Da je Srbiji devet Mitrovića 1Foto: Twitter

Još sam pod utiskom našeg poraza od Švajcarske.

U utakmici za koju sam i pre početka prvenstva očekivao da će nam biti najteža, ne samo na ovom SP već u poslednjih 10 godina, znajući da će nam verovatno biti ključna u borbi za drugi krug i da Srbija inače ima problema sa radnim i vrednim reprezentacijama. Šta reći o igri? Iako se desilo ono što stalno doživljavamo, iznenadilo me je to što je Švajcarska dominirala u poslednjih pola sata. Gol je visio u vazduhu. Slušam stručne komentatore na televiziji i ne mogu da se načudim konstataciji da se ekipa umorila. Sve mislim da se šale. Jer, kako to da su Švajcarci imali snage? Da nisu možda došli sa druge planete?! Oni nisu imali duge klupske sezone i ne dolaze mahom iz najjačih evropskih liga? Kamo lepe sreće da smo imali još osam Aleksandra Mitrovića. Dečko se lavovski borio, na obe strane terena, ali nije imao dovoljno kvalitetnu podršku, ni kroz sredinu gde nam je nedostajalo kreacije, ni sa bokova. Generalno, nemamo vic igrače na sredini terena i to ne od juče, a i kada se nađe neko kao Adem LJajić onda se luta u traženju pozicije. Nije njemu mesto na krilu, najkorisniji je iza napadača. Tamo gde se nalazio Sergej Milinković Savić, koji se uopšte nije uklopio. Švajcarci nisu u tom deficitu. Uz to su brži, smireniji i strpljiviji od nas. Za svakoga je šok kada već u petom minutu ode u minus, ali oni su staloženo nastavili da igraju svoj fudbal. Sve vreme su odisali sigurnošću, kao da su bili ubeđeni da će pre ili kasnije pobediti. Stalno i lako su menjali strane, manje su komplikovali, više i smislenije trčali s loptom i bez nje… Nije Srbija primila glupe golove, jer nijedan nije pao iz nehata, već su Švajcarci pametno iskoristili Šačirija i ostale svoje prednosti. Šteta što nismo drugačije reagovali na rano vođstvo. I što smo zaboravili da je fudbal koja se igra 90 minuta i još koliko sudija svira. Faul nad Mitrovićem, oko čije težine nema dileme, trajao je tri sekunde, a borba za tri velika boda više od sat i po. To je suština, a mi, vidim, bacamo akcenat na pogrešne stvari.

U fudbalu su čuda moguća, moramo da verujemo u njih, ali ne valja što smo u poziciji da nam samo pobeda odgovara, ne zato što je Brazil zadivio svet u Rusiji, jer je za sada samo potvrdio činjenicu da skup vrsnih pojedinaca ne podrazumeva dobar tim, već zbog toga što je uvek teže igrati s rezultatskim imperativom. Nadam se da nećemo taktizirati, jer se bojim da bi u tom slučaju mogli doživeti nešto vrlo neprijatno. Otvori se, igraj sa tri, ako treba i sa četiri igrača u napadu… Primi pet golova, ali daj šest. Nema šta više da se izgubi.

Šveđani su sami sebe upropastili. Treba da urliču do Stokholma zbog faula u zoni šuta na kraju meča, samo dva igrača u živom zidu i zastrašujuće loše pozicije svog golmana. A Nemci da im budu neizmerno zahvalni na tome. Južna Koreja me je prijatno iznenadila protiv Meksika, iako je ovaj opet bio na svom nivou. Belgija je slavila još jednu ubedljivu pobedu, ponovo protiv rivala koji ne može biti pravi reper, ali rutina i ozbiljnost u osvajanju bodova mogu samo da im podignu samopouzdanje za drugi krug.

Fudbalski trener

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari