Barselona na korak od fajnal-fora Evrolige, brejk Fenerbahčea u Atini 1foto EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Košarkaši Barselone uspeli su posle velike borbe da pobede Žalgiris u drugom meču TOP 8 serije Evrolige sa 89:81, trenutno vode 2-0, imaju dve meč lopte za plasman na finalni turnir, a naredni meč je u Kaunasu, koji će biti domaćin finalnog turnira.

Prevagu na tasu Barselone doneli su Jan Veseli sa 26, Nikola Mirotić sa 22, Nikola Mirotić sa osam poena. Kod Žalgirisa, Ignas Brazdeikis je postigao 20, Edgaras Uljanovas 13, Larijunas Birutis 10 poena.

Barselone je dobila prvi meč TOP 8 serije sa 91:69, a svi koji su očekivali lak posao i u drugom meču, potcenili su bez ikakvog razloga ekipu Žalgirisa koja je pokazala karakter.

Ekipa iz Kanusa, koji će biti domaćin finalnog turnira, dobila je prvu deonicu sa 21:20, držala je meč u egalu i tokom drugog kvartala, a na poluvremenu, Barsa je vodila sa 45:44. Jan Veseli je postigao 18, a Nikola Kalinić osam poena za Barselonu. Kod Žalgirisa, Edgaras Ulanovas je postigao 11, Ignas Brezdaikis devet, Larinas Birutis šest poena.

Rat nereva je nastavljen. Žalgiris je držao meč u egalu, a Barselona je posle trojke Laprovitole sa zvukom sirene uoči poslednjeg kvartala vodila sa 68:66. Mini serijom, Barsa je pobegla na 72:66, a Žalgiris je zatražio minut odmora, kako bi se zaustavilo bekstvo domaćina.

Na pet minuta pre kraja Žalgiris je bio na 73:74, ali je Barsa u režiji Mirotića i Satoranskog odgovorila – 78:73. Žalgiris je stigao do 78:80, a Barsa preko Mirotića i Jakubaitisa do nesotižnih 85:78.

Naredni duel između Žalgirsa i Barselone na programu je 3. maja u Kaunasu. Ukoliko bude bilo potrebe, četvrti meč se igra takođe u Kaunasu dva dana kasnije, dok bi prednost domaćeg parketa u eventualnom petom meču imala Barselona.

Košarkaši Fenerbahčea došli su do brejka u drugoj utakmici plej-of serije Evrolige, pošto su u Pireju savladali Olimpijakos.

Olimpijakos je mnogo bolje krenuo. Poveo je odmah 14:5, a na kraju prve četvrtine imao je i +16.

Međutim, izabranici Dimitrisa Itudisa postepeno su smanjivali razliku. Na poluvreme su otišli sa samo -3. Međutim, Olimpijakos je podigao nivo igre u trećoj deonici i pred poslednjih 10 minuta stekao prednost 56:51.

Međutim, poslednja deonica apsolutno je pripala gostima. Napravio je turski tim na početku te četvrtine seriju 12-2 i potpuno preokrenuli meč. Od tada Fener je vodio igru, iako je Olimpijakos uspeo u finišu da vrati minimalno vođstvo – 73:71. Ipak, bolja završnica gostiju i na kraju veliki brejk za 1:1 i selidbu serije u Istanbul.

Kod pobednika Edvards je zabeležio 16, a Hejs i Motli po 15 poena. Marko Gudurić je meč završio sa osam poena, četiri asistencije i dva skoka. Na drugoj strani Slukas i Vezenkov zabeležili su po 18 poena.

Treći i četvrti meč igraju se u Istanbulu. Treći je na redu u sredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari