Demostat

Nemački papir za Kosovo 2

Nemački papir za Kosovo

Jedno, po kome je moć Nemačke i dalje svedena i podređena velikom sukobu unutar Amerike. Kancelarka Angela Merkel svrstala se, po tome na stranu koja je protiv reizbora Donalda Trampa. Grenel je iz Berlina premešten da radi protiv Trampovog izbornog protivnika Džozefa Bajdena i “skinut” sa srpsko-albanskog slučaja.

Anđelković: Dijalog, a ne kapitulacija 3

Anđelković: Dijalog, a ne kapitulacija

Srpski mediji ovih dana se intenzivno bave ultimatumom koji će, navodno, Brisel uskoro uručiti Srbiji. Kako kažu, od nas će EU tražiti priznanje Kosova te da omogućimo Prištini članstvo u UN.

Samit u Parizu: Usamljena pozicija Srbije 9

Samit u Parizu: Usamljena pozicija Srbije

Obnovljeni pregovori Beograda i Prištine pod evropskim šinjelom odvijaju se u uslovima koji ne nagoveštavaju da je rešenje na pomolu.

Vikend analiza: Rušenje kovid režima 10

Vikend analiza: Rušenje kovid režima

Nikad u Srbiji sukobi demonstranata i policijskih snaga nisu trajali duže od dva dana zaredom, niti je policija izvodila konje i pse tokom suzbijanja protesta.

Krah američke inicijative za Kosovo? 11

Krah američke inicijative za Kosovo?

Trampov izaslanik pokušao je da izdejstvuje nagodbu Beograda i Prištine iza leđa Evropske unije i pokazao koliko je dubok jaz između američke administracije i evropskih saveznika.

Vitale: NATO poštuje Srbiju 12

Vitale: NATO poštuje Srbiju

Šef NATO Kancelarije u Beogradu Tomazo Vitale izjavio je, na onlajn konferenciji, da je NATO, preko KFOR-a posvećen očuvanju bezbednosti na Kosovu i Metohiji.

Evropski federalizam 14

Evropski federalizam

Evropska unija je nespremno dočekala zdravstvenu krizu koju je izazvao virus korona. Nije bilo koordinacije niti zajedničkog odgovora kako da se ponašaju članice unije i koje mere da se primene u uslovima pandemije.

Kosovo i Evropa kao srodne teme 15

Kosovo i Evropa kao srodne teme

Nikad jačih geopolitičkih događaja i nikad manje geopolitike u izbornim temama u Srbiji. Ovo su može se reći, prvi izbori u poslednjih 20 godina, na kojima nikakvo uzbuđenje ne donose i pitanja Kosova ili ulaska ili neulaska u Evropsku uniju.