Otkazivanje Vimbldona: April je bio ključan za pripremu 1Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Šok i neverica su izrazi koji su dominirali u britanskim medijima posle zvaničnog otkazivanja najprestižnijeg  turnira na svetu – Vimbldona.

Dok takozvani konzervativni mediji poput javnog servisa „BBC“ ili dnevnog lista „Gardijan“ nazivaju potez organizatora razumnim i jedinim ispravnim u ovom momentu, pojedini tabloidi smatraju da je do otkazivanja došlo ishitreno, te da je trebalo pronaći drugi termin ukoliko se strahuje da bi korona virus i 29. juna još uvek mogao da bude aktivan.

„Ol ingland klab“, organizator turnira, saopštio je da je do ovako ranog otkazivanja došlo jer u aprilu neće biti moguće sprovođenje pripremnih radnji za Vimbldon.

Ian Hjuit, predsednik Teniskog saveza Velike Britanije, objasnio je da je razmišljano da se jedini grend slem na travnatoj podlozi sa 29. juna pomeri na 24. jul, odnosno da se odigra u terminu otkazanih Olimpijskih igara, ali da je zaključeno da je velika nedoumica da li bi i do tog datuma mogle da se sprovedu sve pripreme za turnir.

– Od početka epidemije korona virusa u januaru, pratili smo informacije Vlade Velike Britanije i zdravstvenih ustanova. Napravili smo analizu širenja bolesti i time smo videli da bi u aprilu imali velike restrikcije na onome što moramo da uradimo kako bismo organizovali turnir, ili kada je bilo planirano 29. juna, ili kasnije tokom leta 2020. godine. Ovo je odluka koju nismo olako doneli i to smo uradili misleći o zdravlju javnosti i zdravlju svih koji pomažu da Vimbldon bude to što jeste. Dobro smo upoznati sa činjenicom da je Vimbldon do sada otkazivan samo zbog svetskih ratova, ali mi verujemo da je zbog veličine ove globalne krize prava odluka da se otkaže turnir ove godine – rekao je Hjuit.

Od prvog turnira na Vimbldonu 1877. godine nije se igralo jedino tokom prvog i drugog svetskog rata.

Turnir je sada otkazan prvi put od 1945. godine kada se zemljište pored teniskih terena koristilo za uzgoj domaćih životinja i povrća. Britanska štampa prenosi da je Vimbldon jedini turnir koji se osigurao protiv pandemije tako da ovo neće biti veliki udarac za turnir i za tenisku federaciju koja najviše zavisi od prihoda od ovog turnira.

Mediji takođe komentarišu da će ovo najviše da pogodi slabije rangirane igrače koji zavise od prihoda sa turnira a po svemu sudeći veliki je znak pitanja da li će tenis uopšte moći da se igra ove kalendarske godine.

Dejli telegraf konstatuje da je ovo veliki udarac za tenis kao i za Novaka Đokovića koji je imao ove sezone odličnu priliku da proba da osvoji kalendarski grend slem. Takođe Federeru i Sereni Vilijams je ove godine verovatno bila poslednja prilika da pokušaju da osvoje još jednu titulu na Vimbldonu.

Dejli mejl prenosi izjave Federera i Vilijams da su razočarani i šokirani otkazivanjem ovogodišnjeg turnira.

– Ne postoji reč kojim bih objasnio koliko mi je žao. Ali teška vremena zahtevaju teške odluke, a ovo je jedna od njih. Izaći ćemo jači iz ovoga. Jedva čekam da se vratim na Vimbldon naredne godine. Sve što se sada događa samo čini našu ljubav prema ovom sportu još većom – naveo je Federer.

U svetskim medijima analitičari uveliko vode polemiku oko toga kome će pauza više prijati, Novaku Đokoviću ili Rafaelu Nadalu, dok jedino oko Švajcarca nema dileme. Australijanac Tod Vudbridž smatra da će srpski teniser najviše profitirati zbog pauze.

– Teško je predvideti šta će se s njima trojicom desiti kad se sezona nastavi zbog godina koje imaju Rodžer i Rafa. Kada manje igrate u tim godinama, onda vam je teže da se vratite. Verujem da nas očekuje nova era. Kad je o Novaku reč, njemu bi ova pauza mogla da koristi više nego njima, da se odmori i da se spremi za još jedan proboj – istakao je Vudbridž.

Šveđanin Mats Vilander ima drugačiji stav i tvrdi da će upravo Novak najviše izgubiti pošto je pre pauze bio u pobedničkom nizu.

– Najveći gubitnik je Đoković. On još nije izgubio meč ove godine i jasno je da je virus zaustavio njegov nalet. Veliki je gubitak i za sve tenisere koji su jurili veliku trojku. Naravno, oni su napredovali dosta putem treninga, ali momci kao što su Šapovalov i Cicipas će odrasti tek igranjem mečeva. Kada ste mladi, trening vas ne zanima previše. Ne želite da provodite sate udarajući bekhende, želite da igrate mečeve – zaključio je Vilander.

Organizatori ne odustaju od US opena

Organizatori US opena tvrde da oni još uvek nisu odustali od održavanja turnira i da trenutno tragaju za drugim terminom u kome bi takmičenje moglo da se priredi. „Potpuno razumemo jedinstvene razloge zbog kojih je otkazan Vimbldon i žao nam je zbog toga. Međutim, mi ne odustajemo od organizacije US opena i pažljivo pratimo situaciju oko korona virusa“, navodi se  njihovom saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari