Barselona u hvatanju zaleta 1Foto: EPA/ TOLGA BOZOGLU

Nakon brejka ostvarenog u Istanbulu protiv Efesa, košarkaši Barselone večeras u drugom kolu gostuju Zenitu, koji je na startu elitnog takmičenja doživeo pravu blamažu u Berlinu protiv Albe.

Baskonija je ostvarenim brejkom u Kaunasu pokazala znanje i sposobnost igranja pod pritiskom i večeras bi trebalo da bude ravnopravan takmac silno pojačanom Himkiju koji je u prvom kolu kod kuće bio bolji od Makabija. Milano je očekivano loše prošao u Minhenu, tako da će iskupljenje potražiti pred svojim navijačima u duelu sa Žalgirisom, dok će Efes imati nezahvalan zadatak pred svojim navijačima protiv Albe.

Kiks, uslovno rečeno, na parketu Asvela, Olimpijakos bi trebalo da iskompenzuje kod kuće u meču sa Valensijom.

Pisala je španska štampa poslednjih dana koliko je katalonski gigant tokom leta uložio u stvaranje kadrovski neuporedivo boljeg tima u odnosu na par poslednjih godina. Barselona je prebacila 40 miliona evra u budžetu za takmičarsku 2019/20 od kojih će više od 30 miliona potrošiti na plate vedeta nalik Nikoli Mirotiću, Koriju Higinsu, Tomi Ertelu…

Moskovski CSKA, aktuelni prvak Evrope, jedini je klub u Evroligi koji će ove sezone imati veći budžet od Katalonaca (43,5 miliona evra), što pokazuje da će plasman na Fajnal-for, posle pet godina posta, biti apsolutni imperativ za izabranike Svetislava Pešića. Barselona je na startu iskoristila neigranje povređenih Šejna Larkina i Rodriga Buboe brejknuvši Efes u Istanbulu. Uprkos trijumfu, bilo je evidentno da će Kataloncima biti potrebno vreme da bi došli do nivoa najkvalitetnijih.

Zenit je krajem juna dobio „specijalnu pozivnicu“ pre Partizana na osnovu budžeta za ovu sezonu od impozantnih 26,6 miliona evra. Za klub takvog finansijskog potencijala debakl u Berlinu mogao bi da bude pokazatelj lošeg ulaganja, odnosno želje da se u što kraćem roku dođe do dobrih rezultata. Povreda Gustava Ajona, odnosno njegovo višenedeljno odsustvo (oko sedam nedelja) trebalo bi da bude, možda i kapitalni argument u korist Barse.

Baskonija je tokom leta napravila nekoliko dobrih poteza dovođenjem Pjera Henrija iz Uniksa, centra Jusufe Fala iz Strazbura, Majkla Erika (Darušafaka), iskusnog Italijana Akilea Polonaru, zaključno sa Nikom Stauskasom, nekada odličnim bekom-šuterom Mičigena, nikada dokazanog u dresovima brojnih NBA klubova.

Meč na terenu Himkija mogao bi da predstvlja i derbi poslednjeg dana drugog kola, pogotovo ako se sagledaju pojačanja ruskog predstavnika u srazmeri sa budžetom većim od 33 miliona evra. Olimpijakos je porazom na startu u Francuskoj nagovestio da bi i tekuća, mogla da bude još jedna sušna sezona u Evroligi. David Blat je automatski smenjen, međutim način na koji je koncipiran tim ostao je upitan. Atinjani na osnovu uloženog novca više ne mogu da se mere sa najbogatijima, a čini se da još uvek nisu u stanju da naprave korenitu smenu generacija.

Milano je dovođenjem 39-godišnjeg Luisa Skole u poslednji čas dobio igrača polivalentnijih karakteristika na petici u poređenju sa Tarčevskim, Eronom Vajtom, Barnsom, Gutaitisom i Biljigom. Čak šestoricu igrača Etore Masina može da rotira na centru, što je atipično za stil igre koji je Milano negovao godinama. Problemi na gostovanjima, evidentiranu su već na startu u Minhenu, s tim u vezi večeras bi trebalo da „iz svih oružja“ napadnu Žalgiris.

Real vratio Mežrija

Madridski Real je u takmičarskoj 2019/20 praktično startovao sa samo dvojicom klasičnih centara: Valterom Tavarešom i novajlijom iz Himkija DŽodanom Mikijem. Veliki broj utakmica na više frontova (Evroliga, Endesa, Kup kralja) primorao je Real, kao i gotovo sve evroligaše, da u rosteru imaju najmanje 16 „upotrebljivih“ igrača. Madriđani su na širi spisak uvrstili i izuzetno talentovanog 17-godišnjeg Usmana Garubu, ali im je bio potreban još jedan centar koji bi iskustvom, visinom i osećajem za skok i blokadu povećao njihovu snagu na obruču. Izbor je pao na Salaha Mežrija, 218 centimetara visokog, 33-godišnjeg Tunižanina koji je prethodno od 2013. do 2015. nastupao za Real (osvojio 2015. Evroligu i Endesa). U poslednje četiri sezone bio je pod ugovorom sa Dalas Mavsima, sa „izletima“ u Razvojnoj ligi. Prvi deo 2019. proveo je u Kini, a sa Realom je potpisao ugovor do kraja sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari