Demostat

Srbija: Pandemija, mediji i politika 2

Srbija: Pandemija, mediji i politika

U Srbiji ubrzano raste broja zaraženih i umrlih od korona virusa. Vlasti i zdravstveni sistem za sada uspevaju da održe pod kontrolom širenje zaraze, prevashodno zahvaljujući veoma oštrim merama, ali nisu sigurne šta će se događati u slučaju većeg pritiska.

Amerika, krv i šampanjac 3

Amerika, krv i šampanjac

Ako nešto smiruje u situaciji svetske zaraze korona virusom, onda je to diplomatski uspeh Ričarda Grenela da se Aljbinu Kurtiju izglasa nepoverenje u skupštini Kosova. 

Korona 2020. kao viša politička sila 8

Korona 2020. kao viša politička sila

U Srbiji smo iskusili dve potpno različite vrste opšteg paničnog raspoloženja – 2009. zbog svinjskog gripa, i sadašnjeg 2020. zbog korona virusa. Korona 2020. neuporedivo je doživljena kao veća pretnja nego što je to bilo slučaj 2009.

Miloševićev sindrom kod Aljbina Kurtija 11

Miloševićev sindrom kod Aljbina Kurtija

Kurti je robijao u Miloševićevo vreme u zatvoru u Požarevcu te se može reći i da ga je obuzeo naknadnii stokoholmski sindrom poistovećivanja sa onim ko ga je utamničio.

Jačanje Vučićevog evropejstva 12

Jačanje Vučićevog evropejstva

Dok deo zainteresovane javnosti spekuliše i dokazuje kako i zašto je nastala Srbija 21, zašto razmatranje smisla njenog postojanja ne podići na viši nivo ostvariv ako Vučić proceni da za tim ima potrebe. 

Timoti Les: Kolaps Bosne izgleda neizbežno 13

Timoti Les: Kolaps Bosne izgleda neizbežno

Ukoliko Bošnjaci odbiju zahteve da se obnovi prvobitno dejtonsko ustrojstvo, Srbi će imati opciju da jednostrano otcepe svoju teritoriju od Bosne i da se ujedine sa matičnom državom, objašnjava britanski politikog.

Počinje zvanična kampanja, vidimo se na izborima 14

Počinje zvanična kampanja, vidimo se na izborima

Zvaničan početak kampanje ne pada odavno od 4. marta 2018. i izborne noći na beogradskim lokalnim izborima, kada je Dragan Đilas odbio da čestita Vučićevim naprednjacima pobedu. I rekao “vidimo se na izborima 2020.”

Grenelova nadmoć i berlinski pregovori 15

Grenelova nadmoć i berlinski pregovori

Okušali su tokom jeseni i prošle godine, američki zvaničnici različitog ranga i statusa, od penzionera Vilijema Vokera, preko aktivnih diplomata Stejt dipartmenta Filipa Rikera i Metjua Palmera, ali je samo Ričard Grenel uspeo da pokaže vidljiv rezultat.