Zelenović ima šanse da zadrži Šabac 1Nebojša Zelenović na biralištu Foto:TV Šabac

Krizni štab ukinuo je u subotu vanrednu situaciju u Šapcu a već ranije Gradska izborna komisija donela je odluku da se ponavljanje izbora održava sedam dana po njenom ukidanju, a to znači 5. septembra.

Ponovljeni izbori organizuju se na 27 biračkih mesta, sa registrovanih 28800 birača, odnosno oko trećine biračkog tela. Inače, GIK je zbog malverzacija, izborne krađe i kupovine glasova poništila izbore na svih 100 biračkih mesta, ali je Upravni sud u Novom sadu po žalbi SNS odlučio o ponavljanju na 27 mesta.

Osnovni razlog je što su glasovi prikupljani van biračkih mesta. Međutim, već dva meseca tužilaštvo i policija se ne oglašava o velikoj izbornoj krađi u Šapcu.

Podnete su krivične prijave protiv stotinak lica, uglavnom kriminogene prošlosti, predati dokazi i navedeni svedoci, ali ništa od istrage. Upravni sud ni tužilaštvo nije se bavilo falsifikovanim glasačkim listićima koji su nađeni na 12 birališta. Jedino su do sada izjave policiji dali podnosioci krivične prijave novinari „Podrinskih“ Ivan Kovačević i Hanibal Kovač.

Ovi listići bili su druge boje, ali policija se nije interesovala za to, kakva je hartija, odakle štamparske ploče, a imali su i spisak onih koji su glasali.

Po grubim procenama pravnog tima liste „Nebojša Zelenović – Šabac je naš“ u pitaju je nekoliko hiljada pokradenih glasova, kupovinom od dve do pet hiljada dinara po glasu, a tu su bile organizovane kriminalne grupe koje su dovozile, odvozile, isplaćivale i kontrolisale glasanje, a bile su i druge prepoznatljive „metode“.

Šabački naprednjaci tvrde da su pobedili sa 12.000 glasova razlike, dok je u odnosu na sedam izbornih lista prodemokratske orijentacije ta razlika bila oko 800 glasova.

Na ponovljenim izborima na 27 biračkih mesta ta razlika bila je oko 60 glasova. Ukoliko bi izborni cenzus prešla lista Metla – Opstanak , kojoj je nedostajalo oko 200 glasova, i UDS – Prilika, kao manjinska, kojoj je nedostajalo oko stotinu glasova, prodemokratske liste Nebojša Zelenović – Šabac je naš, Novi tim za Šabac sa Zelenom evropskom partijom i Ruskom strankom osvojile bi većinu, odnosno 35 od 69 odborničkih mesta.

Za lokalne izbore prijavljeno je 12 lista, a učestvuju još: SPS-JS, SRS, POKS, Zelena stranka i SPAS.

Kao velika brana da se izbori ponovo ne pokradu navedena je Gradska izborna komisija, koja ovoga puta organizuje izbore, dok je za izbore 21. juna bila nadležna Republička izborna komisija. Simptomatično da se do sada šabački naprednjaci kao i visoki funkcioneri SNS nijedanput nisu odredili prema izbornoj krađi.

SNS: Namerno otezanje

Naprednjaci predvođeni Nikolom Selakovićem, Darkom Glišićem i Goranom Vesićem, Milenkom Jovanovim, optužili su Nebojšu Zelenovića da je namerno otezao sa ponovljenim lokalnim izborima koristeći kao izgovor pandemiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari