pričaju o vakcinama, o koroni“.

– Nego da gledamo nešto što je dobro. Tamo gde peva Ceca, gde peva Đani. Kad vidite Ivicu Dačića, njega stvarno, ne samo da ga slušate kad peva, nego jutros što je moj rođeni bio gost na Prvoj TV, znači ja nisam ni kafu popio slušajući šta on priča – rekao je Marković.

Onda je krenuo da hvali Cecu i Đanija, ali je nekako, na pola, ipak došao do predsednika Aleksandra Vučića.

– Da se vratim, kada su u pitanju Ceca i Đani, to su dvoje estradnih umetnika gde stvarno možemo da se ponosimo sa njima. Kao što se ponosimo sa Noletom Đokovićem i Ivicom Dačićem, mogu slobodno da kažem i predsednikom države Iv… Aleksandrom Vučićem. Da napravim grešku, da kažem Ivica Dačić i onda smo gotovi – rekao je Marković.

Za svakog novinara paket mesa i torta 4
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

On je zatim zaključio da su posle lekara najugroženiji novinari, zato što razgovaraju sa svima i ne znaju da li taj neko ima virus, a onda je obećao novinarima koji planiraju da uđu u brak da će im na svadbu dovesti Đanija.

– Ja vam sad obećavam, vi novinari koji ste ovde, vas prvih troje, ko nije ušao u brak, dovodim vam Đanija. Ja ću da ga stimulišem, ne treba velike pare. A Ceca, moja sestra, ona za nezbrinute i neudate peva džabe, samo da se deca rađaju. Al vas molim da to budu muškarac i žena i žena i muškarac. Ne želimo da obilazimo svadbena veselja gde su dva muškarca i kaže roditelj jedan i roditelj dva. Ja znam tato i majko, a ne znam šta to znači jedan i dva – kazao je Marković.

On je dodao da je rezervisao 1.100 kreveta u Grčkoj da krajem maja i početkom juna vodi lekare iz cele Srbije na more, te da i novinari koji su bili na konferenciji, dekretom organizatora kako je kazao, imaju pravo da idu.

Bilo je pitanja i za Ivicu Dačića. Upitan da li je probao meso, kako mu se dopada i kako ide uz srpski šardone, predsednik SPS-a je odgovorio da ne zna koliko puta je probao meso, ali da je Markovićev patent da ga za jedan dan osuši, te da misli da je veoma ukusno. Na ponovljeno pitanje da li se slaže uz srpski šardone, Dačić je odgovorio da nije stručnjak za tu oblast, te da je stručan za meso, ali ne i za vina.

Na kraju konferencije za svakog novinara bio je pripremljen paket sa suvim mesom i tortom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari