Čovek sa lepezom pasoša: Ko je Tristan Vukčević, košarkaš koji je platio da ode iz Partizana? 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Mnogi košarkaški talenti bi, što se kaže, platili da igraju u Partizanu, pogotovo da se bruse pod rukom Željka Obradovića, jednog od najboljih evropskih trenera svih vremena, a Tristan Vukčević je platio da iz Partizana ode.

Tako je centar/krilni centar nespornog dara (208 cm) obrazložio u izjavi za španski dnevni sportski list iz Barselone „Mundo Deportivo“ formu svog razlaza s crno-belima, razočarano nalazeći u izjalovljenim očekivanjima razloge za iznenadni rastanak usred sezone, u susret najvećim izazovima.

Tristan Vukčević je Partizanu pristupio u januaru prošle godine.

Godina tavorenja umesto godina razvoja

Stigao je u tim velikih ambicija s reputacijom raskošnog talenta, istaknutog u svojoj klasi novog pokolenja evropske košarke.

Prešao je preko praga koji je ostao nedosanjani san mnogih darovitih igrača, a njemu se posrećilo da mu se vrata Partizanove kuće otvore kad su ključevi od nje u Obradovićevoj šaci.

Sledeća etapa u građenju sinovljeve karijere ispunila je srce Dušana Vukčevića, nekadašnjeg vojnika i dobrog strelca u nekoliko timova s najvišim pretenzijama u njegovo igračko vreme.

Bivši reprezentativac, član državne selekcije Srbije i Crne Gore na neslavnom Evropskom prvenstvu u Švedskoj 2003 (prvak iz Istanbula 2001. zauzeo tek šesto mesto), bio je zadovoljan što mlađi od dva njegova ivera stiče lepu priliku za napredovanje prirodnim koracima u postupnom košarkaškom razvoju i dokazivanju, koji na vrhu treba da dovedu do NBA.

Godinu kasnije sve je ispalo drugačije.

Niti se boravak Tristana Vukčevića u Partizanu odvijao po njegovim željama u pogledu uloge u timu i igračkog stasavanja, niti je po odlasku načinio idući međukorak ka američkoj profesionalnoj košarci kao svom najvećem snu.

NBA štof

Iskoristio je šansu da odmah, a u smiraj osnovnog dela NBA lige, ode u Vašington, koji ga je na prošlom draftu izabrao s 42. mesta u drugoj rundi.

Tim iz američkog kepitola jedan je od najlošijih ove sezone, a Vukčevića je doveo, iako pri kraju sezone, da bi ga što pre stavio u pogonu za sutrašnjicu.

Čovek sa lepezom pasoša: Ko je Tristan Vukčević, košarkaš koji je platio da ode iz Partizana? 2
Foto: AP/John McDonnell

Gorčina s kojom je napustio crno-bele njemu je bila podstrek da od prvih utakmica u najjačoj ligi sveta stavi na znanje da je mnogo bolji igrač nego što se pokazalo u Partizanu i da u košarkaškoj javnosti izazove pitanje – kako ovde nije mogao da bude značajnija uzdanica pod košem, a tamo može smelo da zakuca i preko jednog Lebrona Džejmsa.

Vukčević je u druge četiri od prvih pet utakmica ostvario dvocifreni učinak po broju poena, a triput uzastopce je pomerao granicu ličnog rekorda, sa 14 protiv Milvokija, sa 15 protiv Lejkersa i sa 17 protiv Portlanda.

Rođen je 11. marta 2003 u Sijeni, gde je njegov otac u to vreme igrao u Montepaskiju.

Majka mu je Grkinja iz Švedske, jer je njene roditelje život odveo s juga evropskog kontinenta na sever. Po zanimanju je modna kreatorka, posvećena izradi ženskih kupaćih kostima.

Calikis i Janis

Pošto se Dušan, koji je u svoje vreme igrao i pod svojim grčkim prezimenom Calikis, koji je preneo i na sina, posle karijre nastanio u Atini, Tristan je prve korake načinio u mlađim selekcijama Olimpijakosa.

Čovek sa lepezom pasoša: Ko je Tristan Vukčević, košarkaš koji je platio da ode iz Partizana? 3
AP/Alex Brandon

Godine 2018. prelazi među juniore Reala.

I pirejski crveno-beli i „kraljevski klub“ bili su jata koja su primila njegov0g oca.

U sezoni 2020/21. Tristan je debitovao u Realovom seniorskom timu.

Po svom koloritnom poreklu ima državljanstva i BiH (Dušan rođen u Sarajevu) i Srbije i Grčke i Švedske i Italije i Španije.

Kad se Vašington sreo s Milvokijem Vukčevićev rival u njegovoj drugoj utakmici u NBA bio je Janis Adetokumbo, jedan od najboljih igrača u SAD.

Tamnoputi Grk nigerijskog porekla je zatim izjavio da mu je Tristan navodno otkrio da će igrati za Helene i da će ubuduće biti saigrači u reprezentaciji.

Međutim, još kada je Vukčević dolazio u Partizan njegov otac je rekao da je već odmaklo zalaganje Košarkaškog saveza Srbije pred FIBA da se Tristan stavi na raspolaganje selektoru Svetislavu Pešiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari