Čile u ulozi Kostarike 1Foto: STARSPORT

Posle upoznavanja sa planom mini-priprema u Austriji, reprezentativci Srbije, zadovoljni onim što su uradili u Staroj Pazovi od okupljanja, u narednih sedam dana odigraće dve prijateljske utakmice, ujedno i jedine provere pred odlazak u Rusiju na Svetsko prvenstvo.

Uoči puta za Bad Valdersdorf selektor Mladen Krstajić skratio je spisak na konačna 23 kandidata: otpali su četvrti golman Aleksandar Jovanović, povređeni Matija Nastasić, Nemanja Maksimović i Mijat Gaćinović, jedini o kojeg se prvi čovek struke možda ogrešio. Analizirajući konačni spisak, selektor Krstajić je odluke povezao i sa večerašnjim susretom sa Čileom; satnica (20.00) je takođe uticala da u danu kada je ekspedicija krenula u Austriju javnost sazna ko su prekobrojni.

– Ne postoji tu ništa lično, najviše bih voleo da sam mogao da povedem 35 igrača sa šireg spiska, ali pravila su takva. Imali smo takav početak priprema sa četiri golmana, da Matija Nastasić i Bane Ivanović nisu sto odsto spremni. Došao je momenat da u 12 sati moramo da prijavimo spisak igrača za utakmicu sa Čileom, u 16 sati FIFA izbacuje spisak svih reprezentacija koje će učestvovati na Svetskom prvenstvu. Meč sa Čileom je u 20.00 zbog čega smo došli do zaključka da nema rezona da vodimo četvoricu igrača više na pripreme – objasnio je selektor Krstajić u subotu da je i satnica prijateljskih mečeva uslovila odluku koja je rastužila četvoricu prekobrojnih.

Neiskusnog selektora u kratkom vremenskom periodu očekuje puno posla; uigravanje linija sa promenjenom formacijom bez trojice štopera (standardna kod selektora Muslina tokom kvalifikacija), u okolnostima kada je Branislav Ivanović rovit, a nijedan defanzivac nije imao vrhunsku sezonu u klubu (izuzev možda Miloša Veljkovića u Verderu). Osim novog kapitena Aleksandra Kolarova na mestu levog beka, praktično su preostala tri mesta u poslednjoj liniji upražnjena, a jedan deo „kastinga“ za startere protiv Kostarike obaviće se i večeras u duelu sa Čileom.

– Matija Nastasić i Bane Ivanović nisu trenirali sa ekipom tokom cele nedelje, nisu potpuno spremni i odlučio sam se za Baneta koji je imao slabiju povredu od Matije. On je van terena već dva i po meseca. Pitanje je da li će Ivanović biti spreman za ponedeljak, mislim da ga neću staviti da igra protiv Čilea, baš iz razloga da bih ga sačuvao za finalnu probu protiv Bolivije, ali i meč sa Kostarikom – potvrdio je prvi čovek struke da ima problema sa formom bivšeg kapitena Ivanovića.

Najbliži startnih jedanaest u manevru su Nemanja Matić i Luka Milivojević; međutim upitno je to kojoj će varijanti biti bliži Krstajić: sa Milinković-Savićem ispred pomenute dvojice ili Ademom LJajićem, što bi značilo da vedeta Lacija, vredna više od 100 milina evra, neće biti u prvoj postavi. Dušan Tadić je takođe neko ko figurira za poziciju prvog kreativca, pogotovo ako selektor bude rešio da po krilima deluju Nemanja Radonjić i Andrija Živković. Ako se pak odluči za romb u sredini, Tadić bi mogao da bude najistureniji uz jedino sigurnog Aleksandra Mitrovića u srcu napada.

– Gaćinović i Maksimović su otpali zbog sistema igre, Radonjić i Živković su dobili malu prednost – najavio je Krstajić da bi tandem Nišlija mogao da bude od velike koristi za Srbiju na predstojećem Svetskom prvenstvu.

Ramirez: Srbija slična nama

Oskar Ramirez, selektor Kostarike, analizirao je protivnike u grupi na Svetskom prvenstvu, predočivši novinarima i ideju kako bi selekcija trebalo da izgleda u prvoj fazi planetarnog šampionata. Euforičan je bio samom činjenicom da će njegovi puleni igrati protiv Brazila, ali se osvrnuo i na Švajcarsku i Srbiju:

„U grupi smo sa kandidatom za titulu prvaka sveta, Brazilom, priča se da Švajcarska može da bude iznenađenje turnira, a mislim da je Srbija po kvalitetu slična nama. U tom meču je važno osvojiti tri boda, a nadam se da će protiv Brazila biti ‘treća sreća’. Vreme je da i njima uzmemo neki bod“, poručio je Ramirez.

Pre četiri godine „tikosi“ su na Mundijalu u Brazilu dogurali do četvrtfinala i tako ostvarili najveći uspeh u istoriji. Tada su zauzeli prvo mesto u grupi sa Italijom, Engleskom i Urugvajom. Kostarika sa Srbijom igra 17. juna, Brazilom 22, a Švajcarskom 27. juna. Uvek neugodnoj centralnoameričkoj selekciji predstoje dva prijateljska meča u Evropi sa Engleskom 7. juna i Belgijom 11. juna. „Imam ideju kako bi trebalo da igramo, a prijateljske utakmice će mi razjasniti mnogo toga. Na Svetskom prvenstvu ćemo se suočiti sa mnogo različitih sistema“, rekao je Ramirez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari