Demostat

Pobednici i gubitnici rata na Južnom Kavkazu 8

Pobednici i gubitnici rata na Južnom Kavkazu

Pregovori o statusu Nagorno Karabaha vode se pod međunarodnim okriljem od 1992. godine. Jalovost ovih pregovora pokazao je rat između Azerbejdžana i Jermenije koji je označio povratak vojne sile u rešavanju teritorijalnih sukoba.

Medijski uslovi – tapkanje u mestu 9

Medijski uslovi – tapkanje u mestu

Ranija pravila su bila jednostavna – pristup programu imale su parlamentarne stranke, u principu srazmerno snazi, odnosno broju poslanika.

Dva omiljena pića u Srbiji prema istraživanju Demostata 10

Dva omiljena pića u Srbiji prema istraživanju Demostata

Istraživanje Demostata urađeno tokom oktobra ove godine pokazalo je upravo to – da građani Srbije najčešće piju pivo, dok je vino drugo na listi omiljenih. Pivo kao prvi izbor bilo je gotovo trećini ispitanika, manje od 29 odsto njih se odlučilo za vino, dok je svega 14 odsto reklo da voli žestoka alkoholna pića.

Opozicija spremna čeka dijalog 11

Opozicija spremna čeka dijalog

Partije opozicije su već sada spremne za dijalog o fer izbornim uslovima, bar tako kažu predstavnici stranaka sa kojima je Demostat razgovarao.

Druga korona zima 13

Druga korona zima

Srbija ulazi u drugu korona zimu i novu političku neizvesnost. Vladajuća Srpska napredna stranka je sada utihnula sa borbenom parolom iz aprila “predaja nije opcija”, u iščekivanju blažeg italijanskog scenarija.

Pogled ka Zapadu 14

Pogled ka Zapadu

Pobeda Džoa Bajdena na predsedničkim izborima u Americi verovatno donosi povratak Evropske unije (EU) na poziciju ključnog partnera SAD na međunarodnoj sceni, što bi moglo da znači da će uloga Brisela u rešavanju regionalnih problema, uključujući prilike na Zapadnom Balkanu, porasti.

Građani Srbije najviše piju pivo 15

Građani Srbije najviše piju pivo

Petina isptanika u istraživanju koje je urađeno tokom oktobra ove godine reklo je da ne konzumira alkohol uopšte, dok se za pivo kao prvi izbor odlučilo 32,8 odsto ispitanika, 28,9 odsto njih je reklo da preferira vino, za “žestinu” se odlučilo 14,3 odsto, dok je 2,1 odsto njih odabralo neko drugo alkoholno piće.