Budućnost kluba kroji se u Železniku 1Foto: Starsport

Pobeda nad UNIKS proširila je zenice košarkaša Crvene zvezde koji sada ozarenih lica dočekuju „majstoricu“ protiv Budućnosti u polufinalu plej-ofa ABA lige.

Ako je evroligaška sadašnjost zaista bajkovita sa 16 trijumfa, da bi i naredne sezone imala slične obrise crveno-beli u utorak jednostavno moraju da savladaju Podgoričane u Železniku (19.00), umesto u hali „Aleksandar Nikolić“ u kojoj je podloga za Dejvis kup duel Srbija – Španija narednog vikenda. To bi ujedno mogla da bude i najbolja moguća uvertira presudnog meča protiv Darušafake u petak u Istanbulu za plasman u Top 8. U svega pet dana, tokom naredne nedelje, Crvena zvezda će biti u prilici da definiše svoju sezonu, odnosno nagovesti njenu uspešnost eventualnim prolaskom u finale plej-ofa, odnosno fantastičnost ulaskom među osam najboljih na Starom kontinentu.

Budućnost je u drugom meču ogolila sve mane u igri crveno-beli, sačekavši ih u momentu kada u rezervoaru nisu imali ni trunke dodatne energije, posle dva iscrpljujuća evroligaška meča u svega tri dana protiv Olimpijakosa i Barselone. U prestonici Crne Gore noge i ruke Mitrovića i saigrača drhtale su od umora; na poslednjem treningu pred meč informacija iz glava jednostavno nije dolazila do ruku i nogu košarkaša, zbog čega Dejana Radonjića poraz u Podgorici jednostavno nije previše uzbudio. Bio je to treći poraz u nizu, samim tim i najlošija serija u nezavidnom trenutku, međutim nakon trijumfa nad UNIKS talas optimizma ponovo je zapljusnuo Gudurića, Simonovića i ostale momke u crveno-belim dresovima.

– Hala u Železniku odlično je poznata svima nama koji u njoj treniramo. To je zapravo manje bitna stvar; igraćemo utakmicu za plasman u finale ABA lige. Specifično je to što smo protiv Budućnosti odigrali čak tri meča u poslednjih 20 dana. Odlično se poznajemo; verujem da ukoliko budemo igrali košarku, što znači samouvereno, nadograđujući dobru odbranu pravim rešenjima u napadu, ne bi trebalo da strahujemo za konačan epilog – mišljenja je Gudurić, na poslednja tri meča najbolji strelac i najsigurniji šuter Zvezde za tri poena.

Pomenuta činjenica da su se klubovi sastali čak tri puta u poslednjih 20 dana od obostrane je koristi. Tradicija je na strani Zvezde, koja je u „regionalnoj prošlosti“ retko kada gubila od Podgoričana u Beogradu. Učenici trenera Zurosa slabije poznaju halu u Železniku u odnosu na nekadašnji Pionir, što može biti prednost za crveno-bele, jer su obruči tradicionalno tvrđi, a blizina tribina stvara osećaj još veće tenzije. Zvezda je defanzivno na oba prethodna meča odigrala sasvim solidno, međutim u napadu je mnogo toga nedostajalo, naročito produkcija centarske linije. Volters je protiv UNIKS odigrao možda i najbolju partiju u dresu Crvene zvezde; njegovom zaslugom Zvezda je imala daleko veći broj asistencija nego na prethodne tri utakmice (19), samim tim i bolji protok lopte, odnosno povoljnije pozicije u šutu za tri poena (11/19). U sličnom scenariju, Budućnost gotovo izvesno neće imati šanse da napravi najveće moguće iznenađenje.

– Duel u Podgorici bio je posledica umora. Budućnost je do sada odigrala nekih dvadesetak utakmica manje u odnosu na nas i to ne bi trebalo da se zanemari. Ukoliko u „majstorici“ budemo igrali kako znamo mislim da nećemo imati problema. Mislim da se nismo mnogo potrošili protiv UNIKS, u poređenju sa utakmicom koju smo odigrali protiv Olimpijakosa. Teško je, ali ukoliko hoćemo da budemo šampioni tako i mora da bude – poručio je Simonović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari