Čeka se da vreme "izleči" 1Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Protok vremena je izgleda lek za sve probleme srpskog fudbala. Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije dobila je prijave protiv Partizana i Crvene zvezde zbog dešavanja na 163. večitom derbiju, ali će zvaničnu odluku doneti (verovatno) tek sledeće nedelje.

U međuvremenu su pojedini mediji objavili da će kazne biti samo novčane, što i ne čudi posle najave da se FSS neće baviti međusobnim uvredama i klevetama večitih, kao i onih koje su izrekli na račun sudije, zbog čega bi mogli da im budu oduzeti bodovi.

Istovremeno je po nezvaničnim najavama konstatovano i da se FSS neće baviti ni slučajem potpredsednika Partizana Vladimira Vuletića koji je u svojim uvredljivim objavama na Tviteru koristio fotografije deteta kapitena Zvezde Milana Borjana jer će to biti proces na redovnom sudu.

S druge strane, izgleda da malo ko u FSS ima nameru da se zapita zašto bi uopšte pojedinci iz večitih rivala svoje probleme rešavali pred redovnim sudovima, osim ako je poverenje u najvišu fudbalsku instancu potpuno izgubljeno jer je utisak da je ljudima iz Partizana i Zvezde praktično sve dozvoljeno u domaćem fudbalu.

Podsetimo, jedini put u istoriji Superlige kada su večitima oduzeta po dva boda dogodio se 2018. godine.

Tada ih je Disciplinska komisija kaznila zbog rata saopštenjima u kojima su se međusobno optuživali za nameštanja mečeva, a koji nije bio ništa blaži u odnosu na ono što gledamo od početka ove sezone.

Mada je i tada kazna bila pažljivo odmerena da bude identična za oba kluba i da slučajno ne naškodi poretku na tabeli.

Nije tajna da FSS godinama nema autoritet da ozbiljnije kazni večite rivale i prekine njihovo destruktivno ponašanje koje ne samo što negativno utiče na imidž dva kluba, za koji oni doduše ne haju, već i na celokupan srpski fudbal.

Odmah posle derbija bilo je jasno da su u loži Partizana boravila sumnjiva lica s kriminalnom prošlošću, da su navijači dobili fotoreporterske akreditacije kako bi bili na atletskoj stazi, da je jedan od njih ne samo vređao već i usred igre loptom gađao golmana crveno-belih Milana Borjana, da su oba kluba najbrutalnije izvređala arbitra Novaka Simovića i optužila ga da je po nalogu sudio u korist druge strane, da su uprave danima štancovale saopštenja u kojima je najprizemnije vređana druga strana…

Ništa od toga nije bilo dovoljno da se kazne izreknu u što kraćem roku, dok je stvar još uvek, narodski rečeno, vruća.

Brzim izricanjem kazni, dok derbi još uvek nije javnosti ispario iz sećanja, poslala bi se jasna poruka da se večitima više neće tolerisati ono što im se godinama toleriše.

Ovako će se i jedni i drugi kazniti novčano (ovaj put više Partizan), a pare će im verovatno biti oduzete s konta koji im UEFA kao premije za učešće u evrokupovima uplaćuje preko računa FSS.

A večitima se na domaćem polju godinama toleriše sve ono što im nikada ne bi palo na pamet da urade na evropskom meču, pred očima UEFA.

Kao što huligani dobro znaju šta im je dozvoljeno, a šta nije na evropskim mečevima, tako i uprave večitih još bolje znaju kako da se ponašaju kad ih gleda ceo svet, a kako samo za domaću upotrebu.

Jedini ispad prema svetskim fudbalskim organima viđen je 2018. godine kada je predsednik FSS Slaviša Kokeza vrh FIFA nazvao korumpiranim zbog suđenja na meču Švajcarska – Srbija, mada je brzo shvatio da je to incident koji više ne sme da ponovi, te se odmah i odustalo od svih pritužbi na suđenje Feliksa Briha, odnosno obećanja srpskoj javnosti datog u afektu da će se ići sve do Suda za sportsku arbitražu u Lozanu.

Svi izlivi besa večitih na suđenje u Evropi završavaju se odmah posle meča, pa smo tako videli da je čak i trener Zvezde Dejan Stanković priznao da je pravedno isključen na utakmici protiv Hofenhajma i da prvi gol protivnik ipak nije dao posle faula kao što mu se činilo pre nego što je pogledao snimak.

Kamo sreće kada bi takve izlive objektivnosti ponekad mogli da vidimo i u domaćem prvenstvu, naročito posle derbija. Bivši kapiten Crvene zvezde Vujadin Savić izjavio je pre nedelju dana za „Mondo.rs“ da je svojevremeno na derbiju skrivio penal koji je Partizanu arbitar Milorad Mažić dosudio posle dve decenije, ali da su mu u klubu rekli da nije smeo da javno prizna da je bio faul.

Podsetimo, Crvena zvezda je pre tri sezone zbog tog penala povela hajku protiv tada najboljeg srpskog sudije Milorada Mažića, koji je samo godinu dana kasnije dobio poverenje UEFA da vodi finale Lige šampiona.

Nije Zvezda, naravno, izuzetak, pošto je i Partizan redovno osipao „drvlje i kamenje“ po najboljem srpskom sudiji i tražio čak i izuzeće s njegovih utakmica.

Na kraju, cela priča se svodi na stvaranje alibija za sopstveni rezultat, u čemu su uprave večitih postale maheri.

Uvek je lakše okriviti drugoga nego sebe i tako izbeći osudu javnosti za slabe rezultate koji mogu biti uzrok mnogobrojnih faktora, od loše odrađenog prelaznog roka do niza drugih stvari u organizacionoj strukturi unutar kluba. Međutim, uvek je slađa uloga žrtva, a kriv neka bude bilo ko drugi. Ostrašćeni navijači to znaju najbolje.

Sanogou dva meča, postupak protiv Vazure

Vezista Crvene zvezde kažnjen je sa dva meča suspenzije zbog crvenog kartona na večitom derbiju, a klub će morati da plati 55.000 dinara jer je čak osam igrača dobilo žute kartone na jednom meču.

Za sada se zna da je pokrenut postupak protiv generalnog direktora Partizana Miloša Vazure zbog izjave da je sudija Simović na poluvremenu „dobio poziv koji se ne odbija“, aludirajući na penal koji je kasnije dosudio Zvezdi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari