Čudne sile "banjičkog proleća" 1Foto: Starsport

Već nekoliko sezona Rad dobar deo fudbalskog prvenstva tavori u donjem delu superligaške tabele i biva viđen putnik u niži rang takmičenja, ali u nekom trenutku krene volšebno da se izvlači iz živog blata i, na kraju balade, uspeva da ostane deo domaće elite.

Tako je pre pet godina završio kao 12. u konkurenciji 16 klubova, pa (redom) 11. i dva puta 13, prošle godine su ga pandemija korona virusa i proširenje SLS, kao 15-plasiranog, spasili ispadanja iz „visokog društva“, dok ovog proleća osvaja bodove kao na traci pa je posle 32. kola tri pozicije iznad opasne zone.

Od početka prolećnog dela SLS, „građevinari“ su upisali čak sedam pobeda (od ukupno 12), pri čemu su pred njima padali i mnogo bolje rangirani timovi poput Vojvodine, Radnika i Proletera, a pažnju su skrenuli i remijima sa Javorom i TSC (dva od ukupno tri nerešena rezultata u takmičarskoj 2020/2021), zbog čega se fudbalskom čaršijom već neko vreme ispredaju razne priče o eventualnoj pozadini takvog uzdizanja tima sa stadiona „Kralj Petar prvi“.

Šta više, nije malo onih što sumnjaju da su trenersko znanje Milana Milanovića, iskustvo eks reprezentativaca Damira Kahrimana i Andrije Kaluđerovića, talenat mlađeg dela sastava, činjenica da je sadašnji šef struke imao cele zimske pripreme da zategne ekipu i igru, loša forma ili slab dan protivnika… jedini, čak i ključni faktor zaokreta posle februara, kada je klub sa bremenom od 13 jesenjih poraza dozvolio sebi svega četiri prolećna duela u kom je ostao praznih šaka.

Svako takvo tumačenje poznavaoca (ne) prilika u našem fudbalskom mulju počinje i završava se sa važnim konekcijama Uroša Tošića, nekada „vođe“ navijača, sa tankom radnom biografijom (kažu, uglavnom fizičkog radnika), a posle odlaska Nebojše Lukića (šuraka alfe i omege Rada Ranka Stojića, zbog menadžerskog poslovanja bez oficijelne funkcije u klubu) 2014. godine, generalnog direktora FK Rad.

Mada, protivno statutarnim odredbama nacionalnog Saveza, na zvaničnom klupskom sajtu nema navedenog nijednog imena članova uprave, on se u Agenciji za privredne registre vodi kao ovlašćeno lice.

Najpoznatije njegovim nekadašnjim saborcima sa tribine, od kojih su mu pojedine grupacije okrenule leđa i čak više ne dolaze na utakmice, dok ga šira fudbalska javnost pamti po jedinom glasu protiv i simbolično pokazanom crvenom kartonu reizboru tadašnjeg predsednika FSS Slaviše Kokeze 2017. godine.

Međutim, izvori bliski klubu sa Banjice tvrde da je protivnik „licemerstva, bezakonja i nepravilnosti u FSS“ ubrzo prešao na drugu stranu.

Toliko da se, navodno, slizao sa prvim čovekom fudbalske organizacije i u tom odnosu tražio i dobijao zaštitu Radovih interesa (čitaj, čuvanje mesta u SLS), dok Kokeza nije prošlog meseca, sa najvišeg državnog vrha, pušten „niz vodu“.

Isti izvori tvrde da se snalažljivi Tošić dodatno obezbedio davanjem dozvole za ekspresnu izgradnju auto perionice podno južne tribine stadiona (otvorene ovog marta) i to jednom od članova voždovačke „ćelije“ vladajuće Srpske napredne stranke.

A to, navodno, bilo jak zalog za spasavanje golog superligaškog života, odnosno podršku sa strane u toj raboti. Naravno, sve je to teško dokazivo, a i da je stvarno istina pitanje je ko bi se bavio „lovom na veštice“ kada su srpskom fudbalu retki onih što nisu manje ili više zaglibili u nečasnim radnjama.

Uglavnom, biće zanimljivo ispratiti učinak radovaca u preostalim mečevima sa Bačkom, Metalcem, Crvenom zvezdom, niškim Radničkim, Mačvom i Spartakom, jer su trenutno samo za jedan bod bolji od Voždovca i Javora, kao i 15-plasiranog Napretka u takmičenju bez čijih benificija, 19. maja, ostaje čak šest klubova.

Pod uslovom da privremenoj fudbalskoj vladi Srbije ne padne na pamet da odustane od kraćenja preglomaznog sastava Superlige.

Uroš Tošić: Zlonamerne priče neprijatelja

– Svake godine slušam iste priče i komentare o povlašćenom položaju Rada i uvek im se smejem. Ko nas redovno prati zna da nam se nekako stalno potrefi da loše odradimo letnji prelazni rok, pa slabo startujemo u prvenstvu, a onda se (iz)vadimo na zimu. Eto, sadašnji sastav je skoro 80 odsto drugačiji od jesenjeg, zato su nam i prolećni rezultati mnogo bolji. Kažu da su kladionice skidale neke mečeve Rada sa lista, a ja pitam pa šta?! Nismo ni u Srbiji ni u svetu jedini kojima se to dešavalo, kao da je to neki vajni dokaz nečasnih radnji. Nebulozno je čak i pomisliti da nas je pustila Vojvodina, koja se bori za treće mesto, ili, na primer Novi Pazar, koji gleda da izbegne ispadanje. Sve su to zlonamerne priče neprijatelja, nepoznatih motiva. Ne znam kome smeta klub koji je dao toliko reprezentativaca poniklih u našoj Omladinskoj školi, koji je bio član najjače lige u velikoj Jugoslaviji, izlazio u Evropu… Svako ko se razume u fudbal može da pogleda naše prolećne utakmice i uveri se da je sve bilo čisto. Na legalan način smo izašli iz opasne zone, nadam se da ćemo uz božiju pomoć tu i ostati. Imamo kvalitet i bolji raspored od direktnih protivnika u toj borbi – kaže za Danas generalni direktor Rada Uroš Tošić.

Još jedna „sumnjiva “ utakmica u Prvoj ligi

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije pokrenula je istragu povodom još jedne utakmice Prve lige Srbije, nakon dopisa UEFA zbog navodnog nameštanja. Kako navodi Sportklub, reč je o duelu između kraljevačke Sloge i kruševačkog Trajala, koji je odigran 8. aprila u 26. kolu Prve lige i koji je završen 0:0. meč je označen kao sumnjiv na osnovu velikih uplata u pojedinim kladionicama, a kao inicijatori nečasnih radnji ovog puta su označena službena lica. Glavni sudija Pavle Ilić iz Kragujevca igračima domaćeg tima pokazao je čak devet žutih kartona i dosudio sumnjiv penal za goste. U izveštaju iz UEFA navodi se i ime posmatrača suđenja Zorana Sandića iz Lajkovca, a zahtevaće se i pisano izjašnjavanje pomoćnih arbitara Njegoša Tubića i Marka Živkovića, kao i četvrtog sudije Nikole Đurđevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari