Fudbal i boks na tapetu MOK 1 EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Međunardoni olimpijski komitet razmatra uklanjanje jednog, odnosno pooštrava kriterijume za povratak drugog sporta na OI.

Ovu informaciju objavio je britanski Tajms, pozivajući se na izvore u vrhu MOK-a. U istom tekstu stoji da fudbalu preti uklanjanje oiz porodice olimpijskih sportova u slučaju da prođe ideja o organizovanju Svetskih prvenstava na dve umesto na uobičajenih četiri godine.

Pojedini članovi MOK-a su danas u Pekingu, sa skupa povodom 139. zasedanja ove organizacije, odsutnom predsedniku Međunardne fudbalske federacije, Đaniju Infantinu, poručili da „napusti svoju ideju, jer bi dvogodišnja frekvencija imala snažan negativan uticaj na druge sportove“.

Ugledni dnevnik naveo je i da na Igrama u Los Anđelesu 2028. godine neće biti boksa, modernog petoboja i dizanja tegova.

Boks ima rok do sledeće godine da ispuni određene kriterijume da povrati uključivanje. Problem je u tome što se „amaterski“ boks kao i profesionalni, u poslednjih 30 godina pomerao sa lista mejnstrim sportova na margine interesovanja, odnosno sve manje privlačio publiku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari