Barsin očaj u gostima 1Foto: EPA-EFE/ FRIEDEMANN VOGEL

Lionel Mesi ima veliku i neskrivenu želju da ove sezone sa Barselonom prekine post koji traje od 2015. kada su poslednji put osvojili Ligu šampiona.

Bitisanje Katalonaca u poslednjih pola decenije u najelitnijem takmičenju obeleženo je neverovatno lošim rezultatima u gostima koji su ih i koštali eliminacija čak i pre finalnog meča.

Već na startu ovosezonskog izdanja Lige šampiona, gostovanjem u Dortmundu protiv Borusije, Barselona je igrom, uprkos remiju bez golova, navela svoje navijače na razmišljanje da se ništa bolji scenario neće prepričavati ni tekuće takmičarske godine. Barsa još uvek nije pronašla način kako da stil igre koji neguje na Kamp Nou primeni i na gostovanjima, pogotovo na terenu ekipa kadrih da se domognu same završnice Lige šampiona.

Iako bez Lionela Mesija u startnoj postavi, koji se još uvek nije oporavio od povrede koju je zadobio tokom priprema, ali sa Luisom Suarezom kao prvim napadačem, Barselona je, naročito u drugom poluvremenu, bila potpuno inferiorna i bezopasna u Dortmundu. Odbranjenim penalom Ter Štegen je definitivno spasao Barselonu uvodnog poraza, ali je remi samo upotpunio neshvatljivo lošu statistiku od jeseni 2017. kada je Ernesto Valverde preuzeo vođenje ekipe.

Od 12 utakmica na strani u Ligi šampiona, Katalonci su dobili svega četiri; čak šest puta su remizirali, doživevši dva katastrofalna poraza. Gol razlika negde i najbolje ilustruje inferiornost i poroznost odbrane, kao i bezidejnost veznog reda i navale: 10 datih i 19 primljenih. Barsa je pritom samo na dve utakmice postigla više od jednog gola (Totenhem 4:2 i PSV 2:1), dok je na samo četiri gostovanja Liverpulu, PSŽ, Juventusu i Romi primila nestvarnih 14 golova.

Ako je Barselona „gubitnik“ prvog dana na startu ovosezonskog izdanja Lige šampiona, austrijski Salcburg definitivno je pobednik, ne samo zbog fantastičnog trijumfa nad Genkom (6:2) i čak pet datih golova u prvom poluvremenu, već načina igre i broja mladih igrača koji su bili glavni protagonisti. Bez pritiska u vidu kvalifikacija za Ligu šampiona (zarađeni koeficijent garantovao mesto u grupnoj fazi) Salcburg je 87 miliona evra dobijenih na ime transfera u poslednjih šest meseci investirao u talentovane internacionalce na čijim „prodajama“ bi tek trebalo da se „opari“.

Erling Haland, norveški napadač, postao je protiv Genka prvi 19-godišnjak, posle Vejna Runija, koji je na jednom meču Lige šampiona postigao het-trik. U pitanju je ekstra talentovani napadač koji je ponikao u Moldeu pod nadzorom Ole Gunara Solskijera. Već sa 18 godina bio je želja mnogih evropskih velikana, ali je Salcburg uspeo da nadmaši konkurenciju ponudom od pet miliona evra. Godinu dana mlađi Mađar Dominik Sobošlaj takođe je postigao gol protiv Genka. Ofanzivnom vezisti predviđaju izvanrednu karijeru; letos je Lacio nudio Austrijancima 15 miliona evra, ali Salcburg nije imao nikakvu želju za transferom. Odlična skauting služba i saradnji sa sportskim menadžmentom isposlovala je ovog leta angažmane Berneda iz PSŽ, dok je iz Ajaksa u austrijski fudbal vraćen 21-godišnji štoper Maks Veber. Samo godinu dana stariji Danac Rasmus Kristensen takođe je angažovan iz redova „kopljanika“. Salcburg je takođe prošlog leta izdvojio milione za šesnaestogodišnjake o kojima će se tek pričati i pisati: 3 miliona za Maurtica Kjargarda; 2,5 miliona za Benjamina Seska iz slovenačkih Domžala i 2 miliona za Brajana Okoa iz Švajcarske.

„Peckanje“ Klopa i Ančelotija

Liverpul kao osvajač prethodnog izdanja Lige šampiona, startovao je u Napulju porazom od Napolija (2:0). Jirgen Klop je ubeđenja da penal nad Kaljehonom nije postojao.

„Mislim da nije bio penal. Prilično sam siguran da nije bio. NJihov igrač je poskočio i pre kontakta, ali ne možemo tu ništa da promenimo. Bila je izjednačena i otvorena utakmica sa mnogo opasnih kontranapada. Zato nas i boli jer smo imali šanse, međutim nismo ih završili i to je problem. U drugom poluvremenu je bila potpuno divlja utakmica“, ljutito je delovao Klop, za razliku od Karla Ančelotija, trenera Napolija. „Rekao sam Klopu da ne brine. Jer kada izgubi ovde u Napulju, na kraju osvoji Ligu šampiona. Uverio sam ga da će opet biti tako“, podsetio je Italijan Klopa na sličan scenario s početka prošle sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari