Demostat

Mali puč među prijateljima u Demokratskoj stranci 2

Mali puč među prijateljima u Demokratskoj stranci

Jača i strastvenija borba unutar stranaka i koalicija nego po liniji vlasti i opozicije, obeležiće predstojeće junske izbore. U toj borbi neće biti pobednika i poraženih u uobičajenom smislu, budući da se i ne vodi za glasove birača. Borba se vodi za “preuzimanje” političkog polja protivnika.

Ometanja Vučićeve kampanje iz Crne Gore 3

Ometanja Vučićeve kampanje iz Crne Gore

Hapšenje vladike i sveštenika SPC u Nikšiću je nešto što Aleksandru Vučiću uopšte nije trebalo usred trijumfalne izborne kampanje u znaku pobede nad korona virusom, koju vodi u Srbiji.

Kako izbeći krah zbog pandemije? Oporezujte bogataše 8

Kako izbeći krah zbog pandemije? Oporezujte bogataše

Dva vodeća stručnjaka za pitanja nejednakosti oglasili su se proteklih dana upozoravajući na mogućnost društvenog kolapsa kao posledicu zdravstvene krize i neophodnost dubokih promena u globalnom ekonomskom sistemu.

Pandemija donosi političku napetost 9

Pandemija donosi političku napetost

Skupština Srbije, koja ne zaseda od proglašenja vanrednog stanja 15. marta, počela je ponovo da radi 28. aprila, ali se stiče utisak da se u ponašanju aktera na političkoj sceni u medjuvremenu nije mnogo toga promenilo.

Izbori u doba pandemije 10

Izbori u doba pandemije

Glasanje na opštim izborima u junu odigraće se u Srbiji slično kao u Južnoj Koreji. Glasači će morati da glasaju pod zaštitnom maskom, pošto su prethodno oprali ruke dezinfekcionim sredstvom i navukli rukavice.

Hladni rat u doba korone 11

Hladni rat u doba korone

Predsednički kandidat Tramp izgleda veruje da će mu dijabolizacija Kine doneti poene u izbornoj trci. Nakon što su napadnute, kineske vlasti su prešle u kontraofanzivu, često neodmerenu.

Kineska preterivanja zvanične Srbije 12

Kineska preterivanja zvanične Srbije

Prе dvаdеsеt gоdinа Kinа је imаlа višеstrukо mаnji Brutо dоmаći prоizvоd (BDP) оd SАD. Dаnаs је u pоglеdu BDP izrаžеnоg krоz pаritеt kupоvnе mоći – kојi је nајpоgоdniјi zа pоrеđеnjе nаciоnаlnih еkоnоmiја – prеtеklа Аmеriku.

Suparništvo Crkve i vladajuće stranke 13

Suparništvo Crkve i vladajuće stranke

Što više Srpska napredna stranka liči na vladajuću komunističku partiju, po brojnosti članstava, ali i po procentu glasova koje dobija na izborima – na sledećim se očekuje i preko 60 odsto – to više upada u sukob sa Crkvom.

SAD i EU sve udaljenije po pitanju Kosova 14

SAD i EU sve udaljenije po pitanju Kosova

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija imaju „sve udaljenije“ stavove u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja, što bi moglo da  osujeti napore da se u narednim mesecima dođe do toliko željenog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kažu za Demostat  zapadne diplomate.

Obračun vlasti sa narodom 15

Obračun vlasti sa narodom

Evropske vlade su u borbi protiv novog virusa korona donele mere koje ograničavaju osnovna prava građana.