Zelenović: Nedovoljno testova proširilo pandemiju 1Foto: D.E.

U Šapcu je stanje alarmantno jer je broj zaraženih premašio 800 osoba. I dalje na testiranje javlja se oko 200 osoba, a u kovid bolnici smešteno je do sada 194 pacijenta. Dve osobe su preminule. Međutim, iako je premijerka Ana Brnabić apelovala da se situacija u Šapcu ne politizuje, u njenom  pismu gradonačelniku Nebojši Zelenoviću pokazalo se da ima velikih propusta u borbi protiv pandemije.

Ona je navela da je bilo dovoljno testova, ali kako se ispostavilo od 24. juna, kada je počelo naglo širenje zaraze, nije ih bilo dovoljno.

– Premijerka kaže da ja ovu krizu pokušavam da iskoristim za politički obračun i dobijanje političkih poena. Moram da kažem da sam zgrožen ovakvom kvalifikacijom u ovakvom trenutku za Grad Šabac i celu Srbiju. U pismu demantuje moje navode da smo se mi izborili na testove, tvrdi da je obezbeđen dovoljan kapacitet svega potrebnog i da se ja bez razloga žalim – rekao je Nebojša Zelenović.

Od trenutka kad je Grad Šabac uočio da je pojačan broj ljudi u kovid ambulanti, naveo je, alarmirali smo sve, prvo Zavod za javno zdravlje preko kovid ambulante Doma zdravlja.

– Ambulanta 24. juna traži između 30 i 35 testova, a ima tri; 25. juna traži dodatnih 30 testova, dobija 13; 28. juna traži 50, dobija sedam; 29.juna takođe 50, a dobija 11; hitno traži 80 testova 30. juna, dobija 13; prvog jula traži 70, dobija 11; drugog  jula 80, a dobija 15 testova- ukazao je Zelenović na redovnoj konferenciji za novinare.

Paralelno sa tim, dodao je, kreće u organizovanu kampanju tražeći od stranih ambasada da dostave potrebnu količinu testova koje je Grad ponudio da plati.

– Dobili smo odgovor u toku dana iz kanadske ambasade da ćemo dobiti ponudu i trećeg jula u 11 sati dobijamo ponudu za 150 testova i mogućnost da za sedam dana dobijemo testova koliko nam je potrebno po ceni od 16,5 evra. Prihvatamo tu ponudu, nabavljamo 150 testova i tražimo da se rezerviše dodatni kontigent. Istovremeno, u toku popodneva, direktor Nikola Milutinović iz Veterinarskog specijalističkog  instituta me obaveštava da je obezbedio preko Ministarstva poljoprivrede potreban broj testova. To veče odlazimo na sastanak u VSI i informišu nas da će od ponedeljka krenuti testiranje, tek kada smo dobili potvrdu i našli testove za koje smo iz budžeta izdvojili novac. Dobro je da Vlada ovo finansira, da su testovi obezbeđeni. Ipak, neverovatno je da neko ima obraza da kaže da ja ovo koristim za političku promociju- podsetio je Zelenović.

– Brojevi koji oslikavaju situaciju u Šapcu ni po čemu se ne razlikuju od ostatka Srbije. U gradu se dnevno testira od 100 do 140 ljudi, 70 odsto testova su pozitivni. Ako se u svim drugim parametrima poklapamo sa Srbijom, osim po broju pozitivnih na broj testiranih, neko ne govori istinu. Garantujem da podaci  o broju testiranih i pozitivnih u republici nisu tačni. Nemoguće je da grad koji ima 1,6 odsto populacije učestvuje  u broju pozitivnih sa 25 do 30 odsto dnevno.  Ni po čemu se Šabac ne razlikuje od bilo kog drugog grada u Srbiji- naglasio je Zelenović, dodajući da će se boriti istinom i pravim informacijama protiv manipulacija.

Ali,  politizaciji pandemije najviše je doprineo predsednik Aleksandra Vučić koji je četvtog jula izjavio da je vanredna situacija u Šapcu izmišljena kako lokalna vlast ne bi priznala izborni poraz.

Gradski odbor SNS takođe je ispolitizovao čitavu borbu protiv pandemije optužujući komandanta Kriznog štaba Nabojšu Zelenovića da je kasno uveo vanrednu situaciju i da je Zavod za javno zdravlje upozoravao na povećan broj obolelih.

Međutim, ispostavilo se da nije bilo dovoljno testova i parametera na osnovu kojih bi bilo uvedena vanredna situaicija. U svemu tome indikativno je da odbornici SNS na sednici Gradske skupštine nisu podržali uvođenje vanredne situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari