Bez pritiskanja, možemo u drugi krug 1Foto: STARSPORT

Ako bi medijski nastup krilnog veziste Filipa Kostića i napadača Luke Jovića trebalo da se sažme u jednoj rečenici, a stavovi ove dvojice fudbalskih A reprezentativaca Srbije bili opšte uverenje u taboru jednog od učesnika Svetskog prvenstva u Rusiji…

… onda „orlovi“ misle da bi sve mogli da nas zateknu prolazom u nokaut fazu Mundijala i zaziru od kritičkog stava javnosti i medija u domovini.

– Jaki smo u ofanzivi, imamo brze igrače i brzu završnicu. Naša prednost bi mogao da bude i dobar kolektiv. Možemo da budemo iznenađenje na SP – poručuje iz Bad Valtersdorfa Filip Kostić, sigurni starter bivšeg selektora Slavoljuba Muslina na sredini terena tokom kvalifikacija, a po zamisli Mladena Krstajića u nedavnom porazu u proveri sa Čileom korišćen u drugom poluvremenu.

– Utakmica sa Čileom je u nekim situacijama bila dobra a u nekim loša, ali selektor je dosta kombinovao sastav. Intezivno radimo i imamo dovoljno vremena da se dobro spremimo za Mundijal – smatra igrač Hamburga.

Premda nema mnogo uverenih da on i društvo mogu da prešišaju Švajcarsku i Kostariku u trci za drugo mesto u E grupi, iza neprikosnovenog Brazila, Kostić tvrdi da se u Rusiju ne ide s devizom „važno je učestvovati“.

– Niko nam nije ništa pričao, znamo sami sta treba da radimo. Igranje za reprezentaciju je samo po sebi mali pritisak, ali to je najveća stvar za svakog igrača. Cilj je da prođemo grupu – nada se iskusni bočni fudbaler uspehu, koji su i mnogo jače postave, čak i u vreme velike Jugoslavije, retko ostvarivale.

Drugi sagovornik, inače 21. godinu star debitant u seniorskoj selekciji, prvo se pozabavio držanjem „sedme sile“ nakon lošeg izdanja protiv Čilea.

– Sada je najbitnije da su nam glave mirne. Ni vi ni mi nismo zadovoljni kako je to izgledalo protiv Čilea, ali očekujem bolju partiju ove subote. Samo ne vršite toliki pritisak na nas, kao što ste radili. Videćemo kako ćemo protiv Bolivije odreagovati na vaša pitanja – rekao je špic Ajntrahta, koji je iz više (ne)fudbalskih razloga propustio osvajanje omladinske titule sveta sa svojim klasićima, a na konačnom spisku putnika za ovo SP našao se bez ijednog upisanog minuta u borbi za rusku „vizu“.

– Na neodlazak na Novi Zeland su uticale neke druge stvari. Povreda me, pre svega, sprečila da učestvujem u tom uspehu. Nadam se da ćemo ovog leta ponoviti nešto slično i da ću biti deo toga – veliki je optimista Jović.

Inače treća centarforska opcija, iza „zakucanog“ startera Aleksandra Mitrovića i njegove prve alternative Aleksandra Prijovića.

– Sve će zavisiti od rezultata. Nadam se da ću dobiti priliku. Nije moje da pričam o tome. Šef će doneti najbolju odluku za ekipu, a kako god da bude ja se neću buniti – nada se mundijalskom nastupu Mitrovićeva odmena u finišu meča sa Čileom prošle subote.

NJegov klub ima najviše reprezentativaca na SP među bundesligaškim ekipama, više čak i od moćnog Bajerna, a svi oni bi da doguraju što dalje sa svojim selekcijama.

– Pričao sam sa Meksikancima Fabijanom i Salsedom, Rebićem iz Hrvatske, Japancem Hasebeom. Svi će se boriti za prolaz u drugi krug. Voleo bih da se svi plasiramo dalje. Što se naše grupe tiče, izjednačena je. Brazil odskače, a Kostarika, Švajcarska i mi ćemo se boriti za drugu poziciju.

Doping kontrola posle Čilea

Izaslanici Svetske fudbalske federacije iskoristili su pravo nenajavljenih doping kontrola i posle utakmice Srbije i Čilea testirali sve naše reprezentativce. Ova standardna provera učesnika SP izvedena je u hotelu u kojem je smešteno 23 igrača i trajala je nekoliko sati. Nema najava kada će biti poznati rezultati, ali za očekivati je da stignu pre premijere „orlova“ u Rusiji, 17. juna sa Kostarikom.

Skok za jedno mesto na FIFA listi

Reprezentacija Srbije je, pred početak Svetskog prvenstva u Rusiji, za jedno mesto popravila plasman na najnovijoj FIFA listi i sada je 34. na svetu. Srbija ima 19 bodova više nego prošlog meseca – 751 i nalazi se ispred Ukrajine, Australije i Irana, a iza Venecuele, Paragvaja i Republike Irske. Od protivnika „orlova“ u grupnoj fazi u Rusiji, Brazil je ostao drugi, Švajcarska šesta, a Kostarika je napredovala za dve pozicije i trenutno je 23. selekcija planete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari