Demostat

Svet prema Bajdenu 2

Svet prema Bajdenu

Kako će izgledati spoljna politika novog američkog predsednika mogli smo više da saznamo 19. januara nakon saslušanja u spoljnopolitičkom odboru Senata SAD tek imenovanog šefa američke diplomatije, Entonija Blinkena.

Tri Vučićeve kampanje 3

Tri Vučićeve kampanje

Vučić uveliko vodi tri različite kampanje – za patrijarha Srpske parvoslavne crkve, za predsednika Srbije, i za gradonačelnika Beograda

Mirna primopredaja vlasti 8

Mirna primopredaja vlasti

Neredi na Kapitol hilu ranili su srce američkog političkog uređenja: mirnu primopredaju vlasti. Džozef Bajden položiće predsedničku zakletvu, pod senkom poginulih demonstranata i policajca, kao i najavljenog odsustva sa ceremonije inauguracije odlazećeg predsednika Donalda Trampa.

Evropa bez Velike Britanije 9

Evropa bez Velike Britanije

Velika Britanija i Evropska unija su potpisale sporazum o razvodu nakon četiri i po godine mučnih pregovora koji su nekoliko puta bili dovedeni u pitanje. Nakon Bregzita Evropska unija je suočena sa krizom identiteta koja je tera da preispita same osnove zajednice. Sporazumni odlazak Britanaca koji su pokazali da je tako nešto moguće, naneo je veliki udarac ideji jačanja unije.

Kosovski izbori i faktor Kurti 10

Kosovski izbori i faktor Kurti

Samoopredeljenje, čiji lider je Aljbin Kurti, može da se nada pobedi na kosovskim izborima koji se očekuju krajem januara ili početkom februara, budući da istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je umnogome porasla popularnost tom pokretu.

Severna Makedonija postaje "Amsterdam na Balkanu"? 11

Severna Makedonija postaje „Amsterdam na Balkanu“?

Pojavila se kao ‘grom iz vedra neba’. Dok su se sve države sveta borile sa globalnom pandemijom izazvanom virusom korona Zaev je predstavio svoj ambiciozni plan o ekonomskom oporavku Severne Makedonije koji je ni manje ni vise predlagao i legalizaciju marihuane – u medicinske svrhe, za privatnu, odnosno ličnu upotrebu, ali sa primarnim ciljem ekonomskog razvoja ove male, dvomilionske, multietničke države.

Igra prestola na nemački način 12

Igra prestola na nemački način

Diplomatski izvori Demostata iz Berlinu ističu da je  Markus Zeder, koji predvodi Hrišćansko-socijalnu uniju (CSU), „sestrinsku partiju CDU“, „obazriv, zbog čega još nije obelodanio da li je uopšte zainteresovan da postane kancelar“.

Opozicija i Kosovo 13

Opozicija i Kosovo

Aleksandar Vučić, predsednik SNS, koji obavlja i funkciju predsednika države, rekao je da Srbija do aprila 2022. dakle do narednih izbora, neće priznati nezavisnost Kosova.

Trampova zaostavština 14

Trampova zaostavština

Najlakše je sada reći da će se ta zaostavština pretvoriti u kamen oko vrata Aleksandra Vučića i zvaničnog Beograda, te da nužno sledi poništavanje tog blagog uzleta, problematičnog i spornog kako za liberalni, tako i za patriotski deo srpske javnosti.

Izmene Ustava u delu o sudskoj vlasti liče na udovoljavanje EU 15

Izmene Ustava u delu o sudskoj vlasti liče na udovoljavanje EU

Izmene Ustava nedavno pokrenute pred Narodnom skupštinom, odnose se samo na deo o pravosuđu i neće obuhvatiti i način izbora predsednika države i njegove nadležnosti ili izmenu preambule o Kosovu, iako je o potrebi da se u ovim pravcima revidira Ustav Republike Srbije bilo govora u više navrata.