Braća Glejzer na izlaznim vratima "Old Traforda" 1Foto: EPA-EFE/Peter Powell

Potres oko Superlige nije se završio izlaskom engleskih klubova iz projekta, niti objavom osnivača da od novog takmičenja ipak nema ništa.

Zemljotres je imao mnogo šire posledice, a jedna od njih biće po pisanju britanskih medija najverovatnije odlazak američkih vlasnika iz Mančester junajteda.

Upad nekoliko hiljada nezadovoljnih navijača u trening kamp prošlog vikenda, zbog čega je i odložen meč između Junajteda i Liverpula, bio je događaj koji je po tvrdnji dnevnika „Gardijan“ maltene samo čekao da se dogodi, odnosno visio o koncu godinama.

Porodica Glejzer, čijim fondom rukovode braća Avram i Džoel, postala je većinski vlasnik „crvenih đavola“ 2005. godine. Oni su još od prvog dana praktično u sukobu sa navijačima koji ih optužuju da im je novac bitniji od rezultata i tradicije kluba sa „Old Traforda“.

Simpatizeri Junajteda tvrde i da su Amerikanci direktno odgovorni i za rezultatsko posrtanje kluba koje je počelo odlaskom čuvenog trenera Aleksa Fergusona u penziju, a koje je nakratko prekinuo jednom osvojenom Ligom Evrope Žoze Murinjo.

„Crveni đavoli“ su poslednji put osvojili Premijer ligu 2013. godine upravo pod vođstvom čuvenog Škotlanđanina, a poslednji put su u finalu Lige šampiona bili pre okruglo 10 godina.

Utisak bi donekle mogli da poprave ove godine, pošto je trener Ole Gunar Solskjer uspeo da izbori ulazak u finale Lige Evrope, u kojem će se sastati sa španskim Viljarealom.

Prihvatanje učešća u Superligi bila je na kraju samo kap koja je prelila čašu za koju navijači jednog od najvećih britanskih klubova veruju da je odavno prepunjena.

Iako braća Glejzer nisu direktno učestvovala u osnivanju Superlige, već su samo prihvatili poziv Andree Anjelija (Juventus) i Florentina Pereza (Real Madrid), oni su kao Amerikanci ipak stavljeni čak i od strane tabloida na optuženičku klubu.

Činjenica da je američka banka „JP Morgan“ trebala da bude glavni finansijer Superlige bila je za pojedine medije dovoljna da i Glejzerove povežu sa projektom i time da su navodno učestvovali u privlačenju sponzora.

Džoel Glejzer je posle raspada projekta Superlige uputio javno izvinjenje navijačima i pozvao ih na razgovor o budućnosti i daljim planovima za vođenje kluba, ali su oni pruženu ruku ekspresno odbili tvrdnjom da više nemaju poverenje u rukovodstvo.

U cilju ublažavanja štete sa „Old Traforda“ je prvi, verovatno pod pritiskom vlasnika, otišao dugogodišnji direktor Ed Vudvord.

On je na svoja pleća potpuno preuzeo celokupnu ideju da Junajted krene putem Superlige, tvrdeći da su vlasnici samo sledili njegove ideje.

Međutim, po pisanju „Telegrafa“, odmah se znalo da Vudvordova „glava“ neće biti dovoljna navijačima „crvenih đavola“.

Ona je po tvrdnji ovog izvora „bačena masi“ samo u cilju dobijanja na vremenu kako bi se razradio dalji plan za ublažavanje štete.

Američki vlasnici bi sada verovatno najradije prvi otišli iz kluba, ali strepe da pritisak navijača obara cenu za koju bi mogli da ga prodaju.

Ako su tačni navodi fanova da porodica Glejzer godišnje iz kluba iznese profit u iznosu koji varira od 500 miliona do milijarde evra, onda i ne čudi zašto su željni da za akcije „đavola“ postignu najvišu moguću cenu.

Pojedini fudbalski analitičari smatraju da će porodica Glejzer učiniti sve što može da amortizuje ovaj udar navijača, a da će se sa „Old Traforda“ povući za dve ili tri godine, kada potencijalni kupci više ne budu mogli da zatežu oko cene zbog pritiska unutar kluba.

Navijači, međutim, očekuju da oni spakuju kofere što pre. Na epilog sukoba verovatno će uticati i rezultati kluba naredne sezone.

Ove godine će trener Ole Gunar Solskjer uspeti da obezbedi plasman u Ligu šampiona i verovatno epitet vicešampiona, a strasti bi lako mogle da se smire ako bi sledeće napao prvo mesto u Premijer ligi i ostvario plasman u završnicu elitnog UEFA takmičenja.

Rok za pregovore istekao u petak

Navijači Mančester junajteda dali su braći Glejzer rok do ovog petka da se izjasne o njihovim zahtevima ili će u suprotnom nastaviti da prave proteste i pozivaju na bojkot kluba. Navijači su zatražili da klub pozove Vladu Velike Britanije da izvrši reviziju poslovanja i ustanovi kako tako profitabilan trend ima minus od oko 500 miliona evra. Zatražili su i da se u bord direktora imenuju nezavisni ljudi mimo kluba, kao i da navijači budu uključeni u Upravni odbor, odnosno donošenje ključnih odluka. Jedan od zahteva je i da vlasnici sezonskih karata moraju da učestvuju u donošenju godišnjeg budžeta. Kao garancije da će njihov zahtev biti ispunjen zatražili su lični potpis Džoela Glejzera. Ostaje da se vidi da li će i kakve mere navijači preduzeti ovog vikenda ili će možda ulazak u finale Lige Evrope ipak odložiti nove radikalne mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari