Atalanta sa Pari Sen Žermenom 1Foto: EPA-EFE/ PAOLO MAGNI

Pandemija korona virusa okrenula je ceo sport naglavačke, a današnje presedan izvlačenje parova četvrtfinala i polufinala fudbalske Lige šampiona u trenutku kada se ne zna polovina članova Top osam samo je jedan od vidova prilagođavanja realnosti.

Pre žrebanja u sedištu Evropske fudbalske federacije znalo se da su Atletiko, Pari Sen Žermen, Atalanta i Lajpcig stigli da prođu dalje pre planetarne zdravstvene pošasti, a juče su španski, francuski, italijanski i nemački klub saznali protivnike, dok su ostali dobili potencijalne rivale.

Kuglice u Nionu htele su da se PSŽ za ostanak u elitnom kontinentalnom takmičenju bori sa senzacionalnom Atalantom, pri čemu će tim iz Bergama taj duel dočekati s pravim utakmicama u nogama, jer je u međuvremenu nastavljena Serija A dok je na Ligu 1 stavljena tačka u vreme prvog pandemijskog talasa. Lajpcig i Atletiko su u tom smislu u istoj poziciji.

Drugi kvartet četvrtfinalista dobićemo 7. i 8. avgusta, kada su na programu revanš susreti 1/8 finala.

Najčešći evropski prvak Real ili ražalovani šampion Engleske Mančester siti (u prvom meču je bilo 2:1 za MS) idu u boj sa francuskim Lionom  ili sa italijanskim gigantom Juventusom (vodi Lion – 1:0).

Na drugoj strani, novi (stari) nemački prvak Bajern je već na pola od eliminisanja ostrvskog Čelsija (3:0), pa ako taj posao uspešno privede kraju predstoji mu spremanje taktike za susret sa boljim iz preostalih 90 minuta nadmudrivanja španskog diva Barselone i nekoliko poslednjih sezona vrlo konkuretnog Napolija (1:1).

A, kada se zatvori krug ekipa s pravom da se nadaju nasleđivanju Liverpula na kontinentalnom tronu, sve one će put Lisabona, na istorijski turnirski rasplet LŠ. Zbog malog vremenskog razmaka između kraja ove i početka naredne sezone, četvrtfinala će biti sa tri sata skraćena na 90 minuta, a igraće se svaki dan po jedan meč, od 12. do 15. avgusta.

Isto takvo iznuđeno pravilo važi i za polufinale (18/19.08), jedan od dva najbolja tima će 23. avgusta u prestonici Portugala podići „ušati pehar“ i zaraditi bogatu premiju.

A, žreb je sprečio španski večiti derbi tog dana, jer Real i Barselona mogu jedno na drugo u pretposlednjoj rundi, mada nije nemoguć okršaj timova iz Primere, ako se Atletiko probije do meča odluke na stadionu „Lužnjiki“.

Liga šampiona

* (potencijalni) parovi četvrtfinala (12-15.08)

1 Real/Mančester siti – Lion/Juventus

2 Lajpcig – Atletiko

3 Napoli/Barselona – Čelsi/Bajern

4 Atalanta – PSŽ

* potencijalni parovi polufinala (18/19.08)

1 – 3

2 – 4

* utakmice završne faze igraju se stadionima Benfike i Sportinga

* finale se igra 23. avgusta

Liga Evrope

* mogući parovi četvrtfinala (10/11.08)

Meč 1: Volfsburg/Šahtjor – Bazel/Ajntraht

Meč 2: LASK/Mančester junajted – Kopenhagen/Bašakšehir

Meč 3: Inter/Hetafe – Rendžers/Bajer

Meč 4: Vulverhempton/Olimpijakos – Roma/Sevilja

* mogući parovi polufinala (16/17.08)

pobednik meča 4 – pobednik meča 2

pobednik meča 3 – pobednik meča 1

* prvo će biti odigrano šest revanša 1/8 finala (5/6-08), plus samo jedan duel Inter – Hetafe, Sevilja – Roma (nisu stigli da se sastanu pre pandemije)

* utakmice dve preostale faze igraće se u Duizburgu, Diseldorfu, Gelzenkirhenu i Kelnu, gde će biti i finale

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari