Crvena ZvezdaFoto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Najveći srpski projekat u sportu u poslednjih desetak godina juče je doživeo neuspeh – Fudbalski klub Crvena zvezda, neće na proleće nastupati u nekom od evropskih takmičenja jer je u pretposlednjem kolu u grupnoj fazi izgubila u Bernu od Jang Bojsa (0:2).

Crveno-belima predstoji još duel sa Mančester sitijem na stadionu “Rajko Mitić” 13. decembra, a potom se najskuplji tim u istoriji fudbala na ovim prostorima vraća na “seoska igrališta po Srbiji”, kako je domaće prvenstvo bahato opisivao generalni direktor kluba Zvezdan Terzić u intervjuima za domaće medije.

Poslednji duel u najkvalitetnijem fudbalskom takmičenju na svetu, u kojem će protivnik šampionu seoskih igrališta biti šampion Evrope, biće prilika da se konačno ove godine napuni stadion u Ljutice Bogdana.

Ali, i ta prilika će biti propuštena (poput onih u Bernu da se do vrha napuni mreža Jang Bojsa) zato što ljude u Srbiji očigledno više ne zanima potemkinovo selo koje su zajedničkim snagama napravili političari i ljudi koji vode ovaj sport.

Kako se trenutno čini, ceh će da plati trener Barak Bahar, ne samo zato što je pravio greške u izboru taktike i tima, već i zato što je najpogodniji da bude žrtva neuspeha.

Odmah po završetku utakmice u Bernu mediji su označili Bahara kao isključivog krivca i nakačili kao greh stvari za koje jeste i za koje nije kriv.

Problem bi mogla da bude činjenica da Izraelac ima ugovor do 2026. godine i da bi u slučaju da dobije otkaz Crvena zvezda, koja je platila 500.000 evra za obeštećenje njegovom bivšem klubu Makabiju iz Haife kada je u maju stigao u Beograd, morala da mu isplati 3,6 miliona evra.

Verovatno bi deo novca dobili i njegovi saradnici koje je doveo iz Izraela, međutim, nije poznato kakve ugovore su oni potpisivali kad su stigli iz Haife na Marakanu.

Možda bi neko drugi i oprostio deo ovog novca posle iskustava koje je Bahar imao u našem najtrofejnijem klubu, poput onog kad su ga navijači posle utakmice sa Lajpcigom držali u svlačionici sat vremena na motivacionom predavanju o veličini Crvene zvezde, ali je Izraelac dokazao tokom pregovora o dolasku na “Marakanu” da je prošao vojnu i trgovačku obuku.

Crvena Zvezda
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Takođe, gotovo sigurno u zimskom prelaznom roku sledi rasprodaja skupih letošnjih pojačanja ili onih koji su već želeli da napuste klub, ali su zadržani kako bi pomogli da se ostvari dobar rezultat u Ligi šampiona.

Nekoliko dana pre utakmice u Bernu počele su da se pojavljuju vesti kako se za pojedine igrače interesuju brojni klubovi, kao i da su spremni da za njih plate desetine miliona evra.

Čak i da je to istina, a mnogi sumnjaju da fudbaleri koji se nisu proslavili u Ligi šampiona mogu da se prodaju za toliki novac, to će delimično pokriti gubitke, jer je Zvezda tokom leta unapred potrošila pare koje će dobiti od UEFA.

Naime, još u junu je generalni direktor Zvezdan Terzić saopštio kako Crvena zvezda treba da dovodi skupa pojačanja, jer će tako zaraditi još više novca.

– Imamo 30 miliona od Lige šampiona, pet miliona od ulaznica, pet miliona od Gazproma, pet miliona od tv prava i sitnijih sponzora i očekujemo deset miliona od transfera. Ako budemo hteli, to može da bude i više, ali prodajom najboljih igrača jedemo sopstven supstancu, a mi nismo trgovačko predužeće, nego fudbalski klub i cilj nam je da osvajamo titule – sabirao je milione prvi čovek crveno-belih, a onda nastavio u istom stilu:

– Takođe, nije nam cilj da smanjujemo rashod, nego da povećavamo prihod. Ako hoćemo da budemo ozbiljni u Ligi šampiona moramo da prihod podignemo na 80, 90 miliona. Trenutno, imamo najmanji budžet u Ligi šampiona.

Barak Bahar, crvena zvezda
Foto: Starsport

U trenutku dok je Terzić trijumfalno brojao novac koji još nije zaradio, Crvena zvezda je imala gubitak od 75 miliona evra, a po nezvaničnim informacijama on bi mogao da krajem godine bude mnogo veći.

Čini se da je u ovom trenutku od finansijskog gubitka mnogo veći gubitak ono što se Zvezdi dogodilo u u Ligi šampiona, crveno-beli ne mogu da napune stadion, čak i uz podele ulaznica.

Navijačima je polako, ali sigurno muka od svega što se događa, a jesenje izdanje naših klubova u evropskim fudbalskim kupovima je potvrda da je srpski fudbal na velikoj nizbrdici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari