Glavni odbor SNS i Predsedništvo SPS juče su odlučivali rekonstrukciji Vlade Srbije. Predsednik SNS Aleksandar Vučić predložio je GO da zameni četiri ministra koje je postavila ova stranka dok je Predsedništvo SPS ovlastilo predsednika Ivicu Dačića da predloži odgovarajuće kadrovske promene i prihvatilo zahtev funkcionera stranke i ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića da bude razrešen funkcije u Vladi Srbije, saopštio je SPS.

Treći partner u Vladi URS je saopštio da je spreman da se odrekne jednog ministra u Vladi. Ta stranka će danas održati sednicu kolegijuma a u nedelju i sednicu Predsedništva.

Obraćajući se članovima GO u uvodnom izlaganju Vučić je rekao da je postignut dogovor sa SPS i da je neophodna promena u resoru finansija i privrede i podela odgovornosti u tom ministarstvu. „Čekamo odgovor od URS. Naša zemlja traži i pronaći će odgovore na sva iskušenja ovog veka“, poručio je predsednik SNS.

Vučić je predložio zamenu njega kao ministra odbrane, ministra poljoprivrede Gorana Kneževića, ministra kulture Bratislava Petkovića i ministarke sporta Alise Marić.

Vučić je rekao da ima zamerke na rad i drugih ministara, ali da nije imao dovoljno hrabrosti i smelosti da predloži još neke smene.

– Bilo mi je lakše da predložim smenu samog sebe nego nekih drugih. Za sedam dana čućete koji direktori i ostali funkcioneri iz SNS nisu dobro radili – najavio je Vučić.

On je rekao da će posle rekonstrukcije Vlade bar deset funkcionera SNS napustiti stranku s obrazloženjem da to ne čine zato što su smenjeni.

– Od na hiljade naših funkcionera samo se jedan javio i tražio drugo mesto za sebe jer smatra da nije dobro radio svoj posao – naveo je Vučić, koji je oštro kritikovao ponašanje naprednjaka koji imaju državne ili funkcije na lokalu.

– Imam ozbiljan problem da nađem neke ministre jer mi se ne javljaju na telefon ni po 24 sata, jer misle da su mnogo važni. Nisam zadovoljan odnosom svih ljudi. Neki su dočekali svojih pet minuta da kažu da su postali vlast. Neki su menjali vizitkarte kako su napredovali. Na mnogim mestima smo pokazivali bahatost. Direktori javnih preduzeća voze se sa dva automobila sa rotacijom. Ko su ti ljudi? Imamo takvih, ali ih više nećemo imati – poručio je Vučić.

On je najavio da će u narednih nekoliko dana biti još hapšenja i to članova SNS iz Glavnog odbora.

Prema njegovim rečima, prvi uspeh Vlade jeste taj što Srbijom više ne upravljaju tajkuni, nego vlast koju je narod izabrao. Druga pobeda je borba protiv korupcije, treća početak pregovora o članstvu s EU, zatim promene odnosa mnogih zemalja u svetu prema Srbiji.

Vučić je naglasio da nije zadovoljan što nekoliko obećanja nije ispunjeno. „Nismo uspostavili kancelariju za brze odgovore na svim nivoima, jer je to uslov da se popravi ekonomski ambijent, da Srbija postane normalna zemlja za investiranje. Da suzbijemo korupciju, koja će biti otvoren poziv svima da ulažu u našu zemlju i zaposle ljude“, rekao je on u izlaganju koje je trajalo gotovo sat vremena.

Vučić je rekao da izbori ne bi pokazali ništa što se sada ne zna i da jedna manja partija ne bi učestvovala u vlasti.

Socijalisti su posle sednice Predsedništva, koja je trajala gotovo tri sata, saopštili da je analiziran dosadašnji rad svih funkcionera SPS u javnoj upravi. „Odgovoran pristup procesu rekonstrukcije SPS očekuje i od koalicionih partnera. Predsedništvo je jednoglasno podržalo zajednički stav Aleksandra Vučića i Ivice Dačića da je neophodno da i Ujedinjeni regioni Srbije, kao treći koalicioni partner donesu odluku o personalnim promenama članova Vlade“, navodi se u saopštenju.

Ujedinjeni regioni Srbije saopštili su juče da se zalažu za smanjenje broja članova Vlade, u kojoj bi i ta stranka imala jednog ministra manje. Portparol URS Marko Selaković izjavio je da bi takva vlada „obezbedila jači timski rad, dovela do eliminisanja nepotrebnih troškova i povećala efikasnost“.

Selaković je dodao da je lider URS i ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić na sastanku s koalicionim partnerima u četvrtak predložio da Vlada bude manja i što operativnija, sa najviše 15 članova. U takvoj vladi bi i URS imao jednog člana manje, odnosno dva umesto tri ministra, a isto bi važilo i za sve ostale koalicione partnere.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je juče da je odbio ponudu premijera Dačića da preuzme ministarsku funkciju u rekonstruisanoj Vladi.

Pajtić: Rekonstrukcija je igrokaz

Zamenik predsednika DS Bojan Pajtić ocenio je juče da rekonstrukcija Vlade predstavlja igrokaz i optužio Vladu da na taj način skreće pažnju javnosti s „katastrofalnih rezultata rada“ . „Ovaj igrokaz je neprihvatljiv i smatramo da samo novi izbori mogu da dovedu do rezultata koji će promeniti pogrešan put kojim zemlja ide“, rekao je Pajtić na konferenciji za novinare. Prema njegovoj oceni, vladajuće stranke su godinu dana posle izbora „izneverile obećanja kojima su zasipale građane“. „Privreda, poljoprivreda, zdravstvo, obrazovanje, pravda i pravna država, sve su to oblasti u kojima je ova vlada potpuno zakazala“, rekao je potpredsednik DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari