Demostat

Antivakcionalisti 2

Antivakcionalisti

Antivakcionalisti su kroz udruženje Živim za Srbiju, bili i učesnici parlamentarnih izbora u junu 2020. U koaliciji sa krajnje desničarskom i antimigrantskom grupom Levijatan, antivakcionalisti su osvojili 0,70 odsto glasova, u brojevima – 22.691.

Dejvid Petreus: Novi Hladni rat se vodi digitalno 3

Dejvid Petreus: Novi Hladni rat se vodi digitalno

Rusija se poslednjih godina vratila na svetsku pozornicu kao „sila u usponu“, i na to ne treba da zaboravimo, ali je i NATO  umnogome proširio opseg delovanja i dužnosti u odnosu na period Hladnog rata, poručio je Dejvid Petreus, američki general u penziji i bivši direktor Centralno-obaveštajne agencije (CIA), koji je učestvovao na onlajn skupu „NATO noć“.

Blinken i Stoltenberg: Odlučno ćemo istupiti protiv agresivnog ponašanja Rusije 8

Blinken i Stoltenberg: Odlučno ćemo istupiti protiv agresivnog ponašanja Rusije

Sjedinjene Američke Države i NATO revitalizuju svoje višedecenijsko partnerstvo, i zajedno će odgovoriti na izazove – od klimatskih promena, do uspona autokratije u svetu, a boriće se i za unapređenje demokratije na globalnoj sceni, poručili su novi državni sekretar SAD Entoni Blinken i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na današnjoj onlajn diskusiji pod nazivom „Jačanje transatlantskih veza“, koju je moderirala Roza Balfur, direktorka Fondacije Karnegi Evropa iz Brisela.

EP: Srbija da se više usklađuje sa sankcijama koje uvodi EU 9

EP: Srbija da se više usklađuje sa sankcijama koje uvodi EU

Pozdravljamo započinjanje druge faze međustranačkog dijaloga sa Narodnom skupštinom Srbije, uz učešće svih relevatnih aktera i proevropskih političkih snaga u Srbiji, kako bi se poboljšala politička klima i poverenje na političkoj sceni, navodi se u jednom od najnovijih amandmana na godišnji izveštaj izvestioca za Srbiju Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika, u koje je Demostat imao uvid.

Tri kolone srpske opozicije 10

Tri kolone srpske opozicije

Srpska opozicija grupiše se ovog proleća u tri kolone neizvesne trajnosti. Sledećeg proleća te tri kolone se mogu lako raspasti na mnogo izbornih lista i uzalud „bačenih glasova“ protiv vlasti.

Ranjive grupe žena teško do posla u opštinskim i gradskim upravama 11

Ranjive grupe žena teško do posla u opštinskim i gradskim upravama

Položaj pojedinih, ranjivih kategorija žena na tržištu rada, poput smohranih majki, osoba sa invaliditetom i Romkinja, i inače je nepovoljan, a svaka četvrta jedinica lokalne samouprave (JLS), posmatrana kao poslodavac, u svojim organima ne zapošljava ni jednu od navedenih grupa, pokazalo je istraživanje o usklađivanju rada i roditeljstva koje je sprovelo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac.

Odsutna bitka za Nikšić 13

Odsutna bitka za Nikšić

Da li kampanju u Nikšiću jedan protiv drugog vode Milo Đukanović i Aleksandar Vučić, to je suštinsko pitanje lokalnih izbora u ovom gradu.

Kurti kvari planove o modelu dve Nemačke kao rešenju za Kosovo 14

Kurti kvari planove o modelu dve Nemačke kao rešenju za Kosovo

Stalno se određuju neki rokovi, koji se potom ne poštuju. Ovaj proces pregovaranja može da traje, ne deset godina, nego još decenijama, što se vidi na primerima palestinskog pitanja, kiparskog problema, Zapadne Sahare, Pridnjestrovlja, Osetije i Abhazije , upozoravaju pojedini predstavnici zapadnih diplomatskih krugova.

Opozicija i legitimitet 15

Opozicija i legitimitet

Budući glavni protivkandidat Aleksandru Vučiću na predsedničkim izborima moraće da ponudi glasačima ne samo rešenja kakva priželjkuju, nego i jasan spoljni legitimitet. Jer, legitimitet (priznatost) nije samo svojstvo vlasti, nego nešto što mora imati i opozicija koja gaji nadu da će uspeti da zavlada u skoroj budućnosti.