Crvena zvezda i Partizan u narednih mesec dana igraju ogroman broj mečeva: Da li je kalendar domaćeg fudbala preopterećen? 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Fudbalere Crvene zvezde i Partizana očekuje neverovatan broj utakmica do 13. novembra, kada se klupska sezona prekida zbog nastupa reprezentacija na Svetskom prvenstvu. Crveno-beli bi u narednih 30 dana trebalo da odigraju 12 utakmica, a crno-beli jednu manje, jer su eliminisani u Kupu Srbije.

Igrače očekuju utakmice na svaka tri ili četiri dana, sa putovanjima i bez puno vremena za odmor, pa postoji veliki rizik da dođe do povreda zbog velikog zamora.

„Međunarodni sindikat profesionalnih fudbalera se više puta oglašavao na tu temu i upozoravali smo da je kalendar preopterećen. Sada imamo slučaj da se Svetsko prvenstvo igra u specifičnim okolnostima, gde igrači praktično iz klubova odlaze na Mundijal i to takmičenje potpuno je poremetilo godišnji kalendar. Lekarska komisija Međunarodne organizacije profesionalnih fudbalera (FIFPRO) radila je istraživanja povodom ovog problema i rezultati pokazuju da je nivo zamora kod igrača veći nego što je bio prethodnih godina, ekstremno visok“, kaže u razgovoru za Danas Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera.

U prethodnih nekoliko godina UEFA je dodala još dva takmičenja, Ligu nacija za reprezentacije i Ligu konferencija za klubove, što je dodatno opteretilo i do tada gust raspored.

„Kada sam ja igrao nismo imali ni približno toliki broj utakmica. Ako pogledate raspored Crvene zvezde i Partizana možete videti da su oni od jula do danas odigrali više mečeva nego što je neki klub pre samo 15-ak godina imao u jednoj sezoni. To je ogromno opterećenje, a posledica je sve veći broj povreda. Telo nije mašina i ne može da izdrži tako velike napore. Do nedavno je najveći izazov za trenere bio kako da pripreme igrače, a danas je najveći izazov kako da ih oporave, odmore i spreme za narednu utakmicu. Sad je već uobičajeno da između dva meča imaju samo 72 sata pauze“.

Poledica kaže da sindikat nije u mogućnosti da zaštiti fudbalere, jer oni koji donose odluke o takmičenjima ne uzimaju u obzir zdravlje igrača.

„Sve je to povezano sa komercijalizacijom jer je fudbal komercijalan sport, u kojem se vrti ogroman novac i pretpostavljam da oni koji su donosili odluke nisu mnogo pažnje obraćali na zdravlje igrača već su se rukovodili finansijskim interesima, da što više novca bude u industriji. Mi, kao sindikat, pratimo FiFPro uputstva. Imamo čoveka koji se bavi isključivo zdravljem igrača i jednom godišnje on podnosi izveštaj“.
Neki kažu da klubovi imaju 25 igrača pod ugovorom i da zato ne mora u svakoj utakmici da nastupa istih 11 igrača.

„I ta tvrdnja ima smisla, ali nije isto kad igra 11 najboljih ili kad priliku dobiju oni koji nisu na tom nivou. Čak postoje pravilnici koji kažu da je klub obavezan da svaku utakmicu igra u najboljem sastavu, pa se dešavalo da Fudbalski savez Srbije kazni one koji nisu nastupili sa najboljim timom“.

Poledica tvrdi da je fizička pripremljenost fudbalera u našim klubovima na nivou igrača ekipa iz najboljih liga u Evropi.

„Ne volim da pričam na tu temu jer to nije oblast za koju sam školovan i koju dovoljno dobro poznajem. Često se u javnosti može čuti kako su naši igrači nespremni, ali mislim da to ne odgovara istini. I kad ste fizički odlično pripremljeni, a igrate u ekipi koja nema kvalitet, čiji su igrači sporiji ili nemaju posed lopte, izgledaće kao da niste spremni. Nekad su protivničke ekipe toliko kvalitetnije da izgledaju i fizički dominantnije.

Danas nema nikakvih tajni po pitanju trenažnog procesa, svejedno je da li igrate u vrhunskim evropskim klubovima ili u Srbiji, trenažni proces je podignut na takav nivo da su svi koji izađu na teren pripremljeni. Dobar primer je naša reprezentacija za koju se godinama pričalo kako igrači izgledaju nespremno. Pogledajte sada kako izgledamo dominantno u fizičkom smislu – napadamo visoko, na svakom delu terena se sve zatvara… Jednostavno, promenila se igra i kvalitet reprezentativaca, a ne njihova fizička pripremljenost“, kaže Mirko Poledica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari