U "kiši" koševa, FMP "preznojio" Crvenu zvezdu 1

Pokazao je FMP u hali „Aleksandar Nikolić“, protiv najuspešnije ekipe u ABA ligi, da je zaista zaslužio ovosezonski plasman u plej-of regionalnog takmičenja. Morala je Crvena zvezda u nastavku da zaigra na evroligaškom nivou kako bi izbegla dramu i faktički ostala na trijumf od obezeđivanja liderske pozicije pred plej-of – 90:82.

Simultanku je u prvih pet minuta utakmice odigrao Brajs Džons. Levoruki plejmejker pokazao je kojim putem sazrevanja treba da krene 17-godišnji Nikola Topić.

U direktnim duelima, Amerikanac je ubacio čak 11 od uvodnih 13 poena gostiju. Nije mogao toliko nisko da se u stav spusti Topić i da nogama isprati izvanrednu kombinaciju prednje i promene kroz noge Džonsa, koji je tehniku učio na basket terenima Bronksa.

Trener Radonjić je, želeći i da poštedi Topića većeg iskušenja, naredio da Dobrić preuzme plejmejkera FMP međutim defanzivno se to nije odrazilo na čvrstinu crveno-belih na perimetru, naprotiv.

Izuzetno loše u odbrani odigrali su košarkaši Crvene zvezde u prvom poluvremenu. Čak 50 poena primili su od četvrtog najboljeg napada u regionu, prevashodno jer spolja gotovo ništa nisu uspevali da odbrane.

Ne samo Džons, odličnu produkciju demonstrirali su i Radonjić (10p), kao i Nerandžić, prateći vešto postavljanja centra Izundua (23p) u protivničkom reketu vešto su rešavali situacije u pozicionim napadima.

Zvezda je u jednom trenutku gubila i 12 razlike (9:21), morao je trener Radonjić, neplanirano, da u kratkom vremenskom periodu pošalje na parket „tešku artiljeriju“ i da pokuša da do realizacije dođe i na nepostavljenu odbranu rivala.

Ponovo se Davidovac pokazao kao plodonosno rešenje na centru; u niskoj petorci, šutem sa distance terao je Izundua da izlazi visoko u odbrani, bude na ničijoj zemlji i nevešto gleda kako pronicljivi momak iz Zrenjanjina lako rešava situacije preciznošću sa „topa“.

Zvezda je vremenom uspostavila ritam u napadu, sustigla je razliku, oslonila se i na Mitrovića, koji je u napadu podsetio javnost na vrsnu paletu pivota i kvalitetnu centarsku tehniku, koju je negde izgubio u evroligaškoj konkurenciji, pred kraj regularnog dela sezone, međutim defanzivno crveno-beli sve do treće deonice ništa nisu mogli tandemu Džons-Izundu.

Ključnom se ispostavila treća deonica u kojoj je Zvezda gosta svela na svega 12 poena. U odsustvu Tasića, Izundu je ostao jedina produktivna petica FMP, i kako je vreme prolazilo, sve se teže nosio sa raznovrsnim rešenjima crveno-belih na centru.

Pavićević je bio solidan, međutim komociju je gubio u kontaktima sa defanzivno čvršćim Mitrovićem i pronicljivim Davidovcem.

Trener Radonjić uživao je u ofanzivnim sekvencama Lazarevića. Ne smao što je ubacio 12 poena, već je bio racionalan u potrošnji lopte i košgeterski učinkovit sa distance u meri da njegovi pogoci iz spot-ap situacija više nisu slučajnost.

Domaćin je u nastavku „uštopovao“ Džonsa (19p, 7as), njegova saradnja sa Izunduom u „piku“ nije više bila tako produktivna, a pritom je FMP ostao bez lakih poena.

Zvezda je bila discilinovanija u odbrani, Dobrić se razigrao (12p), Holins rastrčao, a Šegi pritom pokazao da je bol u levom listu bila trenutna.

Mitrović je podsetio na izdanja sa početka sezone, sa 17 poena i 10 skokova ostavrio je dabl-dabl učinak, a vrlo važne sekvence u drugom poluvremenu imao je i Nikola Ivanović (12p).

Iz prepoznatljivog „hesi“ driblinga, efikasan je bio u šutu sa poludistance. Vešto je incirao igru na otvorenom terenu protiv koje rival nije imao rešenja.

Crveno-beli su iz kontranapada imali 16 poena, u samom reketu čak 40 što je bila posledica i dobre igre bekova u nastavku i njihove produktivnosti u prilikom prodora.

Zvezda je došla do čak 30. uzastopne pobede nad FMP, 21. u ABA ligi i faktički joj samo jedan trijumf fali iz naredne tri utakmice (Budućnost, Borac, Igokea) kako bi obezbedila lidersko mesto pred plej-of.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari