Bufon spušta rampu Kejnu 1Foto: EPA/ NEIL HALL

Prvom turom mečeva osmine finala Lige šampiona, u Bazelu i Torinu, večeras počinje rasplet borbe za primat u evropskom klupskom fudbalu, a raspored je hteo da odmah na delu vidimo dva od pet timova iz Premijer lige, prvenstva s najviše predstavnika u nokaut fazi.

Pri čemu je Mančester Siti kao već viđen u završnici elitnog takmičenja izraziti favorit protiv svog švajcarskog domaćina, a Totenhem, predvođen gol-mašinom Harijem Kejnom, u najmanju ruku egal sa Juventusom, na gostovanju prošlogodišnjem finalisti LŠ.

Mančester Siti i Bazel nemaju zajedničku statistiku, ali ovosezonske brojke Ostrvljana uterale bi strah u kosti i mnogo jačim rivalima od drugoplasirane ekipe Švajcarske. Lider PRL gazi sve pred sobom u Engleskoj, sa 16 bodova prednosti u odnosu na najbliži mu Mančester Junajted praktično je kaparisao titulu 11 kola pre kraja, pre januarskog kiksa od Liverpula vezao je 22 utakmice bez poraza, a nakon toga dobio šest od pet duela u svim takmičenjima.

– Borićemo se za trofej u svim takmičenjima. Imamo tim sposoban da uradi sve – nema razloga za lažnu skromnost trener Žozep Pep Gvardiola, iako mu večeras nisu na raspolaganju povređeni Liroj Sane, Gabrijel Žezus, Bendžamin Mendi i David Silva.

Jednostavno, „građani“ imaju toliko kvalitetan i izbalansiran sastav da im ni ovakvi uplivi više sile ne mogu poremetiti planove, a koliko su ozbiljni u nameri da konačno naprave veliki rezultat u Evropi i platežno moćni ilustruje podatak da u ovom zimskom prelaznom roku nisu pustili nijednog bitnog prvotimca, a jedino zvučno pojačanje Laporta iz Atletik Bilbaa su platili 65 miliona evra, pa s pravom ciljaju pobedničke pehare u LŠ, PRL, Liga i FA kupu.

Bazel ima manje pojedinaca u lekarskoj ordinaciji (Germano Vailati i Luka Zufi), tanju klupsku statistiku i ne tako ubedljive rezultate poslednjih meseci. Za vikend su savladali Tun u drugom takmičarskom susretu u 2018. godini (u prvom ih je Lugano ostavio praznih šaka), pre zimske pauze ostvarili 11 pobeda, pet remija i četiri poraza, a kako u svlačionici nemaju igrače ekstra klase bilo bi baš veliko iznenađenje ako bi na svom terenu izbegli poraz od Serhia Aguera i družine.

Drugi meč bi trebalo da donese daleko više uzbuđenja. Juventus ne vedri i oblači Serijom A, po običaju, nego vodi ljutu bitku za skudeto sa Napolijem, ali je posle poraza od Sampdorije 19. novembra nanizao 16 neizgubljenih utakmica u sva tri takmičenja u kojima je nastupao, a da je pri tome Đanluiđi Bufon samo jednom vadio loptu iz mreže. Totenhem ide gore-dole s rezultatima, nema pozitivan bilans u mečevima na Apeninima (1 pobeda, tri remija, četiri poraza), ali zato u špicu deluje Hari Kejn, strelac 32 pogotka od početka sezone, kadar da jednim potezom reši duel, kao što je to pre neki dan uradio u londonskom derbiju sa Arsenalom (1:0).

– Ispred nas je velika utakmica. Čeka nas težak posao, ali mi fudbaleri to volimo. Želimo da vidimo gde smo u odnosu na najbolje, a Juventus je bio fantastičan poslednjih godina u Ligi šampiona – puca od motiva i samopouzdanja Kejn, koji je sa kolegama osvojio više bodova (16) od svih pobednika prve runde LŠ, iako se to u H grupi očekivalo od dvostrukog uzastopnog evropskog šampiona Reala.

Torinezi su dalje prošli kao drugoplasirani (11), ali zato mogu da se pohvale time da nisu položili „oružje“ ni u jednom od poslednjih 26 evropskih duela kod kuće.

– Tradicija je zgodna stvar, ali svaki meč je nova priča i nov izazov. Totenhem je ozbiljan protivnik, Kejn sjajan golgeter, ali Juventus ima svoje ambicije, plan i adute. Očekujem zanimljivu utakmicu – uzvraća s pohvalama Bufon, gubitnik iz finala 2015. i 2017, koji još od 1996. godine čeka na treću evropsku titulu, a ovu trku nastavlja bez Dibale, Kvadrada, Matuidija, Hevedesa i Barzailja (povrede).

Parovi osmine finala

danas

Bazel – Mančester Siti

Juventus – Totenhem

sutra

Real – PSŽ

Porto – Liverpul

20. februar

Bajern – Bešiktaš

Čelsi – Barselona

21. februar

Šahtjor – Roma

Sevilja – Mančester junajted

* Sve utakmice počinju u 20.45

Siti najskuplji tim u istoriji

Fudbalska opservatorija Međunarodnog centra za sportske studije (CIES) objavila je rezultate istraživanja, po kojima je tim Mančester Sitija vredan 878 miliona evra, najskuplji sastav u istoriji fudbala. Sledi francuski Pari Sen Žermen u čiju je sadašnju ekipu uloženo 805 miliona evra, na trećem mestu je Mančester junajted sa 747 miliona, a slede Barselona (725), Čelsi (592), aktuelni prvak Evrope – Real (497), Juventus (472), Liverpul (461), Bajern (448), Arsenal (403)… Isti izvor utvrdio je i da klubovi iz engleske Premijer lige najviše troše novca na transfere, čak 291 milion u proseku, tj mnogo više nego njihova konkurencija u španskoj Primeri (131), italijanskoj Seriji A (124) i nemačkoj Bundesligi (113).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari