Čelsi savladao Real Madrid u revanšu polufinala Lige šampiona – 2:0 1Foto: Beta/AP/Alastair Grant

Čelsi se pridružio Mančester sitiju u finalu Lige šampiona. „Plavci“ su večeras u Londonu na stadionu „Stamford Bridž“ savladali Real Madrid – 2:0 (prvi meč 1:1) i zasluženo se plasirali u finale koje će se na stadionu „Ataturk“ u Istanbulu igrati 29. maja, i to najverovatnije pred ograničenim brojem navijača.

Engleski klub je u potpunosti dominirao ceo meč. Iako je formalno španska ekipa imala veći posed lopte, Čelsi je sve vreme bio opasniji, a njegovi igrači su svaki put delovali kao da tačno znaju šta žele iz svake akcije. Domaći su prvi put zatresli mrežu „kraljevskog kluba“ u 18. minutu.

Nemački napadač Timo Verner je bio egzekutor, ali je italijanski sudija Danijele Orsato opravdano poništio pogodak zbog ofsajda. Samo deset minuta kasnije mreža Reala se ponovo zatresla, a ovaj put je pogodak priznat. Kante je sjajno prošao po sredini i uspeo da driblingom iz igre izbaci čak dva igrača gostiju, a potom odlično asistira Havercu koji je raspalio po lopti i zatresao prečku. Na odbijenu loptu zatim je pritrčao Verner i „zakucao“ je u mrežu – 1:0. Imao je Real do poluvremena dve sjajne prilike za izjednačenje, ali je golman domaćih Mendi uspeo da oba puta bude mudriji od Benzeme.

Iako se očekivalo da će Real u drugom poluvremenu dominirati ne bi li nadoknadio minus, dogodilo se upravo suprotno. Drugih 45 minuta otvorio je Haverc novim pogotkom prečke, a šanse su do kraja nastavile da se nižu isključivo za „plavce“. U igrače „kraljevskog kluba“ uvukao se strah, ali i panika zbog nepovoljnog rezultata, što se povećavalo kako je vreme sve više odmicalo.

Čelsi je na kraju golom Mejsona Maunta, posle asistencije Pulišića u 84. minutu stavio tačku na ovaj susret – 2:0. Trener Tomas Tuhel, koji je „plavce“ preuzeo u januaru, a posle otkaza u Pari Sen Žermenu, još jednom je pokazao da je strateg za velika dela. Igra Čelsija vidno je napredovala od Nove godine, a plasman u finale Lige šampiona samo je logična posledica očiglednog kvalitetnog rada. Tuhel će ove sezone pokušati da ponovi uspeh kluba iz 2012, kada su „plavci“ poslednji, odnosno drugi put trijumfovali u elitnom takmičenju (tada ih je sa klupe predvodio Roberto di Mateo).

Real Madrid je večeras možda odigrao poslednji meč u Ligi šampiona za naredne dve godine. Američka televizija „ESPN“ prenela je da UEFA sprema dvogodišnju suspenziju za svaki tim, koji zvanično ne napusti projekat Superlige. Za sada je to učinilo šest engleskih timova, kao i Atletiko Madrid. Juventus i Real Madrid su kao osnivači ostali dosledni, dok Inter, Milan i Barselona još uvek nisu, barem zvanično, potpuno odbacili ideju Superlige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari