Bah: Ne pominje se otkazivanje i odlaganje Olimpijskih igara 1Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je danas da niko u toj organizaciji ne pominje odlaganje ili otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju zbog epidemije korona virusa.

Korona virus se brzo širi u svetu, zbog čega se spekuliše o odlaganju ili čak otkazivanju Olimpijskih igara, koje bi trebalo da se održe od 24. jula do 9. avgusta u Tokiju.

„Reči otkazivanje i odlaganje nisu čak ni pominjane“, rekao je Bah na konferenciji za novinare drugog dana sastanka Izvršnog odbora MOK u Lozani.

Bah je želeo da pokaže mirnoću tokom konferencijskog poziva sa organizatorima Igara, naveo je Asošiejted pres.

Upitan kako može biti toliko siguran da će se Olimpijske igre održati prema planu, Bah je odgovorio: „Zato što razgovaramo sa ekspertima“.

„Mi smo sportska organizacija i pratimo savete Svetske zdravstvene organizacije“, rekao je Bah pozivajući se na agenciju Ujedinjenih nacija čije je sedište u Ženevi.

Korona virus je krajem prošle godine izbio u Kini, do sada je zaraženo više od 90.000 ljudi širom sveta, a od posledica virusa umrlo je više od 3.100 ljudi. Ozbiljne epidemije pojavile su se u Iranu i Italiji.

Sedište MOK je u Švajcarskoj, a federalne vlasti te zemlje, koja se graniči sa Italijom, zabranile su masovnija okupljanja do sredine marta u pokušaju da se spreči širenje virusa.

„Neću dodavati ulje na vatru spekulacija“, rekao je Bah upitan o roku za odluku o odlaganju Olimpijskih igara u Tokiju.

Upitan da li će MOK promeniti mišljenje ako Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasi pandemiju, Bah je rekao: „Neću učestvovati ni u kakvoj vrsti pukih nagadjanja“.

Korona virus je uticao na brojne kvalifikacione olimpijske turnire.

„To je izazov, da. Ali, takodje moram reći da sam ponosan na olimpijski pokret, zbog velike solidarnosti i fleksibilnosti koju su do sada pokazali“, naveo je Bah.

Radna grupa sastavljena od zvaničnika MOK, SZO i japanskih vlasti radi zajedno oko tri nedelje na rešavanju brojnih pitanja.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.