Živković: Kozmetička promena izbornih zakona 1FoNet/Ognjen Stevanović

Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je da je danas na međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima, uz posredovanje Evropskog parlamenta, konstatovana kozmetička promena zakona.

On je novinarima ispred skupštine Srbije rekao da je izneo ocenu da su zakoni u Srbiji dobri, ali da se ne primenjuju.

„I Tanja Fajon je rekla nešto slično ovome. Formalno je dobro urađeno, ali je pitanje od kada će to da važi. Ne vidim veliko zadovoljstvo“, rekao je Živković. Govoreći o zakonima o medijima, on je ostakao da su oni dobri, ali se ne primenjuju i u medijima se često ne može videti šta se u zemlji dešava, a da u Vladi sedi čovek koji je plagirao doktorat.

On je dodao da je insistirao da se medijska slika promeni sutra i da je evroparlamentarcima poručio da o tome pričaju sa predsednikkm Srbije Aleksandrom Vučićem jer on odlučuje o svemu. Živković je zatražio i da za izbore bude poslata puna misija OEBS koja će da kontroliše ceo izborni postupak.

Poslanik Stranke moderne Srbije (SMS) Vladimir Đurić izjavio je da će SMS svoju konačnu odluku o učešću na izborima doneti na sednici šireg Predsedništva stranke koja bi trebalo da se održi sledeće nedelje, kao i da će pri odlučivanju „obratiti pažnju“ i na eventualne kritike predstavnika Evropskog parlamenta na račun sprovođenja izbornog procesa u Srbiji. Đurić je novinarima ispred Skupštine rekao da uvažavaju i zamerke nevladinog sektora. Đurić je podsetio da će u Skupštini Srbije danas biti izglasane izmene i dopune predizbornih zakona, ali je naveo da će ostati i dalje dosta neotklonjenih problema.

„U tim zakonima će i dalje biti dovoljno nedostataka“, rekao je Đurić i naveo da će i dalje ostati problem REM, kao i da su samo dve opozicione poslaničke grupe podnele kandidature za Nadzorni odbor Skupštine Srbije koji treba da kontroliše sprovođenje izbora. On je rekao i da nema odgovora na pitanje „zašto druge opozicione organizacije koje insistiraju na neadekvatnom radu REM nisu dale svoje kandidate za članstvo“.

„Ostaje nejasno zašto se mimo ovog zvaničnog formata u proces koji se odvija u Narodnoj skupštini sa neformalnih partijskih sastanaka isporučuju zahtevi za odlaganje izbora i neki drugi zahtevi koji u ove tri runde nisu bili tema“, rekao je Đurić. Poslanici koji prisustvuju dijalogu oko 11 sati otuišli su u Skupštinu da glasaju, a zgradu parlamenta napustili su i predstavnici EP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari