Borba sa dve ekipe 1Foto: STARSPORT

U danu kada su startovali sa najtežim delom bazičnih priprema na Kopaoniku za Svetsko prvenstvo u Kini od 31. avgusta do 14. septembra, košarkaši Srbije dobili su rivale u kvalifikacijama za Eurobasket 2021.

Kao zvanični vicešampioni Starog kontinenta, izabranici Aleksandra Đorđevića boriće se za mesto na kontinentalnom prvenstvu u grupi E protiv Gruzije, Finske i kvalifikanta (Švajcarska, Portugal, Island).

Plasman na Eurobasket izboriće po tri ekipe iz svake grupe, sa izuzetkom onih grupa u kojima se takmiče reprezentacije zemalja domaćina (Nemačka, Gruzija, Italija i Češka). U jednoj takvoj grupi igraće i „orlovi“, pa je situacija takva da će se za dve karte za EP naš tim boriti protiv Finske i kvalifikanta. Gruzija, tim koji će ući u kvalifikacije bez takmičarskog imperativa, bila je rival našeg tima i u minulim kvalifikacijama, za Svetsko prvenstvo u Kini.

Zanimljiv žreb dobila je Crna Gora, koja će biti u Grupi G sa Nemačkom, Francuskom i pobednikom kvalifikacija (Luksemburg, tzv. Kosovo i Velika Britanija), tako da će „sokolovima“ praktično biti potrebno da dobiju dvomeč s timom čije će se ime naknadno saznati kako bi obezbedili prolaz na Evropsko prvenstvo. Srbija će predigru za kontinentalno takmičenje početi u prvom terminu predviđenom za to – od 17. do 25. februara naredne godine. Sledeća runda je od 23. novembra do 1. decembra, a poslednja od 15. do 23. februara 2021. godine. Svaki tim će u jednom krugu, popularnom „prozoru“ igrati po dve utakmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari