Boston stigao na čelo Istoka 1Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER SHUTTERSTOCK OUT

Lutali su Boston Seltiksi tokom sezone, tražili način kako da bolje raspodele karte i čini se da su u tome uspeli. Negde od Ol-star vikenda, tačnije obavljenih trejdova, puleni Imea Udoke izborili su se, ne samo za sigurno mesto u plej-ofu već i za mogućnost da regularni deo sezone završe kao lideri u Istočnoj konferenciji.

Nakon ubedljive pobede nad Minesotom (134:112) Boston je izbio na lidersko mesto konferencije identičnog skora kao i drugoplasirani Majami (47-28).

Seltiksi su protiv Vulvsa produžili seriju nepobedivosti na šest utakmica. Istovremeno, na poslednjih dvanaest mečeva doživeli su samo jedan poraz, što je i dovelo do toga da izbiju na čelo Istočne konferencije na sedam utakmica do kraja regularnog dela.

Napravio je bitne kadrovske promene Boston tokom poslednjeg trejda; angažovao je Derika Vajta iz San Antonija, vratio Danijela Tajsa iz Hjustona, oslobodivši se balasta u vidu Denisa Šrudera, Džoša Ričardsona, Huanča Ernangomeza (trejdovan još ranije), odnosno Romea Lengforda.

Utisak je bio da je time Ime Udoka skratio rotaciju, više prostora pružio Pejtonu Pričardu, ali i da je osetno oslabio „drugu petorku“. Kako bilo, Seltiksi su trenutno možda i u najboljoj formi u Istočnoj konferenciji profilišući se kao odličan defanzivni tim, zapravo najbolji u NBA ligi.

Boston rivalima dopušta svega 103,9 poena na 100 poseda, po čemu je ubedljivo najbolji u konkurenciji od 30 ekipa. Takođe, zahvaljujući Smartu, Tejtumu i Braunu, pre svih, protivnike svodi na 33 odsto uspešnosti u šutu sa distance.

Udoka se može pohvaliti da u debitantskoj sezoni kao šef struke, imao i odličnu odbranu kada je reket u pitanju, oslanjajući se na gabarite i snagu Roberta Vilijamsa, ali i njegovog prezimenjaka Grenta. Napadački, Džejson Tejtum i Džejlen Braun nalaze se u odličnoj formi, a pritom su međusobno kompatibilni. Tejtum je na proseku od 27 poena po utakmici i trenutno je osmi strelac lige.

Braun, pak, po meču ubacuje 23,4 poena. Boston vrlo dobro kontroliše tempo igre, na podnošljivih je 13 izgubljenih lopti po meču. Od preostalih sedam utakmica, na tri će biti domaćin, a očekuju ga vrlo zahtevna gostovanja Čikagu, Milvokiju, Memfisu, kao i Torontu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari