Zelenović: Za poslednjih deset godina Šapčani zaradili više od 60 miliona evra od jagoda 1Foto: Beta/Grad Šabac

Gradonačlenik Šapca Nebojša Zelenović kazao je danas u da su Šapčani od proizvodnje jagoda zaradili više od 60 miliona za poslednjih deset godina.

Zelenović je u Goraždevcu na Kosovu, gde su podignuti zasadi jagoda u njivama sedam srpskih porodica uz pomoć Grada Šapca koji je finansirao nabavku sadnica i pružio stručnu pomoć, kazao da su Šapčani na 1200 hektara ostvarili prihod od preko 120 miliona evra.

„Sve je to omogućeno jer je grad uložio jedan milion evra da pomogne seljacima da dođu do vode, kopajući dubinske bunare. Sađenjem 1,5 hektara jagode u Goraždevcu, u sedam srpskih porodica i 1,5 hektara kod sedam albanskih porodica u drugim pećkim selima, zajedno sa gradom Peći i sa NVO ‘Siry Vizionit’, mi ovaj model intenzivne poljoprivrede, vrhunskog voćarsta, prenosimo ljudima koji zive u Peći“, kazao je Zelenović.

On je kazao da u Šapcu planiraju da uđu u navodnjavanje 20.000 hektara oranica, po sistemu „kap po kap“ i da će to omogućiti mačvanskim seljacima, kako je kazao, da zarade dodatnih 20 miliona evra godišnje.

„Želim da kažem da smo spremni da ovakvu saradnju ostvarimo u svakom srpskom selu na Kosovu. I želimo da delimo svoja znanja sa albanskim porodicama u tim gradovima i opštinama“, poručio je Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari