Brojni Englezi i ranjivi Real 1Foto: EPA/SASCHA STEINBACH

Nema ničeg iznenađujućeg u epilogu grupne faze ovosezonske Lige šampiona, s obzirom da 14 od 16 aktera prve nokaut runde dolazi iz liga „petice“, odnosno da osim najjačih prvenstava – Engleske (4), Španije (3), Nemačke (3), Italije (2) i Francuske (2) – samo još Portugal (1) i Holandija (1) imaju predstavnike u Top 16…

… pa se može govoriti samo o manje ili više ubedljivom učinku favorita u tih šest krugova borbe za evropsku klupsku titulu. Tako je grupa A protekla u očekivanoj dominaciji Borusije iz Dortmunda i Atletika iz Madrida. Briž je remijima sa ovim dvojcem i „fenjeraškim“ Monakom opravdao prisustvo, dok su Francuzi s gol razlikom 2:14 izgledali kao pali sa Marsa. U grupi B Barselona je uspevala da se diže posle kikseva u Primeri i predvođena drugim strelcem aktuelne LŠ Lionelom Mesijem grabi tamo gde je već bila viđena. Istina, protiv nje su se „omrsili“ i Totenhem i Inter, klubovi koji su se do poslednjeg sekunda nadmetali za drugu poziciju. Nerešenim rezultatom protiv PSV-a crno-plavi su dozvolili sebi da ih „pevci“ eliminišu boljom gol razlikom i nauče pameti za neke LŠ u budućnosti.

Ni ishod „grupe smrti“ ne izlazi iz okvira prognoziranog, s obzirom da je neko iz trougla Pari Sen Žermen – Liverpul – Napoli morao da izvisi za proleće u šampionskom društvu. Jedina senzacija su pobeda i remi unapred otpisane Crvene zvezde, čiji sjajni rezultati su samo pojačali neizvesnost u vezi konačnog rasporeda na tabeli. Napoli je skupio isto bodova koliko i finalista prošle LŠ, čak ga i dobio u svom Napulju, međutim glave mu je došao lošiji golgeterski skor. U grupi D, osim na startu kada je bio egal sa Šalkeom, Porto je mleo rivale, pa je sa 16 lopti u mreži protivnika trenutno drugi tim po efikasnosti i dopadljivosti. Pomenuti nemački tim držao je neko vreme korak, ali je vremenom taj zaostatak bivao sve veći, ali to ne umanjuje uspeh u konkurenciji „zmajeva“, Galatasaraja i Lokomotive iz Moskve.

Sličan „scenario“ prošao je i u grupi E, gde je Bajern završio ispred svojih pratilaca. S tim što je Ajaks podelom „plena“ u oba međusobna duela sledećem rivalu otkrio svu ranjivost nemačkog fudbalskog diva. Snagu sadašnje postave čuvenih „kopljanika“ iz Amsterdama na svojoj koži još više je osetila Benfika, godinama skoro pa redovni učesnik nokaut faze. Koja je morala da se zadovolji prelaskom u drugo UEFA takmičenje. Što i nije bilo tako teško, imajući u vidu tragikomičnu rolu AEK-a (svih šest poraza). U grupi G Mančester Siti se „prošetao“, Lion i Šahtjor su se uživeli u uloge pretendenata na drugo mesto, pa su sve do završnih 90 minuta igrali „rulet“, a kuglica se na kraju zaustavila na polju francuskog sastava.

Real je uradio ono što se od njega očekivalo, ali najtrofejniji evropski klub ima više razloga za brigu nego za slavlje. Pogotovo posle teške šamarčine od CSKA (0:3) u poslednjem kolu G grupe. I Roma je skakala po nervima svojih pristalica, ali je i ona uspela da ode dalje i dobije priliku za popravni posle tri izgubljena susreta u konkurenciji hrabrog dvojca Viktorija Plzenj – CSKA, čijih je sedam bodova lep impuls za češki, odnosno ruski šampionat. Pobednički položaj Juventusa u grupi H obodrio je fanove „Stare dame“, a strategu crvenog Mančestera Žozeu Murinju jasno da baš ne raspolaže ubojitom municijom kao u nekim slavnim danima moćnog kluba s „Old Traforda“. Valensija je probala to da iskoristi, ali je morala da se zadovolji Ligom Evrope.

Parovi osmine finala u ponedeljak

PRVI ŠEŠIR (pobednici grupa)

Real, Barselona, Pariz Sen Žermen, Porto, Borusija D, Bajern, Mančester Siti, Juventus.

DRUGI ŠEŠIR (drugoplasirani timovi)

Atletiko, Šalke, Roma, Liverpul, Totenhem, Mančester junajted, Lion, Ajaks.

* Žrebanje parova zakazano je za 17. decembar u 12.00 u Nionu.

* Ne mogu se sastati ekipe iz istih zemalja ni oni koji su bili u istoj grupi.

Liga Evrope

Kao osvajači osam trećih mesta, iz LŠ u Ligu Evropu prelaze: Briž, Inter, Napoli, Galatasaraj, Benfika, Šahtjor, Viktorija P. i Valensija, a konačna lista učesnika 1/16 finala ovog takmičenja zaključena je sinoćnjim utakmicama zadnjeg kola grupne faze LE.

Zanimljive brojke

* 275 golova je palo na 96 mečeva (2,86 u proseku)

* 17 pogodaka je dao najefikasniji PSŽ

* 8 puta je bio strelac prvi golgeter Robert Levandovski

* 98% tačnih pasova je imao DŽon Stouns, prvi u kategoriji preko 350 dodavanja

* 6 poraza je upisao samo AEK

* 109 faulova su napravili fudbaleri Jang Bojsa

* 8 crvenih kartona su pokazale sudije

* 20 žutih kartona su zaradili igrači Valensije

* 61 korner je izvela ekipa Reala

* 3 penala su iznudili Liverpul i Porto

Tadićev „vatromet“

Srbija će u drugom delu Lige šampiona imati samo četvoricu fudbalera sa svojih prostora. Kapiten A reprezentacije Aleksandar Kolarov predvodiće zadnju liniju Rome, njegov prvi zamenik Nemanja Matić probaće da popravi učinak u veznom redu Mančester junajteda, bivši član nacionalnog tima Matija Nastasić gledaće da što više pomogne odbrani Šalkea, dok će ofanzivni igrač sredine terena u Ajaksovom dresu Dušan Tadić nastojati da ostane na vrhunskom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari